zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen

Sandra   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Vaak is het ook dat werkgevers zogenaamd iemand niet met een probleem in huis willen halen. Als iemand seksueel geintimideerd/gemobed (pesten) en daardoor weg is gegaan bij een werkgever of heeft ziek thuis moeten zitten. Dan knapt de nieuwe werkgever erop af. Dus wat krijg je dan,dan sommige gaan liegen en iets heel anders vertellen. Als iemand op een vervelende manier weg is gegaan bij een bedrijf,ligt het natuurlijk altijd aan de persoon die er heeft gewerkt en niet aan de leidinggevende bijvoorbeeld. Iemand kan bijvoorbeeld niet functioneren omdat zijn leidinggevende geen leiding kon geven. Ligt het dan aan de leidinggevende of aan de persoon die niet kan functioneren.
 

Cruciale gesprekken voeren in tien stappen

octavio   |    |  15 oktober 2007
Reactie: En toch nog iets vergeten bij de 10stappen,
Vergeet niet Eerlijk te blijven, als men een vraag krijgt en zich moet verantwoorden etc...
remember ''Pure Honesty''
cheers

 

CIO voelt zich genegeerd

Bodo Trietsch   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Leuke thread.

Ik zie een groep ICT-ers die zich zwaar miskend voelt, terwijl ICT toch o zo belangrijk is. Ze stellen het belang van ICT in het algemeen (dat is er onmiskenbaar!) en hun eigen bijdrage op één lijn, alsof die samen vallen. En dat is helaas niet zo.

Ik zie ook een groep die zegt dat ICT-ers dat helemaal aan zichzelf te wijten hebben. En dat is ook niet eerlijk.

ICT heeft een gigantisch potentieel, waarvan slechts een deel en dan nog laat gerealiseerd wordt. De gemeenschappelijke uitdaging is dat potentieel te realiseren.

Neem Google, al eerder genoemd. Zeer succesvol. Waardoor? Er zitten een paar mensen aan het stuur die donders goed weten wat hun business is, waar de markt om vraagt en zelfs latente vraag naar boven kunnen brengen. Diezelfde mensen weten ook donders goed wat wel en niet kan met ICT en hebben ook daar een toekomstvisie over. En ze zijn er in geslaagd dat alles elkaar sterk te laten ondersteunen.

Misschien hielp het dat Google in een sterk internet gerelateerde business zit. Maar kijk dan eens naar een heel andere tak van sport: banken.

Kenners weten al jaren dat informatiesystemen bij banken cruciaal zijn en goed gebruik ook tot nieuwe product/markt combinaties kan leiden. Maar banken zijn vaak ouderwets bureaucratisch en automatiseren bestaande bedrijfsprocessen, die ontstaan zijn voordat ICT een rol kon spelen.

Fortis, de nieuwe eigenaar van ABN Amro, doet dat anders. Zij zetten er een man op die een uitstekende bankier is, een goede reorganisator, echt weet wat ICT is en de impact kent die het kan hebben bij een fusie. Dat heeft hij een vorige keer laten zien, dus was hij de aangewezen man. Geen ouderwetse bankier, geen ICT-er.

Dat gaat m.i. wat verder dan wat Ad Beers schrijft. Verder dan einde ivoren ICT toren (dat was al een houten geval) en slopen van de ICT discipline silo. Echte vernieuwing en bijbehorende grote winst eisen een uitgekookte benadering van product/markt, productieproces, financien, informatiemanagement, HR, organisatie. Integraal. De leden van het leidinggevende team zullen hun wortels hebben in één van die disciplines, bijv. ICT, maar ze hebben een gedegen kennis en ervaring vergaard van al deze zaken en zijn gegroeid tot businessleider.

Zoals eerder gezegd, dat is leuk werken, het geeft geweldige resultaten en niemand voelt zich miskend, zelfs de ICT-er niet.
 

Leer afwisselend in de comfort- en de discomfort zone!

mevrouw Monique Boogaard   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Een andere visie op de comfort zone

Ontwikkel waar je goed in bent en houd rekening met je minder sterke kanten.

