zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes op de tien Europese bedrijven gebruiken HR & people analytics

Algemeen is er nog veel ruimte voor verbreding binnen het domein van HR & people analytics

27 oktober 2022 - Bij het maken van beleidsbeslissingen zijn cijfermatige onderbouwingen van belang. HR & people analytics geeft bedrijven onder andere inzicht op het gebied van personeelstekorten, verzuim en personeelsverloop. Uit een onderzoek van SD Worx, blijkt dat zes op de tien Europese bedrijven gebruik maken van HR & people analytics.

 Bij 21 procent van de bedrijven staat het implementeren hiervan voor het komende jaar op de planning. Dat is vijftien procent meer dan vorig jaar.Nederland spant de kroon
Een meerderheid van de Europese bedrijven (56 procent) gelooft ook effectief in de meerwaarde van HR & people analytics. Nederlandse bedrijven steken hier bovenuit met 67 procent, gevolgd door bedrijven uit Ierland (66 procent), Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk (alle drie 61 procent). Vooral internationale organisaties en middelgrote tot grote bedrijven geloven in het potentieel van de inzichten die HR & people analytics opleveren. Het gaat daarbij in de eerste plaats om datarapporten die de loonadministratie en personeelskosten in kaart brengen, gevolgd door verzuim, personeelsplanning en capaciteitsbeheer, en de werving en selectie van personeel.

Behoefte aan tools en advies
Toch zijn er een aantal redenen waarom vier op de tien bedrijven nog niet werken met HR & people analytics. Ruim een kwart (28 procent) van de bevraagde Nederlandse bedrijven die nog geen gebruik maken van HR & people analytics, geeft aan dat ze deze gegevens simpelweg niet nodig hebben en dat er vaak nog gebrek is aan zowel advies als begeleiding bij de opstart van dergelijke projecten. Daarnaast ontbreekt het bij Nederlandse bedrijven ook aan tijd of mankracht om dit in te richten (23 procent), manieren om deze data te verzamelen (10 procent) en geschikte systemen (negen  procent).
Ook bedrijven die wel al bezig zijn met HR & people analytics maken nog niet volledig gebruik van alle mogelijkheden. Zij hebben vooral nog behoefte aan gebruiksvriendelijke en slimme tools voor data-analyse, -interpretatie en -visualisatie.

Ruim de helft van Europese bedrijven gebruikt HR & people analytics bij besluitvorming
Meer dan de helft (52 procent) van de Europese bedrijven zegt HR & people analytics te gebruiken voor zowel strategische als operationele beslissingen. Bij Spaanse bedrijven loopt dat percentage op tot liefst 82 procent, gevolgd door Italiaanse (70 procent) en Britse (59 procent) bedrijven. Nederland zit wat onder dit gemiddelde met 44 procent.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral HR-managers en de directie gebruik maken van HR & people analytics. Maar niet alleen zij ervaren hier de voordelen van. Ruim de helft (52 procent) van de Europese bedrijven die er al gebruik van maken, geeft aan dat dergelijke rapporten ook nuttig zijn voor werknemers en managers. Dat geldt zowel bij beslissingen op teamniveau, bijvoorbeeld over welk talent er beschikbaar is, als bij individuele zaken, zoals de efficiënte tijdsbesteding van werknemers. Ook hier blijkt dat de grootte van het bedrijf een bepalende factor is. Het zijn vooral werknemers en managers van grotere bedrijven die gebruik maken van HR & people analytics (63 procent). Voor middelgrote bedrijven is dat 59 procent, voor bedrijven met minder dan 250 werknemers ligt dit percentage wat lager met 48 procent.
Algemeen is er nog veel ruimte voor verbreding binnen het domein van HR & people analytics. Mark Bloem, Directeur bij SD Worx Nederland licht toe: "De cijfers van dit onderzoek bevestigen een positieve tendens waarbij bedrijven openstaan om HR & people analytics ten volle te benutten. Toch blijft dit voor sommige bedrijven nog een blinde vlek en dat is jammer. Wie nu nog geen gebruik maakt van cijfermatige onderbouwingen bij beleidsbeslissingen over personeel mist hier een mooie kans, zeker als je weet dat er zelfs met beperkte inspanning al heel wat mogelijk is. De huidige technologieën maken het ook mogelijk om op een veel efficiëntere manier datasets aan elkaar te koppelen. De inspanning wordt kleiner, en de interpreteerbaarheid voor de interne stakeholders stijgt significant. HR & people analytics kan een enorm verschil maken binnen de organisatie, met name op het gebied van welzijn, betrokkenheid, tevredenheid van personeel, werving van personeel en de ontwikkeling van talenten. Het loont voor bedrijven om hier meer op in te zetten, zodat gefundeerde inzichten altijd deel uitmaken van het beslissingsproces bij het personeelsbeleid, zowel op individueel als teamniveau."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kwart Nederlanders wil liever ander werk
 Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
 Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese bedrijven zijn positief over hun uitgaven aan CX-technologie
 CX-koplopers lopen voorop in gebruik van analytics en AI
 De ‘War on Talent’ winnen door de inzet van people analytics
 De componenten en mechanismen die HR Analytics mogelijk maken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
meer top 10