4 januari 2023 -
Vier op de tien bedrijven in Nederland kijkt buiten de eigen landsgrenzen om tech-talent aan zich te binden. Deze 40 procent is veruit het hoogste percentage van alle onderzochte landen; wereldwijd werft gemiddeld 26 procent van de bedrijven internationaal. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, het Remote’s 2022 Tech Talent Report.
4 januari 2023 -
Nog nooit zijn er zoveel mensen in Nederland van baan gewisseld als in het tweede kwartaal van 2022. Uit onderzoek van Randstad (2022) blijkt bovendien dat bijna 65 procent van alle Nederlandse werknemers open staat voor een nieuwe baan en dat baanzekerheid minder belangrijk is. Dit zorgt ervoor dat de werknemer momenteel in de driver’s seat zit. Maar hoe speel je daar als werkgever zo goed mogelijk op in?
3 januari 2023 -
Het zijn roerige tijden op de arbeidsmarkt voor werkgevers en werknemers. Eerst moesten zij zich aanpassen aan ‘het nieuwe normaal’, en toen dit goed en wel was ingeburgerd, staken zaken als ‘the great resignation’, quiet quitting en nog grotere personeelstekorten de kop op. Er is veel veranderd, in positieve zin, maar er zijn ook uitdagingen bij gekomen.
30 december 2022 -
Zelden was de slag om talent zo hevig als nu. Cijfers van het CBS laten zien dat er op dit moment per 100 werkzoekenden maar liefst 121 openstaande vacatures zijn. Met name in het onderwijs, de IT en de bouw zijn Nederlandse werkgevers naarstig op zoek naar nieuw talent. Groot probleem daarbij: ze vissen allemaal in hetzelfde, krappe vijvertje. Moeten recruiters hun hengels ergens anders uitgooien, of is er ook een betere manier van vissen?
21 december 2022 -
Maar liefst dertien procent van de werkenden heeft weleens gehad dat hun werkgever een aanvraag voor het vrij nemen op een niet-officiële feestdag heeft afgewezen. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlandse werkenden. Niet-officiële feestdagen zijn over het algemeen feestdagen die niet verbonden zijn aan het christelijke geloof, zoals Eid al-Adha, Eid al-Fitr, Keti Koti en de Dag van de Arbeid.
19 december 2022 -
De wereld van HR verandert razendsnel. Ook in 2023 staan organisaties weer voor uitdagingen zoals flexibiliteit, digitalisering, slimme HR-technologieën, het financieel welzijn van medewerkers en talentmanagement. Hoe gaan organisaties het komende jaar om met deze uitdagingen? SD Worx zet de belangrijkste ontwikkelingen en trends voor het nieuwe jaar op een rij.
15 december 2022 -
Veel organisaties hebben tot dusver geen oog gehad voor talentmanagement, of zagen dit als het exclusieve domein van de HR-afdeling. Er waren een pandemie en een ingrijpende verstoring van de arbeidsmarkt nodig om bedrijven de waarde hiervan in te laten zien.
13 december 2022 -
Robotisering en automatisering, langer doorwerken, uitstroom door reorganisaties en vacatures die lastig in te vullen zijn. Deze ontwikkelingen beïnvloeden de schommelingen op onze arbeidsmarkt en vragen om mogelijkheden om veilig en soepel te kunnen overstappen tussen banen en sectoren. De coronacrisis heeft de noodzaak hiervan nog eens uitvergroot.
12 december 2022 -
De HR-budgetten blijven in 2023 gelijk en lijken zelfs te stijgen. Uit het budgetonderzoek van GITP Inzicht & Ontwikkeling, blijkt dat ruim twee op de vijf HR-professionals verwachten dat het HR-budget gelijk blijft in 2023. Een derde verwacht dat het HR-budget groeit t.o.v dit jaar. Slecht zeventien procent geeft aan dat het budget volgend jaar krimpt.
9 december 2022 -
Volgens een nieuw onderzoek door Rackspace Technology zoekt 75 procent van de Nederlandse organisaties vanwege aanhoudende tekorten aan gespecialiseerd personeel naar nieuwe manieren om werk te verrichten dat voorheen door mensen werd gedaan. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben investeringen in technologie prioriteit en verandert de houding ten opzichte van IT in de directiekamers.
8 december 2022 -
Dit jaar stijgt het ziekteverzuimpercentage boven de vijf procent1. Tegelijkertijd neemt ook de verzuimduur toe. Samen met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zorgt dit voor steeds meer druk op werkend Nederland. Psychische klachten gerelateerd aan het werk blijken één van de belangrijkste oorzaken voor lang ziekteverzuim.
6 december 2022 -
Het is duidelijk dat ook 2022 weer een crisisjaar is. De gevolgen van de inflatie zullen tot ver in 2023 doorwerken en mogelijk zelfs verder toenemen. Na de pandemie blijven onzekerheid en angst voor de toekomst bestaan en zijn HR-managers crisismanagers geworden, die permanent een multi-strategisch scenario moeten managen. Meer dan ooit hebben ze een gevarieerd repertoire aan vaardigheden nodig.
1 december 2022 -
Een toxische werkomgeving kan heel veel leed veroorzaken, kan carrières vernietigen en kan, als er geen actie ondernomen wordt, de reputatie van een bedrijf volledig te gronde richten. Volgens berekeningen van TNO (TNO) zorgde alleen al pesten op de Nederlandse werkvloer voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers.
30 november 2022 -
HR-professionals zijn het met veel wetten en regels binnen hun vakgebied niet eens. Neem bijvoorbeeld het feit dat Nederlanders niet het recht hebben om buiten kantoortijden onbereikbaar te zijn. Tachtig procent van de HR-professionals zou dit recht wel graag in de wet terug zien komen. Daarnaast vindt bijna driekwart (74 procent) dat loongerelateerde uitkeringen elk jaar mee zouden moeten stijgen met het minimumloon, en niet alleen in 2023.