zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Wel of niet ok: Zwarte Zakenvrouw van het Jaar?

Door: Fred Akkerma,   10-10-2007,   04:34 uur
 

Sherita Narain, directeur-eigenaar van Thermen Holiday in Schiedam, is zaterdag uitgeroepen tot Zwarte Zakenvrouw Nederland 2007. Mooi voor haar natuurlijk. Of niet? Had ze gewoon Zakenvrouw van het Jaar moeten worden of gewoon niks? Mijn stelling: de verkiezing Zwarte Zakenvrouw van het Jaar is een prima idee! Nairan is namelijk allochtoon ('zwart'), vrouw en succesvol. Dat is een beter rolmodel dan het slachtoffer uithangen.

Want die houding heeft de allochtoon nog niks gebracht, zoals ook Jürgen Raayman onlangs betoogde in Pauw & Witteman.Uitgesloten
De kritiek op vrijwel elke verkiezing is dat er mensen uitgesloten worden. Managersonline.nl is mede-organisator van de verkiezing Topman (m/v) van het Jaar  (u kunt nog nomineren!) en de verkiezing Vrouwelijke Manager van het Jaar. Regelmatig klinkt bij beider verkiezingen kritiek. Bij de topman-verkiezing wordt soms gezegd dat familiebedrijven onderbelicht blijven, omdat die zo weinig in de media verschijnen. Bij de vrouwelijke manager-verkiezing wordt vaak gesteld dat het niet goed is om het vrouw-zijn als beperkende voorwaarde te gebruiken. Vrouwen zijn toch gelijkwaardig aan mannen?

Onzin
Ik vind dat onzin. Mensen verschillen. Er zijn ook verkiezingen "Commercieel manager van het Jaar",  of  "Zakenvrouw van het Jaar" et cetera. Allemaal uitverkiezingen waarbij op enige manier onderscheid wordt gemaakt. Maar voor alle awards geldt: het zijn stimuleringsprijzen. Voor topmanagers om de beste te worden, voor vrouwelijke managers om de beste te worden, voor allochone, vrouwelijke ondernemers om de beste te worden. En dan weer een stapje verder. Op weg naar bijvoorbeeld: Topman (zwart/wit/m/v) van het Jaar.

Stimuleren
Het doel is uiteindelijk dat we elkaar stimuleren om het de volgende keer nóg wat beter te doen. Uitstekend toch! Ook een prima manier om mensen -wie dan ook- te laten integreren. Succes in plaats van geklaag - winners in plaats van losers. Vakgebied, geslacht en/of entniciteit doen niet ter zake. Maar als er binnen een vakgebied, geslacht of etniciteit een feestje valt te vieren, dan moeten we dat vooral doen. Moeten we ook een Homo Manager of Gehandicapte vrouw van het Jaar gaan verkiezen, zoals Barbara Nieuwehuisen stelt op Z24? Mevrouw Nieuwehuisen vindt van niet. Ik zou het echter toejuichen. Weer een stap vooruit.

Liever aandacht voor vooruitgang dan voor achterstand. Liever winners dan losers.

 
 Doorsturen    20 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Haastige spoed is ook in de verkoop zelden goed
  Hoe kan ik groeien in overtuigingskracht?
  De psychologie van het overtuigen
 
reacties
 
Maik  |   | 
10-10-2007
 | 
07:15 uur
Persoonlijk vind ik het onzin om onderscheid te maken tussen mensen. Verschillende rollen/functies is natuurlijk wel oké. Je kunt nu eenmaal geen appels met peren vergelijk, maar je kunt wel zeggen dat een stuk fruit 'mooi gaaf' is.

Top Manager van het jaar is natuurlijk een mooie titel. Deze moet kunnen gelden voor zwart, blank, dik, dun, man, vrouw, wel of niet gehandicapt, etc. We hebben het hier namelijk niet over een 100 meter sprint, waar bijvoorbeeld een lichamelijke handicap een rol kan spelen.