Al vanaf het begin van de reguliere basisschool worden wij gestimuleerd te werken aan die punten, die minder goed gaan, aan de ‘zwakke’ kanten. Om even in die schoolse termen te blijven: die zwakke kanten kun je ontwikkelen tot je er een zesje voor haalt, terwijl als je je natuurlijke kwaliteiten leert benutten er tienen uitrollen!

Vanuit het Jungiaanse gedachtengoed heeft comfort zone dan ook een veel positievere betekenis. Ja, het zijn die activiteiten die vanzelf gaan, maar niet zozeer door routine en veiligheid, maar door in je kracht te blijven. Iedereen werkt van nature uit bepaalde hersendelen en als je die natuurlijke aanleg volgt zit je goed in je vel, zit je in je comfort zone.

In je comfort zone:
- voel je je fit en energiek
- heb je voldoening van je werk
- ben je creatiever en scherper

Het is een misverstand dat je je alleen verder kunt ontwikkelen buiten je comfort zone. Ook daarbinnen zijn er vaak nog latente kwaliteiten die voor groei en verdere ontwikkeling zorgen. Dit is het potentieel waar je je kracht en drive vindt.

Uiteraard is het ook goed je zwakkere kanten te ontwikkelen en te streven naar evenwichtigheid, maar altijd als aanvulling vanuit je sterke kanten. Vanuit deze visie spreken we dan ook niet over discomfort zone, maar over effort zone. De effort zone bestaat uit die eigenschappen, die tegengesteld zijn aan je natuurlijke aanleg en die je moeite en energie kosten. Je kunt ze leren, maar een uitblinker word je er niet in.

In je effort zone:
- ben je eerder vermoeid
- kun je je slecht concentreren
- raak je snel geïrriteerd

Het is daarom raadzaam dat wanneer je activiteiten moet of wilt doen, die in je effort zone liggen, je deze als een sandwich inpakt tussen activiteiten vanuit je comfort zone om goed in balans te blijven.
Een andere insteek is, om die activiteiten op een manier te doen die in jouw comfort zone ligt. Het praktijkvoorbeeld van de presentatie voor de Raad van Bestuur:

Je houdt een inleiding over het belang van financiële onderbouwing, maar benadrukt dat er andere factoren meespelen in de besluitvorming voor het inzetten van de methode. Je legt uit dat je vandaag de presentatie zult verzorgen op de manier waarmee je al velen over de streep hebt getrokken. Omdat je het belang van financiële cijfers inziet, zeg je toe te zorgen dat die na de presentatie zo snel mogelijk aangeleverd worden.

Belangrijk in dit verhaal is, dat je je presentatie doet op de manier die bij je past en waarbij je je krachtig voelt, en daarnaast rekening houdt met de voorkeuren van anderen zonder zelf in paniek te raken.

Ontwikkeling van eigenschappen in je effort zone heeft alleen effect wanneer je die bewust en uitgebalanceerd inzet en kan het beste begeleid worden in een gericht ontwikkeltraject.

Monique Boogaard
Coach2move
coaching, training & teamontwikkeling
 

Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen

R. Civile   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Er zijn hele duidelijke definities te geven wat zou kunnen verstaan onder liegen.
Ik zal u enkele voorbeelden geven;

Het opvullen van hiaten in uw CV.

Persoonlijk bestaan er bij mij enkelen. Dit door, als free lancer, even geen opdracht hebben gehad of tussen twee opdrachten een time out van 2 maanden vakantie te hebben genomen. Geen probleem gebleken in gesprekken.

Het benoemen van niveau en taak uitoefening

Het 'oppoetsen' van hetgeen u heeft gedaan in het verleden om zo beter en hoger uit de verf te komen is een doodzonde. U dient zich uiteindelijk ook waar te kunnen maken bij de nieuwe werkgever. Vaak een terug kerend item in het proces.

