In elk werk bestaat er een zeker spanningsniveau: de werkdruk. Hoe hoog die werkdruk is, kan verschillen per moment. Hoeveel spanning er wordt ervaren, heeft te maken met uiteenlopende factoren. Zo maakt het verschil welke functie en verantwoordelijkheden iemand heeft, hoeveel werk er verricht moet worden, wat de moeilijkheidsgraad daarvan is en hoeveel tijd daarvoor beschikbaar is.
Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslagen op het werk en/of in het privéleven. Sommige tegenslagen zijn heftiger dan andere. De impact daarvan is dan ook verschillend.
Aanstaande vrijdag is het 1 april. Dit is de dag waarop mensen elkaar traditioneel voor de gek houden: de 1aprilgrap. De vraag rijst óf en welke humor leuk, passend en gezond is in deze tijd. Spoiler alert: ontwikkel een gevoel voor humor met de nadruk op gevoel (voor de ander).
Op dinsdag 1 maart is het weer Nationale Complimentendag, een dag die inmiddels overigens ook een internationale versie kent: World Compliment Day.Een compliment is als een cadeautje. En net als bij een cadeautje voel je je vaak nog beter als je er een geeft, dan wanneer je er een krijgt.
In een serie van eerdere artikelen, beschreef ik waarom het SMART-principe niet altijd even effectief is bij het stellen van doelen. Maar wat zijn dan wel goede uitgangspunten bij het stellen van doelen?, vraagt u zich misschien af.
We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. En dit is de tijd dat we nadenken over goede voornemens. Als we daar nog in geloven tenminste, want uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen op lange termijn volhouden wat ze zich hebben voorgenomen. Waar komt dat door?
In veel organisaties staan SMART-doelstellingen centraal bij het maken en uitvoeren van plannen. Toch is dit uitgangspunt niet in elke situatie even effectief. In eerdere artikelen, schreef ik al waarom een doel niet altijd realistisch, specifiek en meetbaar hoeft te zijn. Deze keer stel ik enkele vraagtekens bij de effectiviteit van tijdgebondenheid.
Meten is weten. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij het opstellen van doelen, tenminste volgens het SMART-principe. Met een meetbaar doel in handen, weet u wat u precies wilt en kúnt bereiken. Toch kan de vereiste dat uw doel leidt tot meetbare resultaten u ook beperken. Soms kunt u beter niets of iets anders meten.
Het SMART-principe is voor veel managers heilig. Vooral voor het maken van afspraken met anderen is het handig. Toch is het niet in elke situatie zo slim (smart!) om van het SMART-principe uit te gaan. Bij creatieve processen zorgt elk uitgangspunt in dit principe voor beperkingen.
Uit een onderzoek van het CNV in 2021 blijkt dat 36% van de werkende CNV-leden kampt met toenemende werkstress, naarmate de coronacrisis langer voortduurt. 42% zegt het werk met minder plezier te doen en ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Vooral het thuiswerken hakt er volgens het CNV bij in. 60% van de thuiswerkers zegt zich eenzamer te voelen dan in 2020.
Olympische sporters zijn vaak niet blij met zilver, terwijl je toch zou denken dat het een grote prestatie is om de tweede van de wereld te zijn. Het voelt echter als falen omdat zilver betekent dat ze hun gouden plek op het ereschavot nét aan een ander hebben moeten afstaan.
Ferdinand Cheval (1836 –1924) was een Franse postbode. Op één van zijn rondes struikelde hij over een steen en raapte die op. Cheval was verrast door de schoonheid van de steen en hij besloot hem mee naar huis te nemen. Vanaf dat moment begon hij meer stenen, die hij mooi vond, te verzamelen. Dat begon aanvankelijk met enkele stuks, maar na verloop van tijd ging hij met een kruiwagen op pad, op zoek naar nog meer (in zijn oog) bijzondere exemplaren.