zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Wat kunt u met pestgedrag op het werk?

Door: Frank van Marwijk
 
Waar denkt u aan bij het woord pesten? Misschien denkt u aan de verhalen van vroeger over meisjes van wie hun vlechtjes in de inktpot werden gedoopt door een treiterig klasgenootje. Of u denkt aan een zielig jongetje die door de hele klas werd vermeden omdat het verhaal rond ging dat hij vlooien zou hebben. Of aan dat dikke jongetje, dat meisje met die bril en die te grote tanden. Of misschien denkt u aan uzelf. U werd nooit als eerste gekozen bij de gym en niemand wilde met u spelen. Gek genoeg roept pesten beelden op van school vroeger. Tegelijkertijd lijkt het wel een woord dat recent is uitgevonden. Niet alleen scholen hebben anti-pestprotocollen, het woord pesten heeft zich ook verplaatst naar de werkvloer.

Het pestgedrag in kaart brengen
Komt pesten bij u op de werkvloer ook voor? Voor u daar antwoord op kunt geven, moet u eerst weten wat er nu precies onder pesten verstaan wordt. Hierbij kunt u zich een aantal vragen stellen.
Is pesten het synoniem van plagen of gaat het hier om iets dat ernstiger is? Wie bepaalt waar er een grens overschreden wordt? Gaat het daarbij om aantoonbare vaststaande feiten, of gaat het eerder om een subjectief gevoel bij de persoon die zegt gepest te worden? Het volgende waarover u in dit kader kunt nadenken is of het daarbij om moedwil gaat: vindt het pesten plaats met een bewuste intentie? Tenslotte kunt u zich afvragen hoe u pestgedrag kunt herkennen en wat u er aan kunt doen.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10