zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Britse manager durft zich niet ziek te melden

15 oktober 2007 - Ziek zijn is een luxe die steeds minder Britse managers zich durven te permitteren. Eén op de drie is zo bang voor het predicaat ‘werkschuw’, dat hij zich zelfs op zijn sterfbed nog naar het werk zou slepen. Uit onderzoek van het Chartered Management Institute blijkt een diepgewortelde cultuur van ‘presenteïsme’ op de Britse werkvloer. Hoewel die betrokkenheid bewonderenswaardig is, is het minder positief dat ze door die houding juist ziektes verspreiden en kost de onderneming productiviteit.

Negatieve motivatie


Het CMI ontdekte bovendien dat maar liefst de helft van de managers niet ‘positief gemotiveerd’ is door hun werk, maar alleen overuren maken vanwege de werkdruk en deadlines. De bereidheid over te werken is ook aanzienlijk gedaald sinds 2000. Meer dan zeven van de tien suggereren dat slechte gezondheid hun werkplezier belemmert en hoewel de helft zegt dat hun onderneming zich bekommert om het welzijn van het personeel, vindt slechts 46 procent dat hun direct leidinggevende zich daadwerkelijk interesseert voor hun gezondheid. Jo Causon, hoofd marketing en corporate affairs van het CMI: "Hoewel veel werkgevers zich druk maken om de kosten van absentie, zien ze niet hoeveel schade aangericht wordt met hun cultuur waarin ziekte gezien wordt als zwakte. Het risico van fouten en het verspreiden van ziektekiemen is zeker groter dan de voordelen van iemand die komt werken terwijl hij of zij niet helemaal fit is." 

Weinig interesse

Ook uit onderzoek van Business In The Community blijkt dat werkgevers niet erg geïnteresseerd lijken in het welzijn van hun medewerkers. Een derde van de werkenden vindt dat hun gezondheid genegeerd wordt op hun werk en zes van de tien geloven niet dat hun baas hen belangrijk genoeg vindt om in te investeren. Bijna de helft heeft niet het idee dat het bedrijven iets kan schelen dat hun welzijn van directe invloed is op de productiviteit. Vier van de tien werknemers zegt ontmoedigd te worden om vrijaf te nemen als ze zich niet lekker voelen, en een even groot deel dat ze regelmatig gedwongen worden onbetaald over te werken en/of hun lunchpauze op te offeren. De helft maakt melding van stressverschijnselen, meer dan een derde van depressie en een vijfde van paniekaanvallen. 

Stappen

Uit onderzoek van Lemsip blijkt overigens dat één op de twintig mensen wel in staat is een avondje te stappen, terwijl ze beweren echt niet te kunnen werken….

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Snotteren op werk kost vermogen
 Vijf tips om effectief om te gaan met verzuim
 Zo komt u van spijbelende werknemers af
 
 
reacties
 
R. Civile  |   | 
15-10-2007
 | 
09:17 uur
Wel een aardig artikel alhoewel ik niet weet of dit hier ook in Nederland op zou gaan. Verder vind ik de laatste alinea wel kenmerken, iets wat ik in Nederland ook wel eens heb mogen ervaren. Wel kunnen stappen maar 'te ziek' om te komen werken. Dat lijkt me een hele duidelijke in elk geval.
RC PM

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10