Als directeur van een consultancy bedrijf en nog een dagje hoogleraar aan de universiteit had hij het mooi voor elkaar. Hij vond dat hij machtig mooi werk had. Het enige minpuntje waren die mensen, zijn medewerkers, de consultants, en soms ook wel de klanten. Op een onbewaakt moment zei hij dat hij liever vliegtuigen wilde bouwen. Uiteindelijk heb je succes. ‘Als je met mensen werkt heb je geen enkele garantie’.
Rijke mensen als Branson en Zuckerman zeggen dat passie de sleutel is voor hun succes. Dus: als je ook succesvol wilt zijn, moet je je passie volgen. Dat zou eenvoudig zijn, dat kan iedereen. Maar waarom zijn dan al die kunstenaars niet succesvol? Die deelnemers aan Heel Holland Bakt? Waarom worden al die jonge, hard trainende voetballertjes dan geen succesvolle profs?
Herken je dit in je team: iemand is 10 minuten aan het woord en dan neemt iemand anders het over zonder iets relevants toe te voegen, of om te herhalen wat al gezegd is, om met een oude koe te komen, een stokpaardje, of met iets dat compleet irrelevant is, of alleen maar met het eigen werk te maken heeft. Dat schiet natuurlijk niet op.
In bijna alle organisaties waar we komen staan mensen behoorlijk onder druk. Zo ervaren ze dat en zo benoemen ze dat ook. Managers én medewerkers. Het slechte nieuws is: dat blijft zo.
Managementteams veranderen. De gemiddelde leeftijd neemt toe, en met de huidige vooruitzichten is het niet denkbeeldig dat er straks heel wat teams zijn die vooral bestaan uit 55+-ers. Uitstekende managers waarschijnlijk, maar samen missen ze toch wat. Gelukkig dat er al teams zijn die op dit moment bewust kiezen voor het toevoegen van jonge nieuwe leden. Maar dat gaat niet vanzelf goed.
We hebben een IQ een EQ een SQ (social quotient) en tegenwoordig ook een CQ: Creativity Quotient. Hoe staat het met jouw creativiteit? Als kind heb je heel nieuwsgierig en creatief in de wereld gestaan. Wat is daar nog van over? Heb je de laatste tijd nog gewerkt aan je creatieve geest? Het is niet dat je het de hele dag nodig hebt. Tandenpoetsen en naar je werk rijden gaat gelukkig op routine. Maar er zijn toch iedere dag wel een paar momenten dat het goed is buiten het pad te gaan.
Een goede medewerker is niet alleen goed in z'n vak, maar is ook ondernemend. Iemand die zelf verantwoordelijkheid neemt, vooruit denkt, zijn eigen loopbaan stuurt en zelf zorgt voor permanente opleiding en ontwikkeling. Van die moderne medewerker is het nog maar een klein stapje naar de ZZP-er. Iedere organisatie kent inmiddels wel mensen die eerst collega waren en nu op contractbasis werken als ZZP-er.
Het is al heel lang geleden dat 3M met de succesvolle post-its op de markt kwam. Nog steeds heet 3M succesvol te zijn in innovaties, maar welke producten hebben ze dan nog meer opgeleverd? Veel innovaties blijken achteraf louter toeval. Structureel werken aan innovaties is een heel ander verhaal, maar de top vraagt nu om innovaties en klaagt dat managers te weinig leveren. Als je als manager de innovatiekracht van je team vergroot dan ben je de innovatie bink! Of niet?
Op een vrachtwagen met varkens is meestal een plaatje geschroefd dat zegt 'veevervoer'. Heb je ook wel dat varkentje gezien dat in een hangmatje hangt tussen 2 palmbomen, of een paar vrolijke, lachende en dansende varkentjes met vlaggetjes in hun poten. Het is net zoiets als die stoere cowboy die reclame maakte voor sigaretten.
'Dit is geen goede titel voor een training, een workshop of een weblog. Voor de verkoop is het beter om alles wat je doet de titel 'leiderschap' mee te geven. Dat trekt aandacht', beweerde Richard Boyatzis, een Amerikaanse professor in Emotionele Intelligentie en Leiderschap, die we deze zomer ontmoetten.
'Dat gaat nooit werken,' zei de directeur na het lezen van het voorstel.
'Wat gaat niet werken,' vroeg de manager, 'of gaat het erom dat iemand anders eens gelijk heeft.'
'Wat mij betreft heb je gelijk, maar het blijft een waardeloos idee,' aldus de directeur.
De pessimist zei: 'slechter als nu kan het niet'.
'O jawel hoor', zei de optimist.
De extra druk door de crisis op bestuurders en managers halen niet alleen de beste eigenschappen in hen naar boven.
Als mensen onder druk staan, schakelen ze al snel over op hun overlevingsmechanisme. Dit betekent meestal een terugval op vertrouwd gedrag dat eerder succesvol was.
Het brein is populair. De breinboeken vliegen de winkel uit en wil je een beetje mee met de tijd, dan manage je natuurlijk met de hulp van de breinwetenschap. Veel onbeantwoorde vragen en mysteries lijken nu plotseling helder als glas. Voor alles kan je terecht bij de neuroscience, of je nu betere beslissingen wilt nemen, succesvoller wilt zijn, creatiever of slanker wilt worden. Raadpleeg de overvloed aan Amerikaanse neuro-science-zelfhulpboeken en je kan ieder probleem aan.
Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar 3,2 % minder te besteden dan het jaar ervoor. Dit bericht van het CBS stond in meerdere kranten. Interessant, maar wat zegt het? Er is natuurlijk geen gemiddeld gezin in Nederland dat er precies 3,2% op achteruit is gegaan. De toelichting vermeldt dat het een gevolg is van de stijgende werkloosheid. Een perfect uitgevoerde rekensom, waar je verder niets mee kan. Hoe zit het met de informatie die je als managers krijgt om mee te werken?
In het ebook 'Verbeter in 10 stappen je email marketing' ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Ben je benieuwd hoe je hierop scoort? Download het eBook