Als we met zijn allen vinden dat het 'extra knap' is wanneer een dame met een andere huidskleur zich tot topper weet op te werken, dan heeft zij daarmee een keurig streepje voor in de competitie Zaken Topper van het jaar.
John Mahboeb  |   | 
11-10-2007
 | 
09:07 uur
Ik ben van mening dat de zwarte zaken vrouw festival inmiddels al geintegreerd zou moeten zijn in de reguliere verkiezingen. We willen geen onderscheid meer. Ook een zwarte zakenvrouw dient zich te kunnen meten met ''witte vrouwen''. Zakenvrouwen zijn m.i. niet meer achtergesteld. Je wordt beoordeeld ( en wilt beoordeeld worden ) op je talenten en niet op je afkomst. Ik wist dat het dit jaar een hindoestaanse zou worden. Vorig jaar had ik al voorspeld dat mw. Usta ( turkse afkomst) het zou worden. Wat is dan de waarde van een dergelijke verkiezing?

De organisaties die dit evenement financieren steunen namelijk het feit dat er een tweedeling is in de maatschappij. Het zou toch mooi zijn als we kunnen spreken over de zakenvrouw van het jaar.
Van Doornik  |   | 
11-10-2007
 | 
10:27 uur
Ik vind het onzinnig om onderscheid te maken in man, vrouw, blank of zwart.

Het gaat in een dergelijke verkiezing enkel en alleen om de kernkwaliteit ''zakelijk talent''.

Door enkel en alleen op zakelijk talent te selecteren kun je de discriminatiediscussie ook eens achter je laten.
R. Civile  |   | 
11-10-2007
 | 
16:59 uur
Persoonlijk zou ik een heel groot voorstander zijn wanneer het KVK nu eens op zou staan en een glossy maandblad uit zou brengen en zou gaan highlighten. Op die manier heb je al die ophef niet en kan men veel duidelijker dan nu, zonder uitsluitingen, bepalen wie het meest inventief of succesvol is geweest op zakelijk gebied.

Om op voorhand mensen of groepen uit te sluiten werk je kritiek in de hand. Houd op deze criteria regionale verkiezingen en daarna landelijk en je slat een paar vliegen in één klap. Niemand kan dan meer kritiek hebben.

Nu kunnen we weer vrolijk gaan lopen neuzelen over positieve of negatieve discriminatie. Onzin, sluit niemand uit maar formeer een leuke commissie die op een aantal punten zakenmensen toetst aan hetgeen ze doen en je maakt er zeker iets leuks van. Diegenen die niet aan zoiets als ondernemer mee willen werken sluiten zich dan vanzelf wel uit.

In elk geval vervalt elke grond van kritiek en het is voor een ieder transparant. Ik ben overigens wel blij voor de winnares in deze maar persoonlijk maakt het mij niet uit of ze allochtoon is of niet.
Maureen  |   | 
12-10-2007
 | 
22:53 uur
met respect voor jullie mening, geef ik mijn mening en dat is dat welke verkiezing er ook gehouden wordt, het er altijd weer op neer komt dat het discriminerend is of verdeeldheid predikt. Yak!! Hou toch op. Er zal best wel een gegronde reden zijn waarom deze verkiezing in het leven is geroepen. Verstandig zou zijn eerst naar het waarom te informeren alvorens kritiek te leveren. En helemaal fantastisch zou zijn geen kritiek te leveren maar de dingen laten zoals ze zijn en gaan. Dit is leuk. Er is plezier en blijdschap. Iets wat veel te weinig voorkomt tegenwoordig. Dus als het er dan is, laat het ook zo en geniet mee. Je kiest toch ook je eigen vrienden uit om je te onderscheiden van de rest??!! Sherita Narain, van harte gefeliciteerd!!! Je bent een perfect voorbeeld.
j den Otter  |   | 
13-10-2007
 | 
22:14 uur
Dat er überhaubt een vraag wordt gesteld of dit wel oke is!
Wie deze vraag verzonnen heeft moet maar weer eens 4 weken alle kantinetaken op zich nemen!
Schaam je!
Claire  |   | 
15-10-2007
 | 
08:48 uur
Je bent goed of je bent niet goed, ik denk niet dat dit afhankelijk is van afkomst of huidskleur. Natuurlijk hardstikke leuk voor haar, maar een zakenvrouw is een zakenvrouw.
Yvette  |   | 
17-10-2007
 | 
11:59 uur
Bij deze draag ik Sherita Narain voor als zakenvrouw van het jaar 2008.
Yvette Lont
directie
Stg. Op de Rots
Paul B.  |   | 
18-10-2007
 | 
12:16 uur
Ik stel de verkiezing voor van de volgende categorieën:
- zaken homo van het jaar
- zaken lesbienne van het jaar
- zaken gehandicapte van het jaar (je kunt dit misschien ook nog indelen naar de aard van de handicap)
- zaken bejaarde van het jaar
Misschien is het een goed idee om daar nog combinaties in te vinden zoals:
- gehandicapte zwarte zaken lesbienne van het jaar.

