zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Het is geen gedoe, het is gewoon werk!

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   01-06-2015,   10:44 uur
 

Als directeur van een consultancy bedrijf en nog een dagje hoogleraar aan de universiteit had hij het mooi voor elkaar. Hij vond dat hij machtig mooi werk had. Het enige minpuntje waren die mensen, zijn medewerkers, de consultants, en soms ook wel de klanten. Op een onbewaakt moment zei hij dat hij liever vliegtuigen wilde bouwen. Uiteindelijk heb je succes. ‘Als je met mensen werkt heb je geen enkele garantie’.

Technisch was hij slim en hij kon ook goed colleges geven, maar sociaal weinig onderlegd, dus ik begreep hem wel. We werkten met één van zijn teams. Het bedrijf stond flink onder druk. Het was hen altijd voor de wind gegaan, ze waren flink gegroeid, en daar hoefden geen discussies over gevoerd te worden. Iedereen wist wel dat er verschillen van mening waren over de koers en de toekomst, maar die bleven waar ze waren. Gewoon lekker werken, uren maken en facturen schrijven.



Proces is geen inhoud
Onder druk moesten toch wat beslissingen genomen worden, en toen bleek hoe oneens ze het waren en hoe ieder volgend gesprek onaangenamer werd. Niemand was gewend aan stevige confrontaties. Onze directeur/professor had geen flauw idee hoe dit in goede banen te leiden en hij raakte hopeloos gefrustreerd. Gedoe was het en daar wenste hij zijn tijd en energie niet in te investeren. Hij trok er een ‘goede vent’ voor aan en ging zelf wat vaker naar de universiteit.

Een en al gedoe
Die ‘goede vent’ was een vrouw, en zij had gelukkig een heel andere kijk. Voor haar waren die mensen geen gedoe. Het was gewoon werk! Deze leider wist hoe om te gaan met al die verschillen. De strategie klopte niet meer, maar ook niet hoe de consultants in het werk stonden. De hakken moesten nog uit het zand. Ze leefden voort in de oude tijd, terwijl nagedacht moest worden over nieuwe producten en diensten, en een nieuw verdienmodel. Realiteitszin bracht ze in dit verouderde bedrijf. Iedereen moest aan de bak, zelf verantwoordelijkheid nemen en niet meer zeuren! Zij leerde hen: 10% van het leven is wat je overkomt, 90% is hoe je ermee omgaat. Het leven is natuurlijk één en al gedoe!  De managers en consultants staan weer met beide benen op de grond gezet en nu werken we samen aan een productief en prettig werkklimaat, waar gedoe gewoon werk heet.

Doe anderen een lol
De directeur zit mooi in de luwte moeilijke ‘puzzels’ op te lossen, ook belangrijk werk. Als je mensen gedoe vindt, wordt dan geen leidinggevende. Doe het jezelf en de anderen niet aan.
 

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10