Het vermelden van niet bestaande taken

Op het net is werkelijk alles te vinden aan ervaringen en manuals die met beroepen en taakuitvoeringen te maken hebben waar iemand vanuit praktijkervaringen kan putten. Onhandig dit soort kennis te gebruiken in een cv. Hier bestaat het regelrechte gevaar dt iemand met kennis van zaken hierop ingaat en 'doorzaagt'.

Het verzwijgen van niet gewerkte perioden.

Was u ziek dan hoeft dit niet te worden vermeld omdat dit een persoonlijke aangelegenheid betrof.

Persoonlijk heb ik 4 maanden onbetaald verlof gewoon in mijn cv opgenomen. De privé omstandigheden heb ik gewoon toendertijd verklaard. Dit was verder geen enkel probleem of terugkerend onderwerp in het gesprek. [Ik werd gewoon aangenomen] Het niet vermelden hiervan is niet echt een leugen of doodzonde.

Het opgeven van valse referenties

Het is een kleine wereld, zo is mijn ervaring, en je komt elkaar met enige regelmaat via via weer tegen. Het leukste daarbij is dat vaak de leukste dingen werden onthouden. Hetgeen zeker wordt onthouden zijn bijzonder negatieve ervaringen. Het zij zo.

Valse referenties zijn niet alleen verwerpelijk maar men moet er ook vanuit kunnen gaan dat dit, zij het soms later, boven tafel komt. Persoonlijk heb ik dat twee keer zien gebeuren en in beide gevallen werd de betrokkene gevraagd of te weerleggen of te verterkken. Eén heeft zich daadwerkelijk terug moeten trekken.

Een ziekte periode hoeft dus niet worden vermeld doch een uitkeringsperiode zoals ww kan rustig worden vermeld. Ik heb met die materie in 2002, met de neergang, ook te maken gehad en is geen enkel probleem gebleken in een sollicitatie procedure.

Bedrijven kunnen er soms ook wat van. Nog steds wil men graag de bekende 1000 poot voor weinig geld binnen halen. In het begin van mijn carriere heb ik menig maal mensen de plank wat dit betrof mis zien slaan. Met name als er erg vaak mensen tussen de aanvraag zitten en mij aanboden onststond er ruis.

Ik heb heel eenvoudig ingezteld in de gelegenheid te willen worden gesteld met de 'klant' in contact te kunnen treden. In een simpel kennismakings gesprekje was snel op te maken wat men werkelijk zocht en of ik de juiste persoon wel voor de klus zou zijn. Staat zakelijk gezien erg professioneel en wordt zeker gewaardeerd.

Je toont namelijk oog te hebben voor kwaliteit maar zeker ook initiatief. Een dergelijk gesprek duurt vaak nog geen 5 minuten en is werkelijk goud waard. Ook als je niet de juiste persoon was, om welke reden dan ook, kon je de moeite doen een toegevoegde waarde te tonen in het proces.

Misschien niet meteen belonend maar zoals gezegd het is een kleine wereld en ik heb al tweemaal een aardige attentie mogen ontvangen voor gedane moeite.

Zoals gezegd, er bestaan morele do's en don'ts die men zeker in acht mag nemen het voor elkaar kwalitatief beter te maken. Succes.
RC PM
 

De postcodeloterij in de fout?

Ad Beer   |    |  15 oktober 2007
Reactie: @Michel,

ja, we zijn een beetje dom, (citaat Maxima), maar we worden steeds slimmer.
Oplichters zijn er altijd en de honger naar geld laat mensen domme dingen doen, kijk maar naar het succes van ''The Secret'' en het feit dat Piramideverkoop systemen nog steeds slachtoffers weten te ronselen.
Maar er is een ander kant.
Een vriend van mij is chirurg en die moest een operatie doen bij een wat oudere mevrouw. Ze kwam bij hem aan en ze zei dat ze op internet had opgezocht wat haar kwaal was en welke ingrepen mogelijk waren. Ze had er drie gevonden en eentje sprak haar zeer aan. Of hij deze methode ook toepaste? Helaas kende hij deze methode niet eens.
En dat is ook de klant van vandaag. Als we info willen hebben, dan vinden we hem, want alle info is op Internet.
Wil je een platte breedbekbuis, dan zoek je op internet naar de specificaties en de beste prijs.
Tja, DM per post is niet zo irritant, die gaat ongeopend in de papierkliko. Via email naar de junkbox. Alleen weten spammers die junkbox te ontwijken en is de aard van die spam ook anders dan de DM. Daarom irriteren we ons daar meer aan.
Goddank weten de marketingmensen daar ook op in te spelen door mensen gerichter te gaan benaderen. Diverse initiatieven zien we momenteel ontstaan. Gelukkig allemaal met een opt-out mogelijkheid.
En ja, soms wint de nieuwsgierigheid, dat is waar.
Maar ik heb nog steeds geen Viagra gekocht.
 

