zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrijwel alle Nederlandse werknemers handelen privézaken af onder werktijd

Onderzoek geeft inzicht in gedrag van Nederlanders onder werktijd

18 november 2022 - De werk-privé balans is een veelbesproken onderwerp in de media, met name de impact van de recessie op medewerkers. De werkdruk is hoog in veel sectoren door grote personeelstekorten. Bovendien letten mensen door de inflatie extra op hun uitgaven. Maar wat voor impact heeft deze situatie op de productiviteit van Nederlanders op de (thuis)werkplek?

SD Worx deed onderzoek naar hoeveel tijd medewerkers besteden aan privézaken onder werktijd.Privézaken in tijd van de baas: thuis vs. kantoor
Negen van de tien Nederlandse werknemers besteden tijd aan privézaken op een werkdag. Op kantoor is dit maximaal vijftien minuten (36 procent) of tussen de vijftien en 30 minuten (25 procent) per dag. Opvallend is dat slechts vijf procent van de werknemers op kantoor zegt meer dan een uur per dag privézaken te doen, terwijl dat cijfer onder thuiswerkers dubbel zo hoog is (tien procent). Welke privézaken we precies afhandelen zijn grotendeels gelijk voor werknemers die werken vanuit huis of op locatie.
"Uit eerder Europees onderzoek blijkt dat het hybride werken medewerkers meer vrijheid geeft," zegt Mark Bloem, Directeur bij SD Worx Nederland. "Echter, het zorgt er ook voor dat werk en privé soms door elkaar heen lopen. Zolang werkgevers dit op de juiste manier begeleiden kan die vrijheid heel fijn zijn. Het kan er juist voor zorgen dat medewerkers flexibeler en productiever zijn en meer werkplezier ervaren."

Wat doet de Nederlander onder werktijd?
Het onderhouden van contact, zoals het plegen van een telefoontje of beantwoorden van app of email-berichten (78 procent) staat ruim bovenaan het lijstje van zaken die mensen doen onder werktijd. Het bijhouden van sociale media (35 procent) en iets online (op)zoeken (29 procent) staan op de tweede en derde plek. Slechts zeven procent zegt af en toe te roken onder werktijd.

Mannen thuis meer bezig met privézaken
Thuiswerkers besteden meer tijd aan privézaken, dan mensen die op kantoor werken. 31 procent van de mannen geeft aan dagelijks meer dan een half uur van hun werktijd aan werkontwijkende-activiteiten te besteden, versus 20 procent van de vrouwen.
Aan welke privé-activiteiten dan precies aandacht wordt besteed tijdens het werken, verschilt amper tussen mannen en vrouwen. Het beantwoorden van privételefoontjes of -berichtjes steekt er voor zowel de mannen (79 procent) als vrouwen (77 procent) met kop en schouders bovenuit. Ook geeft een kwart van beide seksen aan weleens huishoudelijke taken te verrichten onder werktijd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 80 procent van Nederlandse ontwikkelaars heeft moeite met een goede werk-privébalans
 Driekwart gebruikt werklaptop privé
 Hybride werken? Houd de werk-privébalans in de gaten!
 Meer ruimte tussen werk en privé
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10