zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
auteurs
 

Frank van Marwijk

Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert (lichaamstaal.nl). Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Van Marwijk is auteur van onder meer de bestsellers Manipuleren kun je leren, en Het Groot Complimentenboek (samen met Hans Poortvliet). In 2017 schreef hij het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie: Lichaamstaal, alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Frank van Marwijkinfo@lichaamstaal.nl
 
 
 

Artikelen van Frank van Marwijk:

 

Aardig zijn loont, of toch niet?

Door: Frank van Marwijk , 09 november 2014
Jonge kinderen die aardig zijn voor hun omgeving, worden door hun klasgenoten meer gewaardeerd dan 'gewone kinderen', zo blijkt uit onderzoek. Zal dat voor volwassenen, en meer in het bijzonder leidinggevenden, ook gelden? Dat vraagt Frank van Marwijk zich af. Onderzoeken op dat gebied spreken elkaar nogal eens tegen.
  Lees verder...
 

De kracht van aandacht

Door: Frank van Marwijk , 02 november 2014
Als u vaak kinderen om u heen hebt, zult u merken dat zij regelmatig vragen om bevestiging voor wat ze doen: ‘Kijk eens wat ik kan!’ Ondanks het feit dat sommige kinderen zich uitstekend alleen kunnen vermaken, willen zij toch graag dat u ziet wat ze doen en wat ze kunnen en dat u daar uw waardering voor laat merken. Aandacht voor hun activiteiten helpt hen het nog beter of mooier te willen doen. Aandacht is dus een belangrijke motivator. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen.
  Lees verder...
 

Koffie of een dutje? Zo wordt u weer fit!

Door: Frank van Marwijk , 26 oktober 2014
Iedereen heeft wel eens een energiedipje op het werk. De oplossing is vaak eenvoudig: één of twee koppen koffie. De caffeïne zorgt er voor dat u er weer even tegen kunt. Maar is dat wel zo? Werken koffie of energiedrankjes als een energiebooster? Of is een dutje doen (de powernap) een beter idee. Frank van Marwijk zocht het uit en geeft handige tips.
  Lees verder...
 

Vier principes die uw oordeel kunnen kleuren

Door: Frank van Marwijk , 19 oktober 2014
Als manager houdt u zich dagelijks bezig met het beoordelen van mensen en situaties. Om juiste beoordelingen te maken, vergelijkt u de informatie die u ontvangt met soortgelijke informatie, met bepaalde standaarden of met de kennis die u al had. In dat proces kan het wel eens fout gaan, aldus Frank van Marwijk.
  Lees verder...
 

Samenwerken of alleen doen?

Door: Frank van Marwijk , 28 september 2014
Werkt u graag met mensen samen of pakt u de zaken op uw werk liever alleen aan? Als dit een vraag zou zijn tijdens uw sollicitatiegesprek voor een managementfunctie, dan lijkt er maar één sociaal wenselijk antwoord mogelijk. Natuurlijk werkt u graag samen met andere mensen! Toch is samenwerken niet altijd het meest effectief. Sommige dingen kunt u beter individueel (laten) doen voor het snelste en beste resultaat.
  Lees verder...
 

Snel zijn, maar rustig doen...

Door: Frank van Marwijk , 14 september 2014
Wilt u dat anderen denken dat u zich uit de naad werkt om uw doelen te behalen of wilt u liever uitstralen dat u alles onder controle hebt? Dit laatste bereikt u door juist niet alles snel te doen, maar door een rustige en kalme aanpak te tonen. U mag best wel snel werken, maar dat moet liever niet door anderen gemerkt worden. Het gaat om snel zijn, maar rustig doen dus. Op die manier toont u dat u zich niet gek laat maken door tijddruk en deadlines, schrijft Frank van Marwijk.
  Lees verder...
 

Vier manieren om uw opmerkzaamheid te vergroten

Door: Frank van Marwijk , 17 augustus 2014
Denkt u dat u zich bewust bent van alle belangrijke zaken die zich binnen uw bedrijf en op uw afdeling afspelen? Weet u altijd waar uw medewerkers mee bezig zijn? Begrijpt u steeds waar uw collega’s het over hebben als ze met elkaar praten? Frank van Marwijk leert u hoe u opmerkzamer kunt worden.
  Lees verder...
 

Gekruiste armen beďnvloeden uw denken

Door: Frank van Marwijk , 10 augustus 2014
Van gekruiste armen wordt vaak beweerd dat het zou duiden op een gesloten en afstandelijke houding. Niet doen dus. Toch is dat te kort door de bocht, stelt Frank van Marwijk. Het kruisen van de armen heeft namelijk ook positieve effecten.