CIO voelt zich genegeerd

Ad Beer   |    |  15 oktober 2007
Reactie: @Marcel,

Laten we even naar het business model van een bedrijf kijken.
Een bedrijf heeft tot doel toegevoegde waarde voor een klant te genereren. Dat doe je in het primaireproces, het proces dat aanvangt met de vraag van een klant en eindigt het leveren van een product of dienst aan een klant. Het is logisch dat degene die dat proces stuurt deel uitmaakt van het management.
Om dat proces te laten lopen zijn er productiefactoren nodig en die zijn er twee, arbeid en kapitaal, vertegenwoordigd door HRM en Finance. Het zou dus logisch zijn als de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze disciplines het beleid mee bepalen en lijnen uitzetten op hun vakgebied.
Al het overige in een bedrijf is ondersteunend aan deze processen, ook de informatietechnologie. De vraag is waar ICT onder gehangen moet worden.
Dan zie je dus dat ICT bij vrijwel alle processen een rol speelt. HR heeft zijn databases met personele gegevens, Finance heeft de boekhoudsystemen, er zijn voorraad systemen, systemen die de productielijnen sturen, systemen die de catering ondersteunen.
Het probleem is dat niemand al deze kennis kan hebben. Het is dus belangrijk dat de keyplayers leren te denken in informatiestromen en zich laten adviseren door een deskundige. Maar ik ken geen een ICTer die verstand heeft van HR. Zelfs een eenvoudig process als boekhouden schijnt voor ICTers al een brug te ver te zijn, getuige de rotzooi die bijvoorbeeld Exact op de markt durft te zetten.
De ICT kan de professionals van de diverse disciplines wel verwijten geen verstand te hebben van ICT, het omgekeerd is veel vaker aan de orde. Laat de ICT eerst bij zichzelf te rade gaan en zich bezighouden met de dingen waar ze goed in zijn en vakmensen betrekken bij het bouwen van systemen, dan is dit conflict snel uit de wereld.
Ik weet best wat van ICT, maar HR is mijn deskundigheid. Ik zal het ook nalaten systemen te gaan bouwen, maar tot op heden ben ik maar één ICT bedrijfje tegen gekomen die in staat was mijn wensen om te zetten in software die MIJN processen ondersteunt.
Beste ICTers, kom uit je ivoren toren, stap de wereld in en kijk om je heen. Je waarde wordt niet bepaald om de positie die je hebt in een bedrijf, maar de toegevoegde waarde die je hebt voor een bedrijf. En die is nog steeds niet dusdanig dat je een plek op MT niveau waard bent.
Ik kan het echt niet anders zien
 

Liegende sollicitant makkelijk te ontmaskeren

teunie nijs   |    |  15 oktober 2007
Reactie: In mijn cv staan vroegere werkgevers met naam en toenaam beschreven, zodat referenties kunnen worden nagevraagd. Ik ben trots op m'n werkverleden. Ik heb in het verleden één keer bij een sollicitatie overdreven, maar het goedgemaakt door me de materie snel eigen te maken, Was ook een uitdaging. Een risico moet je in kunnen bouwen, maar dan moet je er ook tegenaan.

