zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
hrm
 

Nederlandse werkgevers staan sporten onder werktijd niet toe

28 november 2022 - Maar liefst 89 procent van de Nederlanders mag van zijn werkgever niet sporten tijdens werktijd. Dat terwijl een kwart van de werkgevers (24 procent) aangeeft, als gevolg van de coronapandemie, wel positief tegenover sporten onder werktijd te staan. Dit blijkt uit onderzoek van OneFit onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst van achttien jaar en ouder. Zes procent van de medewerkers accepteert dit niet en sport wel eens stiekem onder werktijd.

  Lees verder...      Reageer

Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder

25 november 2022 - Gemiddeld verdienen jongeren 74 procent meer dan het minimumloon, blijkt uit onderzoek van werkapp Maqqie onder 7.000 werknemers. Vanaf de leeftijd twintig tot 25 jaar is dat verschil kleiner, maar wordt er toch negentien procent meer betaald dan wettelijk verplicht is. Opvallend is dat vrouwen vanaf jonge leeftijd al vier procent minder betaald krijgen dan mannen. 

  Lees verder...      Reageer

Werken waar je wil – ‘Het nieuwe werken is gewoon werk’

23 november 2022 - Terwijl het Amerikaanse bedrijfsleven werknemers terug naar kantoor probeert te lokken (of zelfs dwingen, in het geval van Elon Musk), ligt hier in Nederland de ‘thuiswerkwet’ in de Eerste Kamer. Hiermee is Nederland het eerste land dat flexibiliteit in werklocatie wettelijk vastlegt. Maar hoe zorg je ervoor dat deze wet geen onnodig obstakel wordt voor de bedrijfsvoering?

  Lees verder...      Reageer

Werkgevers zien zich door economische onzekerheid genoodzaakt geboekte vooruitgang op arbeidsvoorwaarden terug te draaien

22 november 2022 - Terwijl de onzekerheid rondom de Nederlandse economie aanhoudt, staan vrijheden van werknemers rondom flexibiliteit en remote working op het spel. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van LinkedIn onder meer dan 2.900 C-level executives, waaronder 100 Nederlandse executives. Werkgevers houden rekening met de gevolgen van de economische onzekerheid: zeven op de tien Nederlandse leidinggevenden zijn van plan om in te grijpen op arbeidsvoorwaarden of heeft dit al gedaan.

  Lees verder...      Reageer

Bij diversiteit en inclusie moet je verder kijken dan de groepssamenstelling

22 november 2022 - Moderne West-Europese samenlevingen zijn gediversifieerder dan ooit. Veel organisaties en groepen streven ernaar divers en inclusief te zijn en verwachten dat dat een meerwaarde geeft aan de organisatie. Maar om die meerwaarde te bereiken moet je wel verder kijken dan naar groepssamenstelling, waarschuwt hoogleraar Organizational Behavior Petru Curşeu.

  Lees verder...      Reageer

Slechts helft vacatureteksten bevat salarisinformatie

21 november 2022 - Indeed zocht in aanloop naar Equal Pay Day op 14 november jl. uit hoe het staat met transparantie over salaris in Nederland. Uit eigen data en onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers blijkt dat slechts 48 procent van alle Nederlandse vacatures salarisinformatie bevat. Ook valt op dat 49 procent van de Nederlandse werkgevers denkt dat er geen loonkloof binnen hun organisatie is.

  Lees verder...      Reageer

Vrijwel alle Nederlandse werknemers handelen privézaken af onder werktijd

18 november 2022 - De werk-privé balans is een veelbesproken onderwerp in de media, met name de impact van de recessie op medewerkers. De werkdruk is hoog in veel sectoren door grote personeelstekorten. Bovendien letten mensen door de inflatie extra op hun uitgaven. Maar wat voor impact heeft deze situatie op de productiviteit van Nederlanders op de (thuis)werkplek?

  Lees verder...      Reageer

Organisaties moeten employee experience herdefiniëren om talent te behouden

2 november 2022 - Slechts 28 procent van de medewerkers zonder leidinggevende functie zegt tevreden te zijn op het werk. Dit staat in sterk contrast met de perceptie van managers: zij denken dat 80 procent van hun werknemers tevreden is op het werk. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Capgemini Research Institute, People Experience Advantage: How companies can make life better for their most important assets.

  Lees verder...      Reageer

Managers en medewerkers zijn het niet eens over kansen en kosten van hybride werken

1 november 2022 - Is hybride werken hetzelfde voor medewerkers en managers? Owl Labs onderzocht de ervaringen van hybride werken onder 10.000 Europese respondenten, waaronder 2.000 Nederlanders, voor hun jaarlijkse State of Hybrid Work-rapport. Uit nieuwe resultaten uit dit onderzoek blijkt dat hybride werken productief is, maar dat managers en medewerkers er verschillende standpunten en uitdagingen op nahouden.

  Lees verder...      Reageer

Krappe arbeidsmarkt maakt pensioen populaire arbeidsvoorwaarde

31 oktober 2022 - BrightPensioen heeft in 2022 veel meer werkgevers als klant aan boord gekregen dan voorgaande jaren. Door de krappe arbeidsmarkt zijn werkgevers op zoek naar onderscheidende arbeidsvoorwaarden. Pensioen is daarbij sterk in opmars. Vooral bedrijven die actief zijn in ICT/software, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, educatie en overige zakelijke dienstverlening bieden steeds vaker een pensioenoplossing aan hun werknemers aan.

  Lees verder...      Reageer

Psychische effecten cybercrisis zijn intens en langdurig

28 oktober 2022 - Northwave heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan bij organisaties en individuen naar de psychische effecten van een ransomware-crisis. De uitkomsten laten zien dat een ransomware-crisis diepe sporen nalaat bij individuen in de getroffen organisatie. En ook dat de IT- en securityteams van de organisaties nog ver na de crisis in het ongerede kunnen raken.

  Lees verder...      Reageer

Zes op de tien Europese bedrijven gebruiken HR & people analytics

27 oktober 2022 - Bij het maken van beleidsbeslissingen zijn cijfermatige onderbouwingen van belang. HR & people analytics geeft bedrijven onder andere inzicht op het gebied van personeelstekorten, verzuim en personeelsverloop. Uit een onderzoek van SD Worx, blijkt dat zes op de tien Europese bedrijven gebruik maken van HR & people analytics.

  Lees verder...      Reageer

Waarom een goede werknemerservaring het fenomeen 'Quiet Quitting' kan tegengaan

27 oktober 2022 -  Managers hebben de afgelopen twee jaar meer veranderingen in hun rol gezien dan in het afgelopen decennium. Tegenwoordig heeft hun rol een tweeledig doel: bedrijfsgroei stimuleren en investeren in de ervaring van hun werknemers. "Positieve werknemerservaringen zijn geen ‘nice to have’, maar een ‘must have’,"  aldus Michiel van Vlimmeren, SVP & General Manager Salesforce Nederland.

  Lees verder...      Reageer

In 2030 is een op de tien werknemers IT’er

24 oktober 2022 - Op dit moment is één op de zeventien personen op de Nederlandse arbeidsmarkt IT’er. In tien jaar tijd is dit nagenoeg verdubbeld. Met het huidige groeitempo van bijna zeven procent per jaar, is in 2030 één op de tien van de beroepsbevolking IT’er. Dat neemt niet weg dat de strijd om IT’ers in loondienst en tijdelijke IT-professionals, zelfstandig en in dienst van detacheerders, in volle gang is.

  Lees verder...      Reageer

< vorige 9 10 11 12 363 volgende >
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10