zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
hrm
 

Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden

31 mei 2023 - Recent onderzoek van LinkedIn onthult een groeiende generatie van professionals die geen compromissen willen sluiten over de waarden die voor hen belangrijk zijn als het aankomt op de bedrijven waar zij willen werken. Bijna negen op de tien (87 procent) Gen Z'ers en millennials zijn zelfs bereid hun huidige baan op te zeggen om te werken bij een bedrijf dat beter aansluit bij hun waarden en levensstijl.

  Lees verder...      Reageer

Werkgevers zetten onvoldoende in op behoud van personeel

26 mei 2023 - Werknemers in loondienst veranderen nu bijna twee keer zo snel van werkgever (externe mobiliteit) als in 2015. Terwijl een vergelijkbaar aantal mensen een andere functie krijgt bij hun bestaande werkgever (interne mobiliteit) als in 2015. Dit ondanks dat interne doorstroom bewezen voordelen heeft als hogere medewerkerstevredenheid en productiviteit en lagere kosten voor werving en onboarding.

  Lees verder...      Reageer

Personeelsmonitor Gemeenten: Historische stijging bezetting ondanks krappe arbeidsmarkt

25 mei 2023 - Ondanks de krappe arbeidsmarkt steeg het aantal medewerkers van gemeenten in 2022 met een historische vier procent. Het lukte gemeenten nog steeds om een groot deel van de vacatures in te vullen. Maar we zien ook dat het in gemeenten piept en kraakt, het ziekteverzuim steeg naar 6,7 procent en werkdruk wordt een serieus probleem.

  Lees verder...      Reageer

Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt

25 mei 2023 - Een substantieel deel van het verzuim op de werkvloer in Nederland houdt verband met psychische klachten. Het aandeel groeit én het verzuim door deze oorzaak duurt langer. "Psychische klachten zijn een bom onder de arbeidsmarkt," aldus Maudie Derks, CEO van Acture, in de Orange Paper ‘Het groeiende probleem van psychisch verzuim’.

  Lees verder...      Reageer

Drie op tien organisaties weet niet hoe groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk in te voeren

24 mei 2023 - Bij maar liefst 30 procent van de organisaties weet men niet goed hoe zij groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk kunnen invoeren in de cao, arbeidsvoorwaarden en/of contracten. Dat blijkt uit onderzoek vanVisma | Raet, uitgevoerd onder 1.000 werkenden en 1.000 HR-professionals en leidinggevenden met HR-verantwoordelijkheden. Onder groene arbeidsvoorwaarden worden regelingen verstaan als het verstrekken van een klimaatbudget, een mobiliteitsbudget en een fietsplan door de werkgever.

  Lees verder...      Reageer

Beslisser wil weer 100 procent naar kantoor, werknemer wil hybride werken

24 mei 2023 - Meer dan de helft (58 procent) van de beslissers van Nederlandse organisaties ziet het liefst dat de medewerkers weer volledig op kantoor komen werken. Zo blijkt uit recent onderzoek van Ricoh. Dit staat in schril contrast met de wens van de medewerkers, waarvan 73 procent aangeeft het meeste te zien in een hybride werkvorm.

  Lees verder...      Reageer

Krapte steeds hoger op agenda bij corporates en bureaus

24 mei 2023 - De verschillen tussen hoe corporates en bureaus hun werving en selectie aanpakken zijn het afgelopen jaar wéér een stukje groter geworden, zo blijkt uit de Stand van Werven 2023, een grootschalig onderzoek op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.

  Lees verder...      Reageer

30 procent HR-professionals verdenkt thuiswerkende medewerkers van liegen sinds hogere kosten kinderopvang

23 mei 2023 - Maar liefst drie op de tien HR-professionals heeft het idee dat, sinds de tarieven voor kinderopvang omhoog zijn gegaan, thuiswerkende medewerkers vaker liegen over of ze aan het werk zijn of voor hun kind zorgen. Dit blijkt uit een onderzoek van Visma | YouServe onder ruim 500 HR-professionals met een uitvoerende, (mede)beslissende of eindverantwoordelijke functie.

  Lees verder...      Reageer

Duidelijke doelen, collega’s en ondersteuning van management belangrijkst voor werknemerservaring

22 mei 2023 - Duidelijke doelen, goede relaties met collega’s en ondersteuning van het management staan bovenaan het lijstje van werknemers als het gaat om betrokkenheid bij de organisatie. Dit blijkt uit het State of Engagement-onderzoek van Workday dat wereldwijd is uitgevoerd onder meer dan drie miljoen werknemers bij bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers. Hiervoor onderzocht Workday welke factoren het belangrijkst zijn voor de werknemerservaring.

  Lees verder...      Reageer

Leren en ontwikkelen in de zorg gaat flink op de schop

22 mei 2023 - Veel HR- en L&D professionals in de zorg voorzien op korte termijn (een tot drie jaar) veel veranderingen in het leerlandschap in de zorg. 71 procent verwacht dat de samenstelling van het leeraanbod zal veranderen, 69 procent dat de manier waarop leren en ontwikkelen wordt ingericht zal veranderen en 57 procent dat de benodigde competenties van zorgmedewerkers zullen veranderen.

  Lees verder...      Reageer

Loonkosten bedrijfsleven stijgen met ongeveer zeventien miljard euro in 2023

19 mei 2023 - Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie krijgt het bedrijfsleven in 2023 te maken met sterk stijgende loonkosten die naar verwachting met zo’n zeventien  miljard euro toenemen, blijkt uit berekeningen van ABN AMRO op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Lees verder...      2 reacties

Zo kan een mobiliteitsstrategie bijdragen aan het aantrekken van Generatie Z

17 mei 2023 - Generatie Z, lange tijd werd het de generatie van de toekomst genoemd, maar inmiddels is het de generatie van nu. De jongeren geboren tussen 1995 en 2010 staan op het punt een gunstige arbeidsmarkt in te stappen, of zijn zelfs al begonnen aan hun professionele carrière. Deze generatie komt wel met geheel andere behoeften en verwachtingen dan de meeste werkgevers gewend zijn.

  Lees verder...      Reageer

Openheid over salaris is goed nieuws voor werkgevers en werknemers

15 mei 2023 - In de huidige war for talent wil je als werkgever de voordeur het liefst wagenwijd openhouden voor talent en de achterdeur vooral gesloten. Medewerkers kijken immers regelmatig om zich heen naar andere werkgevers, bijvoorbeeld vanwege onzekerheid over hun salaris, groeimogelijkheden of secundaire arbeidsvoorwaarden; medewerkers hechten hier veel waarde aan blijkt uit onderzoek van SD Worx.

  Lees verder...      Reageer

Nieuwe knelpuntpremie moet meer mensen naar de arbeidsmarkt trekken

12 mei 2023 - De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) is tevreden dat de nieuwe Vlaamse knelpuntpremie er nu snel aankomt. Deze knelpuntpremie is één van de maatregelen uit het Werkgelegenheidsakkoord ‘Iedereen nodig, iedereen mee’ dat de Vlaamse Regering en sociale partners vorig jaar in juli afsloten.

  Lees verder...      Reageer

1 2 3 4 5 363 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10