  Lees verder...
 

Klaar is klaar; of toch maar beter uitstellen?

Door: Frank van Marwijk , 03 augustus 2014
Is het uw gewoonte om belangrijke zaken vroegtijdig af te handelen of stelt u die liever uit tot het laatste moment? In onze Westerse maatschappij is de focus gericht op snelle aanpak en afronding van werkzaamheden. Het idee daarbij is dat je op het laatste moment een en ander afraffelt vanwege tijdsdruk, waarbij je er geen gedegen aandacht aan kunt geven. Uitstel kan ook leiden tot afstel. Maar het is de vraag of zo vroeg mogelijk beginnen wel altijd de juiste keus is. Ook laat beginnen en rustig aandoen heeft voordelen.
  Lees verder...
 

Het effect van emoties op uw beslissingen

Door: Frank van Marwijk , 20 juli 2014
Bekende wetenschappers concludeerden onafhankelijk van elkaar, dat mensen hun beslissingen voor 95 procent nemen op basis van onbewuste keuzes en emoties in plaats van rationele afwegingen. Met dit besef is het belangrijk dat u goed leert luisteren naar uw gevoel als u beslissingen neemt. Verder is het zinvol dat u de emoties van anderen leert herkennen en daarop anticipeert, meent Frank van Marwijk.
  Lees verder...
 

Kleedt u zich zoals u wilt?

Door: Frank van Marwijk , 13 juli 2014
Het is een warme zomerse dag en u besluit vandaag eens in uw nieuwe bermuda naar uw werk te gaan. Als vrouw komt u daar waarschijnlijk nog wel mee weg, maar als man zult u de nodige scheve blikken kunnen verwachten als u plotseling in uw korte broek ten tonele verschijnt. Misschien krijgt u een spottende opmerking van uw collega over uw harige benen, maar er zit meer achter. De nieuwe mode mag misschien voorschrijven dat een kostuum met bermuda, inclusief colbert en das, voldoende afkleedt. Maar met uw kledingkeuze overschrijdt u toch een gangbare norm in het zakelijk bedrijfsleven. Nederland is er nog niet klaar voor; we zijn het gewoonweg nog niet gewend.
  Lees verder...
 

Negen teamrollen die bijdragen aan succes

Door: Frank van Marwijk , 06 juli 2014
Om een project te doen slagen moet een team als geheel beschikken over een aantal basiskwaliteiten. Zo heeft het team bijvoorbeeld iemand nodig die sterk is in het bedenken van nieuwe ideeën, iemand die structuur weet aan te brengen, iemand die kan coördineren, iemand die overzicht weet te bewaren en iemand die goed is in implementeren en afronden.
  Lees verder...
 

Een les over het geheugen die u nooit zult vergeten

Door: Frank van Marwijk , 29 juni 2014
Sommige informatie die u wilt onthouden is er maar lastig in te stampen en/of op het juiste moment weer op te roepen. Wilt u meer controle over wat u zich herinnert? Dan leert Frank van Marwijk u nu een les over het geheugen die u nooit meer zult vergeten.
  Lees verder...
 

Drie inzichten om effectiever te leren

Door: Frank van Marwijk , 22 juni 2014
Een mens is nooit te oud om te leren, wordt vaak gezegd. Feitelijk kunt u ook niet anders. Elke dag leren we nieuwe dingen, maar sommige dingen blijven hangen; andere niet. We lijken daar niet altijd invloed  op te hebben. Soms onthouden we de meest onnozele dingen. Op andere momenten lukt het niet om de meest cruciale informatie op te slaan in ons geheugen of die daaruit op te diepen. Toch kunt u daar wel wat aan veranderen. U kunt leren hoe u zinvolle informatie beter kunt onthouden en zorgen dat de opgeslagen data ook  op het juiste moment weer naar boven komt, schrijft Frank van Marwijk.
  Lees verder...
 
< vorige 9 10 11 12 29 volgende >
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
reacties
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
Pandemie heeft grote impact op werkmotivatie jongeren  (1) 
top10
Futurizen. Het nieuwe werkwoord voor managers
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Bedrijven tonen sterke weerstand tegen technologische transformatie
Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor
Zieke medewerker bleef werken om financiële redenen
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Crisiscommunicatie in een steeds complexere wereld
NBBU: SER-akkoord leent zich voor voortzetten gesprekken uitzend-cao
Cloud-native architectuur vereist andere applicatiebeveiliging
De gevaren van het lekken van persoonlijke gegevens en wat u ertegen kunt doen
meer top 10