"We zijn steeds meer met een flexibele schil van freelancers gaan werken. Dat gaat soms ten koste van de vaste medewerkers, omdat ze achter de feiten aanhollen. Het valt steeds meer op dat vaste medewerkers minder zelfstandig werken en meer aansturing en tijd nodig hebben. Ideaal zou zijn als de vaste medewerkers meeliften op de flexibele schil om toekomstgerichter te werken, alleen lukt dat nog niet zo. Hoe krijg ik dat voor elkaar?"
In elk werk bestaat er een zeker spanningsniveau: de werkdruk. Hoe hoog die werkdruk is, kan verschillen per moment. Hoeveel spanning er wordt ervaren, heeft te maken met uiteenlopende factoren. Zo maakt het verschil welke functie en verantwoordelijkheden iemand heeft, hoeveel werk er verricht moet worden, wat de moeilijkheidsgraad daarvan is en hoeveel tijd daarvoor beschikbaar is.
Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslagen op het werk en/of in het privéleven. Sommige tegenslagen zijn heftiger dan andere. De impact daarvan is dan ook verschillend.
Aanstaande vrijdag is het 1 april. Dit is de dag waarop mensen elkaar traditioneel voor de gek houden: de 1aprilgrap. De vraag rijst óf en welke humor leuk, passend en gezond is in deze tijd. Spoiler alert: ontwikkel een gevoel voor humor met de nadruk op gevoel (voor de ander).
Op dinsdag 1 maart is het weer Nationale Complimentendag, een dag die inmiddels overigens ook een internationale versie kent: World Compliment Day.Een compliment is als een cadeautje. En net als bij een cadeautje voel je je vaak nog beter als je er een geeft, dan wanneer je er een krijgt.
In een serie van eerdere artikelen, beschreef ik waarom het SMART-principe niet altijd even effectief is bij het stellen van doelen. Maar wat zijn dan wel goede uitgangspunten bij het stellen van doelen?, vraagt u zich misschien af.
"We willen teamdoelen stellen, maar de eerste poging leidde tot niets en ging alle kanten op. De modellen om concrete doelen te stellen zijn bekend, maar inspireren niet en sommige mensen houden niet van al te strakke kaders. Veel is nog onvoorspelbaar. Maar juist in deze hectische tijd wil ik mensen extra motiveren en kaders en richting helpen daarbij. Hoe krijg ik de teamleden mee?"
We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. En dit is de tijd dat we nadenken over goede voornemens. Als we daar nog in geloven tenminste, want uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen op lange termijn volhouden wat ze zich hebben voorgenomen. Waar komt dat door?
"Door de veranderingen op de arbeidsmarkt, moeten we ons herpakken en dat doen we. Met het bepalen van processen en procedures gaat het goed, maar er zijn hobbels. Functies veranderen en ik merk dat het gedrag en de houding van mensen achterblijven in het functioneren én denken over werk. We hebben verzuimd om de benodigde mind-set in het proces mee te nemen. Hoe werk ik hier nu aan?"
In veel organisaties staan SMART-doelstellingen centraal bij het maken en uitvoeren van plannen. Toch is dit uitgangspunt niet in elke situatie even effectief. In eerdere artikelen, schreef ik al waarom een doel niet altijd realistisch, specifiek en meetbaar hoeft te zijn. Deze keer stel ik enkele vraagtekens bij de effectiviteit van tijdgebondenheid.
"Sinds we deels thuiswerken is het nog moeizamer samenwerken met een collega. Ze is goed in haar werk, maar volgens velen een lastig persoon en een perfectionist. Haar een normale taak toewijzen is bijna onmogelijk, want ze plaats informatie altijd in een andere context. Ze doet dat heel beleefd met een wederwoord en veel (indirecte) vragen en suggesties, waardoor alles uitloopt. Daarnaast is ze ambitieus en bemoeit ze zich met alles. De samenwerking verergert, door de vele mailtjes en cc’tjes die ze stuurt. Hoe ga ik om met dit gedrag?"
Meten is weten. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij het opstellen van doelen, tenminste volgens het SMART-principe. Met een meetbaar doel in handen, weet u wat u precies wilt en kúnt bereiken. Toch kan de vereiste dat uw doel leidt tot meetbare resultaten u ook beperken. Soms kunt u beter niets of iets anders meten.