 

Outplacementtraject duurt gemiddeld 32 weken

Serton   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Voor een HBO studie zoek ik onderzoeken waarin onderzocht is of een pakket aan outplacementinstrumenten voorziet in de behoefte van werknemers die het bedrijf (gedwongen) moeten verlaten. Wie helpt mij verder op weg?

Groet,

John
 

Ambitie vaak verzwegen voor baas

Mirjamnu   |    |  15 oktober 2007
Reactie: De managers kunnen natuurlijk zelf ook een paar seconden per dag meer besteden aan het tonen van interesse in jonge werknemers. Dan zijn die werknemers ook meer uitgenodigd om hun ambities te noemen.
 

Britse manager durft zich niet ziek te melden

R. Civile   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Wel een aardig artikel alhoewel ik niet weet of dit hier ook in Nederland op zou gaan. Verder vind ik de laatste alinea wel kenmerken, iets wat ik in Nederland ook wel eens heb mogen ervaren. Wel kunnen stappen maar 'te ziek' om te komen werken. Dat lijkt me een hele duidelijke in elk geval.
RC PM
 

Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen

Henk   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Aangezien het hele leven eigenlijk 1 groot toneelspel is betekend dit (zie ook de wij zijn de hemel advertenties van sommige bedrijven)dat het werven van personeel ook voor een deel een act is.
Het gaat dus over reclame maken en verleiden
Reclame maken heeft als centrale doelstelling verleiden waarbij je vaak eenzijdig belicht hetgeen als een vorm van liegen kan worden aangemerkt Zo is het ook met werven en solliciteren en het staat dan ook terecht de sollicitant toe om ook reclame voor zichzelf te maken, oftewel een beetje liegen mag.
Doen we dit eigenlijk niet allemaal ook in het gewone leven? en dekken dit af met mooie woorden als tactvolle omgang etc etc om de zaak leefbaar te houden.
De vraag zou eigenlijk moeten zijn wat een geaccepteerde leugen is en wat niet.Daar kun je wel wat over zeggen maar gaat snel over in oeverloos gezwam.
 

HRM is de enige leidende discipline binnen het bedrijfsleven.

Henk   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Een opmerkelijke HR visie die er nog net niet voor zorgde dat mijn mond spontaan openviel.
ik kreeg spontaan de gedachte dat het een prikkelende stelling is om gewoon te kijken wat het volk ervan vind (nodig voor scriptie of zo)maar dat zal wel niet.
In de jaren 60 was HR nog niet een komplete eigen industrie geworden en werkte de chef gewoon mee die beoordeelde een ieder met een gesprek en veroorzaakte niet balen papier.
(tenminste zo ging het bij veel bedrijven en dat ging toch redelijk goed)
Dit zorgde er ook voor dat de chef extra respect kreeg ivm O jee hier zijn wij direct van afhankelijk.(okee dit is negatieve motivatie maar werkt wel, wordt thans ook volop gebruikt hoor)
Dat was niet altijd ideaal maar het huidige geld verslindende systeem ook niet en in mijn beleving is het er alleen maar op achteruit gegaan (verzuringfactor) maar ieder moet wel veel harder werken om deze m.i overbodige afdelingen in stand te houden Daarvoor moeten we het personeel extra opjutten ....pardon motiveren....en daar komt jawel HR weer om de hoek kijken die daarmee een argument heeft voor zijn eigen bestaan.
Het is in mijn ogen een industrie die over de grootste groei heen is ivm hernieuwde inzichten
HR zal er echter net zoals een bedrijf die bedreigd wordt in zijn bestaan, er alles aan doen om te overleven en dat kan maar 1 vorm hebben endat is de bazen te overtuigen van hun bestaansrecht (verkoop verhaal)

 

Wel of niet ok: Zwarte Zakenvrouw van het Jaar?

Claire   |    |  15 oktober 2007
Reactie: Je bent goed of je bent niet goed, ik denk niet dat dit afhankelijk is van afkomst of huidskleur. Natuurlijk hardstikke leuk voor haar, maar een zakenvrouw is een zakenvrouw.
 
< vorige 1846 1847 1848 1849 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10