Reactie: Er komen inderdaad veel dingen bij kijken en dit is voor veel webwinkeliers en eigenlijk voor iedereen die in aanmerking komt met SEPA een hele aanpassing. Maar vergeet niet dat je altijd contact op kunt nemen met de softwareleverancier, deze zijn voorbereid op alle vragen en mogelijke angsten die komen kijken bij de overgang naar SEPA. Bij Buckaroo proberen wij onze klanten zo goed mogelijk te helpen en te verlichten.
Reactie: Ontslag geeft wel veel mogelijkheden die je naderhand niet had durven dromen. Het opent vaak nieuwe perspectieven. Het is een leerzaam proces waarin je veel kan leren, mits goed opgepakt natuurlijk. Wat je vooral NIET moet doen is rancuneus achterom kijken, dat is namelijk zinloos, deze negatieve houding zorgt er alleen maar voor dat het langer duurt eer je een job krijgt. Dit is in mijn optiek het beste om zo met ontslag om te gaan.
Heb ervaring met acteurs/regisseurs. Zelfs één die voor spreek.nl presentatietrainingen verzorgde en dat na wat bijsturing buitengewoon goed deed. Maar vond dat wel een bijzondere combinatie. Zeker omdat er regelmatig acteurs een training 'Goed presenteren' bij ons volgen. Juist omdat 'presenteren', en zeker zakelijk iets presenteren, een totaal andere aangelegenheid is dan theater.
Sylvia heeft gelijk dat een acteur 'n tekst perfect over het voetlicht kan brengen, verstand heeft van storytelling en een verhaal spannend kan maken. Maar daar zitten toehoorders niet op te wachten.
Het wordt teveel techniek en de story klinkt dan leuk, maar je intuïtie als toehoorder zegt: 'ik weet het niet'. Zeker wanneer het gaat om managers en ondernemers.
Zij willen een echt verhaal, authentiek en puur. Veel belangrijker is dat het publiek voelt dat jij als spreker hun taal spreekt en begrijpt en weet wat er bij hun speelt.
Het gaat bij presenteren om veel belangrijkere zaken dan theatertechnieken. Ze zijn prima maar ik vind dat daar nooit de nadruk op mag liggen. Nu geloof ik graag Sylvia dat jij in staat bent om iemand te laten SCHITTEREN op het podium. Maar je zou je echt mogen afvragen of het daar bij presenteren om draait.
Reactie: @ Jan, en zeg na zo'n 3 jaar? Op korte termijn geven dit soort trajecten wel een effect op de nul-meting, maar ik ben altijd benieuwd naar het effect op lange(re) termijn.
Reactie: Een pen die je op je werk in je zak steekt voor een bespreking en die thuis weer opduikt is geen stelen, hooguit verdwalen. Zo verdwalen er ook wel eens pennen van thuis naar kantoor terug. Gewoon omdat pennen overal en nergens gratis worden weggegeven en dus overal met allerlei reclameuitingen opduiken. Dus ook op kantoor, dus ook in je tas als je op bezoek bent bij een zakenrelatie, dus ook thuis.
Reactie: Wij starten geen coachtrajecten die gericht zijn op de persoonlijkheid (drijfveren/overtuigingen) zonder 0-meting. En doen ook altijd een effectmeting na afloop van het coach traject. Dat helpt zowel goed om gericht van start te gaan als om het resultaat inzichtelijk te maken.
Reactie: Dank voor je reactie Emiel! Ik ben het met je eens dat het aansturen van medewerkers een rol van de lijn is. HR ondersteunt daarin. Ben het ook eens met het feit dat de vraag gesteld mag worden of het niet inschakelen van HR komt doordat HR onvoldoende duidelijk weet te maken waarin en hoe het de manager ondersteunt bij de implementatie.
HR is op zoek naar de rol die het in zou moeten nemen in een organisatie. In het hierboven genoemde ligt de sleutel: HR zou zich op strategisch niveau bezig moeten houden met het scheppen van de randvoorwaarden voor een grote verandering als implementatie van Lean. Op meer operationeel/tactisch niveau zou HR bovendien de tools en adviezen kunnen leveren ter ondersteuning van de lijn. HR zou zich daarmee moeten onderscheiden met kennis van verandertrajecten en de kennis van de implementatie daarvan. Plus het creëren van de condities op lange termijn ter ondersteuning van het veranderproces en de uiteindelijke te bereiken situatie.
Elementen als het managen van verwachtingen en het integreren van voor lean belangrijke gedragingen, moeten worden meegenomen in de HR-tools en -cyclus. Dat betekent bijvoorbeeld dat een beoordelingssystematiek zo is ingericht dat ook zachte competenties of gedrag (bijvoorbeeld dat iemand kritisch meedenkt) meewegen in de beoordeling. Ervan uitgaand dat die competenties meehelpen de gewenste verandering binnen de organisatie te bewerkstelligen. Ik bedoel nadrukkelijk niet dat HR die (beoordelings)gesprekken zelf zou voeren. Dat is en blijft de rol van de lijnmanager. Echter voor HR zou wel een rol weggelegd zijn in het op strategisch niveau (mede)creëren van de randvoorwaarden en tools die de manager helpen. En inderdaad zichtbaar maken wat je op dat vlak als HR manager aan de lijnmanager te bieden hebt. Kennis misschien? Het implementeren van lean is geen project, maar een strategische keuze die stapsgewijs ingevuld wordt. Het afstemmen van het personeelsbeleid en het ontwikkelen van de juiste tools voor de lijn, zijn taken die HR tot zich kan rekenen.
Reactie: Het wordt inderdaad een rare gewoonte om zomaar spullen mee te nemen en het als normaal te beschouwen. Tijd voor een strakkere gedragscode op de werkvloer.
Reactie: Angst en hoop daartussen balanceert de mens. Maar wensdenken, zelfoverschatting, overmoed en narcisme hebben evenzer veel menselijk en emotioneel kapitaal vernietigd.Een fatsoenlijke HRM departement weet dit tijdig te herkennen en te counteren. Twijfel en onzekerheid speelt immers een belangrijke rol bij betrokken en loyaal personeel die zich hebben gehecht aan een organisatie.Human Assets heel zorgzaam benaderen is het credo.