zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bestrijd de angst

17 januari 2011 - Er is niks mis met een economische opleving. Of zelfs een bubbel. Deze ontstaan namelijk uit extreem optimisme, en met optimisme is niets mis. Dat stelt Max McKeown op Management Issues. Optimisme is de basis van ideeën en creatie. Optimisme motiveert. Optimisme leidt tot groei, zowel economisch als sociaal. Wie optimistisch is, is zelfverzekerd, staat open voor anderen en gelooft in de toekomst.

Het probleem ontstaat pas na de boom. Als de bubbel uiteenspat, wordt optimisme vervangen door pessimisme. Bange mensen krijgen ineens een stem. Ze schrijven boeken waarin ze zeggen dat ze altijd al voorspeld hebben dat banken om zouden vallen. Ze vertellen op tv dat ze altijd al geweten hebben dat de economie in het slop zou raken. Ze komen alleen niet met antwoorden. Ze bieden geen vooruitzicht op een betere toekomst. 



Doemscenario's
Deze doempredikanten zijn gevaarlijk. Het is niet zo moeilijk om te voorspellen dat banken in de problemen komen. Banken hebben altijd te maken met problemen. Recessies voorspellen is makkelijk. De economie verloopt immers cyclisch. Na een opleving, volgt een mindere periode. Altijd.
Het probleem is dat op het moment waarop we meer dan ooit behoefte hebben aan optimisme, deze profeten van het pessimisme niets anders prediken dan angst, onzekerheid en twijfel. Op het moment dat we meer dan ooit behoefte hebben aan vertrouwen in de toekomst, boren zij alle hoop de grond in. We raken overweldigd door angst. 

Inspanning
Hoe meer we echter geloven dat hard werken de moeite waard is, hoe harder de economie zal groeien. We zien geld als een handig ruilmiddel, maar dat wil niet zeggen dat geld echt is. Onze inspanningen, dat is wat echt is. Het is die inspanning die aangemoedigd moet worden. En dat vereist vertrouwen in de toekomst. En daar is geloof voor nodig. 

Eind der tijden
Mensen die van nature bang zijn aangelegd, zien overal tekenen dat het eind der tijden nabij is. Elk negatief nieuwtje bevestigt dit. Elk positief nieuwtje wordt aan de kant geschoven. Het is bijna een fobie. Het is irrationeel en schadelijk. Het probleem is dat angst besmettelijk is en leidt tot paniek en zinloze acties die daadwerkelijk schade aanrichten. 

Vicieuze cirkel
Alles werkt het best als iedereen iets nuttigs en bevredigends doet. Helaas leidt het geloof in de grote, enge recessie dat steeds minder mensen iets nuttigs gaan doen. Het geloof dat het einde der tijden nabij is, leidt er toe dat de wereld stil komt te staan. Een recessie is dan een onvermijdelijke correctie van overdaad, maar een depressie is te vermijden. Een depressie is namelijk het resultaat van pessimisten die teveel macht hebben gekregen. Als je groei wilt, moet je mensen van hun onzekerheid afhelpen. Daar is een optimist voor nodig. 

Slechte raadgever
Angst is een slechte raadgever. Het verlamt. Het leidt ertoe dat middelen niet langer gedeeld worden. Het leidt ertoe dat mensen geen opleidingen meer volgen. Of scholen bouwen. Of samenwerken. Angst leidt tot korte termijn denken, protectionisme, fundamentalisme en vijandigheid. 

Effectief gebruik
In het bedrijfsleven wordt soms effectief gebruik gemaakt van die angst. Als een marktleider twijfel weet te saaien over een nieuwkomer op de markt, zullen de klanten liever vasthouden aan het bekende dan het risico van de overstap te wagen. Angst leidt dus tot immobiliteit. Voor degenen die angst toepassen kan dit heel nuttig lijken, mensen zijn dan immers beter te controleren. En vergeet niet, sommige mensen geloven echt dat het eind der tijden gekomen is. 

Mooie verpakking
Die angstcultuur is bovendien mooi verpakt en wordt sterk gepresenteerd. Zet de tv maar aan. Overal praatprogramma’s over de crisis en de mogelijkheid van een nieuwe crisis. Als genoeg mensen hierin gaan geloven, hebben we pas echt een probleem. Mensen zullen stoppen met werken, stoppen met creëren, en dan is die nieuwe crisis een feit. 

Eindeloze mogelijkheden
Wilt u groei? Bestrijd de angst dan. Wilt u een betere wereld, daag de doemdenkers dan uit. Wilt u meer geluk, laat u dan niet meeslepen door angst. U zult niet langer bang zijn als u de veronderstelde dreiging beter begrijpt. U zult vanzelf optimistischer worden als u zich realiseert dat er in feite niet echt iets ergs gebeurd is. De mensen zijn nog altijd hetzelfde, wonen nog steeds in dezelfde landen, steden en huizen. We hebben nog steeds dezelfde talenten, kennis en capaciteiten. De wereld draait nog steeds. De mogelijkheden zijn nog steeds eindeloos. De toekomst is net zo goed als we geloven dat die is.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Reset generatie’ is angstig en aartsconservatief
 Angst onder beleggers neemt af
 Angst voor pandemie verlamt bedrijfsleven nu al
 Beleggers optimistisch over jaarcijfers, niet over economie
 
 
reacties
 
Rik  |   | 
17-01-2011
 | 
15:30 uur
Volstrekt waar! Angst is een hele grote en teveel onderschat. Leer daarom emotie-management, waar dan ook.
Michel  |   | 
17-01-2011
 | 
20:29 uur
Wat probeert die Max ons aan te smeren? Angst voor pessimisme? Nooit gehoord van het feit dat crisissen, zoals oorlogen, soms voor een geweldige explosie aan nieuwe uitvindingen hebben gezorgd? Kortom: een zwak verhaal.
Jan Paul Lottering  |   | 
19-01-2011
 | 
00:28 uur
Artikel met positieve mindset, dat wel. Angst remt onze creativiteit en ondernemerschap maar stimuleert het aan de andere kant ook (vanuit angst, eten of gegeten worden). Het nadeel van angst is dat er stress in ons aangemaakt wordt wat slecht is voor de gezondheid. Doemdenken of negatief zijn hoeft mijns inziens niet direct iets te maken te hebben met angst.

Jan Paul Lottering
Eigenaar van MindWorkshops.nl | De Site voor Zakelijke Workshops
Mauritz  |   | 
17-12-2013
 | 
16:15 uur
Angst en hoop daartussen balanceert de mens. Maar wensdenken, zelfoverschatting, overmoed en narcisme hebben evenzer veel menselijk en emotioneel kapitaal vernietigd.Een fatsoenlijke HRM departement weet dit tijdig te herkennen en te counteren. Twijfel en onzekerheid speelt immers een belangrijke rol bij betrokken en loyaal personeel die zich hebben gehecht aan een organisatie.Human Assets heel zorgzaam benaderen is het credo.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10