zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Twaalf goede redenen om te liegen

Door: Frank van Marwijk
 
Moeten we altijd de waarheid spreken om geloofwaardig te zijn? Liegen kan meer kapot maken dan je lief is. U kunt er emotionele schade mee berokkenen en er het vertrouwen volledig mee kwijtraken. Toch is liegen niet in alle gevallen zo slecht. Bekend zijn de ‘leugentjes om bestwil’ die redelijk onschuldig zijn. Veel mensen hebben er geen bezwaar tegen als u die gebruikt om uw eigen hachje te redden of om te voorkomen dat u iemand onnodig kwetst. Maar behalve deze onschuldige leugentjes bestaan er zelfs ook zeer nobele leugens. Daarbij is het niet alleen geoorloofd om onwaarheid te verkondigen, maar wordt dat zelfs van u verwacht. De waarheid kan ook veel kapot maken.

Hoe schadelijk is liegen?
Uit onderzoek van de Britse lichaamstaalexpert Richard Newman onder 2000 proefpersonen, blijkt opnieuw dat mensen (wijzelf) vaker liegen dan we willen geloven. Volgens het onderzoek van Newman liegen mannen gemiddeld zes maal per dag tegen hun partner, baas en collega’s. Dat zijn zo’n 126.672 leugens in een gemiddeld mannenleven. Vrouwen komen maar tot de helft. Met een gemiddelde van drie leugens per dag eindigt een gemiddeld vrouwenleven met een totaal van 68.796 onwaarheden. Overigens zijn de meeste leugens van onschuldige aard zoals blijkt uit de volgende top 10’s uit het AD:
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10