zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Waar u mee omgaat, wordt u mee besmet

Door: Frank van Marwijk
 
Zonder dat we er bij stilstaan, worden u en ik voortdurend beïnvloed door de mensen om ons heen. Onze hersenen zorgen ervoor dat we ons steeds afstemmen op wat anderen denken en doen. We zijn voor een belangrijk deel geworden wie we zijn, door sociale uitwisseling met onze omgeving. En in ons dagelijkse contact passen we ons gedrag en onze gedachten aan aan die van anderen . Onze vrije keuze is maar beperkt. Daar zijn we ons alleen niet zo erg bewust van. Steeds doen we automatisch na wat anderen doen. We denken vaak wat anderen ook denken. Toch ervaren we ons gedrag en onze gedachten als iets van onszelf. Hoe zorgt u ervoor dat u de controle op uzelf behoudt? In ieder geval door voor de juiste mensen te kiezen.

Bewegen als een geheel
Waarschijnlijk heeft u wel eens een natuurfilm gezien waarin u een school vissen in een vloeiende beweging zag bewegen. De hele school zwom op en neer en van links naar rechts als één organisme. Misschien vroeg u zich af hoe die vissen nu weten in welke richting ze moeten zwemmen. Het ziet er bijna uit alsof iedere vis voordurend een soort telepathische opdracht krijgt welke kant hij op moet zwemmen. Veel mensen veronderstellen dat de school wellicht een dominante leider heeft aan wie de andere vissen zich conformeren.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10