Oveigens heb ik enorm veel respect voor mensen die succesvol zijn in wat ze doen, omdat dit altijd gepaard gaat met een enorme drive en inzet!

paul van den Berg
J. Ricks  |   | 
18-10-2007
 | 
14:22 uur
Prima om een bepaalde categorie eens in het zonnetje te zetten met het idee om te stimuleren.

Maar hoe zwart is Sherita Narain nu eigenlijk?
Vanwaar die titel?
Waarom niet allochtone zakenvrouw van het jaar?
Waarom heeft ze zich niet gewoon laten nomineren als zakenvrouw van het jaar? Ze heeft zelf aangegeven dat ze amper allochtone vrouwen kent in de zakenwereld.
Waren we ook al weer niet allemaal Nederlanders?

heer Humphrey Rampersad  |   | 
19-10-2007
 | 
11:26 uur
Ik ben benieuwd wat het verschil is tussen een ''zwarte zakenvrouw'' en een reguliere zakenvrouw van het jaar. Wat zijn de competentie verschillen?

Wat een poppenkast. Stop direct met deze onnozele verkiezing ''zwarte zakenvrouw'' van het jaar. Een zakenvrouw moet gekozen worden op competenties en niet op zwart of wit.
S.Klaassen  |   | 
22-10-2007
 | 
09:44 uur
Beste Allemaal,
Ik vind het erg raar allemaal, als je de zwarte gemeenschap bij een ander onderwerp in een appart hokje zet dan ben je aan het discrimineren maar als je een prijs uitreikt omdat iemand toevallig haar zaak netjes heeft opgezet , dan kan het wel.
het wachten is alleen nog op de geele zakenvrouw, de witte zaken man , de zakenman met de mooiste schoenen.
Wat b.v. als titel beste blanke buitenlandse zakenvrouw , het is allemaal onzin die titels en verkiezingen.
Nogmaals als persoon vind ik ht knap dat je een goed en stabiel bedrijf opzet maat de kleur moet tegenwoordig niet meer uitmaken.
Mvrgr
Bas Klaassen
R. Civile  |   | 
22-10-2007
 | 
13:18 uur
Ik ben bijzonder blij dat de meesten hier feitelijk zeggen dat het eigenlijk helemaal niet OK is. Natuurlijk, Sharita Narain wordt het absoluut gegunt. Ik heb haar op TV in een discussie gezien en weet dat ze zeker een lans breekt voor anderen door te zeggen dat het mooi is maar verder niet verschillend van andere, blank of zwart.

Nederland is een land van contrasten en tegenstellingen. Iemand heeft het woord 'Positieve Discriminatie' eens een keer ingevoerd. Dit heeft voorts alleen mar negatieve impact gehad. Ik zie links en rechts hele goede en bekwame managers rondlopen van verschillende achtergrond.

Ibrahim, Mohammed, Tsi, Shaila, Jeff, Diana of wie dan ook, is verder helemaal niet zo spannend. Datzelfde geld ook voor zaken. Ik lees graag die artikelen van 'minderheden' die van goed ondernemen iets mooi's maken. Dat zijn gewoon leuke berichten waar iedereen van kan leren, ongeacht de achtergrond.

Ik denk persoonlijk dat we met zijn allen gewoon af moeten van het Dogma discriminatie. Dan vervalt elke grond voor discussie want een ieder is wat dit betreft gewoon gelijk. Een ieder die dan nog iets te roepen heeft te worden gediscrimineerd kan alleen met feiten om de oren worden geslagen.

