zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers tevreden over arbodiensten

16 december 2013 - Werknemers zijn tevreden over het contact met de bedrijfsarts of de casemanager van een arbodienst. Zij voelen zich serieus genomen, gerespecteerd en ervaren het contact als vriendelijk. Ook zijn werknemers van mening dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met hun medische gegevens.

Slechts een kleine minderheid van zo'n vijf procent is hierover niet tevreden. "Cijfers om trots op te zijn," volgens Kick van der Pol, voorzitter van OVAL, de brancheorganisatie waarbij onder meer arbodiensten zijn aangesloten.



Ziekmelding
GfK Intomart heeft een onderzoek uitgevoerd naar de waardering van werknemers die na een ziekmelding in contact zijn gekomen met een arbodienst. Het betreft een representatieve steekproef onder meer dan 1.000 werknemers. Zowel de algehele waardering van de arbodienst als die van de bedrijfsarts en de casemanager zijn positief. Ook zijn werknemers in hoge mate tevreden over de gemaakte afspraken en ze vinden dat de professional voldoende tijd voor hen had. "Een opvallend punt, immers mensen melden zich niet ziek voor hun plezier," aldus Van der Pol "En dat mag in deze tijden van krimpende budgetten en volle wachtkamers ook wel eens voor het voetlicht worden gebracht."

Positieve waardering
De arbodiensten zijn blij met deze positieve waardering van hun dienstverlening door werknemers. In oktober dit jaar heeft de FNV een rapport uitgebracht waarin op basis van reacties bij het door hen opgerichte Meldpunt Verzuimbegeleiding werd geconcludeerd dat door verzuimbedrijven en arbodiensten de privacy op grote schaal wordt geschonden, dat professionals niet onafhankelijk noch deskundig zijn en dat de menselijke maat ontbreekt. De eindconclusie van het FNV was dat er sprake is van 'een corrupt systeem'.

Vertrouwelijke gegevens
Van der Pol ziet dit als ‘een forse aantijging die ze als branche nu ook op basis van objectief onderzoek kunnen kwalificeren als onjuist en tendentieus’. De arbodiensten verenigd in OVAL zijn vooral blij met het feit dat werknemers van mening zijn dat er vertrouwelijk met hun persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Kwaliteit van de dienstverlening en privacy zijn onderwerpen die veel aandacht krijgen binnen de branche. "We worden door de overheid gecontroleerd op het naleven van de privacyregels en pleiten ervoor dat deze regelgeving ook van toepassing wordt voor andere niet gecertificeerde dienstverleners. Daarnaast blijven we als branche actief in het continue verbeteren van de kwaliteit van onze dienstverlening. Zeker wanneer het gaat om privacy, want werkgevers en werknemers moeten er gewoon op kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 SER-advies; meer preventie en betere privacy werknemer?
 CBP: strijd met de wet bij verstrekking gegevens zieke werknemers
 Preventie wordt leidend bij gezondheidsbeleid
 Bedrijfshulpverlening tijdens vakantieperiode vaak onderbezet
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
16-12-2013
 | 
16:59 uur
Vreemd. Ik heb nog nooit iemand positief over een bedrijfsarts/arbodienst gehoord, alleen negatief.
(En is een steekproef van 1000 echt representatief?)
Eelco L  |   | 
17-12-2013
 | 
14:09 uur
Dat komt denk ik omdat je alleen over arbodiensten praat als iets niet goed gaat, en als het wel goed is gegaan je dat als vanzelfsprekend aanneemt. En in het onderzoek moet je per se je mening geven, dus worden ook de positieve meningen meegenomen.
Ellen  |   | 
18-12-2013
 | 
00:01 uur
@ Eelco, ik heb ook nooit positieve reacties als ik er (min of meer onafhankelijk) naar ervaringen vroeg/vraag.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10