Zij kunnen het dus waarom jij dan niet. Grappige is, je leest dat vaak terug in die artikelen, De goede ondernemers en zakenmensen kennen geen discriminatie. Zij behandelen ieder als gelijke en respectvol. Dus zij die klagen zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen.
RC PM
Brian Houben  |   | 
23-10-2007
 | 
09:28 uur
Mooi te lezen dat er een consensus bestaat over het feit dat dit onzin is. Ere wie ere toekomt, maar die eer is niet afhankelijk van (bijvoorbeeld) een huidskleur.
A.T.RAMPERSAD  |   | 
23-08-2008
 | 
10:45 uur
of men nou blank zwart of geel en bruin of welke kleur dan is allen hebben dezelfde kleur bloed we zijn door GOD geschapen . niet om elkaar te discrimineren maar onder elkaar met liefde te leven want GOD is love.ZEGEN elkaar .en wees waakzaam in je omgang . want niet alles wat werkelijk blink is goud .dit is een gezegde. veel succes en groeten GOD BLESS you
c van blerkom  |   | 
25-08-2008
 | 
09:25 uur
Zwart of welke kleur dan ook; vrouwen die het als zakenvrouw redden zijn al prima geintegreerd. Ik vind het onzin de verkiezing zwarte zakenvrouw te organiseren. Is de volgende verkiezing de aziatische vrouw? Of de Marokkaanse vrouw?
Als ik een zwarte zakenvrouw zou zijn zou ik die prijs niet eens willen hebben.

Ton  |   | 
25-08-2008
 | 
10:03 uur
Als je nou niet gelooft in GOD, A.T.RAMPERSAD ??? Ok, ik geloof dat trouwens wel maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die niet geloven.
Welke God trouwens. Allah, Chrishna, Mazda enz. enz. schijnen volgens menigeen niet dezelfde God(-en) te zijn als die van de Christen. Dus krijg je straks dat weer. Christen Zwarte zakenvrouw van het jaar, Moslim zwarte zakenvrouw van het jaar enz.


Manager van het jaar lijkt overigens me een betere titel dan Zwarte Zakenvrouw.

Straks krijgen we misschien nog Arische überchef verkiezingen!
samm narain  |   | 
22-10-2009
 | 
19:13 uur
Dat is mijn Tante :D:D:D!
In Thermen Holiday Schiedam en Zuidwolde! :D

Doei mensen
Vera  |   | 
21-07-2010
 | 
07:34 uur
Zo zwart is ze niet eens. Ze is van hindoestaanse afkomst.
Christian Fictoor  |   | 
21-07-2010
 | 
11:51 uur
Ik sluit me volledig aan bij Maik. Waarom onderscheid maken. Een getalenteerde zakenvrouw is een getalenteerde zakenvrouw.

Wij zijn zelf strategisch partner van de regionale verkiezing 'Twentse Zakenvrouw van het Jaar' ((Klik hier) Daar heeft vorig jaar ook een 'gekleurde' dame gewoon hadden ze er dan bij moeten zetten 'Gekleurde Twentse zakenvrouw van het jaar?' Nee, natuurlijk niet.

Onzin dus, gewoon zakenvrouw van het jaar (zwart, wit, geel maakt niet uit !).

Met vriendelijke groet,

Christian Fictoor
(Klik hier)
(Klik hier)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
reacties
Waarom vinden medewerkers mij kort door de bocht? (1) 
Zoveel verdient Ferrari op elke verkochte auto (1) 
40 procent werknemers ervaart grote afstand tot baas (1) 
Hoe je je kunt vertillen aan je coachende rol (1) 
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt (1) 
Solliciteren? Vertel uw persoonlijke verhaal (1) 
Haastige spoed is ook in de verkoop zelden goed (4) 
top10
Leidinggevenden hebben geen idee wat personeel bezighoudt
Werkgeluk nog steeds bepaald door dezelfde factoren als 50 jaar geleden
50 procent loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie
Hoogopgeleide medewerkers willen blijven leren
Ontwikkeling medewerkers topprioriteit bij Nederlandse bedrijven
Vijf stappen om relevant te blijven in het digitale tijdperk
Meer werkenden, behalve onder jongeren
Klantervaringen steeds belangrijker voor succesvolle supply chain-strategie
'Kleine' overtreding, torenhoge autoverzekeringspremie
WiFi op vakantieparken steeds vaker voorzien van snelheidslimiet
meer top 10