Reactie: Aan LWG,
Mijn voorbereiding is 'begrijpen' waar ik het over heb, begrijpen wat mijn publiek van mij wil weten en automatisch weet ik wie mijn doelgroep is. Meer is beslist niet nodig. Ben het met je eens dat een Powerpoint presentatie je helpt om de rode draad helder te houden. Maar ook dat is onnodig. Zes regels met 6 woorden vind ik heel veel te veel.
Reactie: Hoewel veel werknemers het 'gewoon' vinden om af een toe een pen, pak papier of een andere klein 'ding' mee te nemen van de baas, is een forse waarschuwing op zijn plaats. Een dergelijk gedrag is - hoe verklaarbaar wellicht ook - meestal voldoende reden voor ontslag op staande voet. De rechtspraak staat bol van voorbeelden hiervan, zoals ontslag om een paar pinda's, een krentenbol of een plakje kaas.
En zoals bekend: bij ontslag op staande voet heb je geen recht meer op salaris, maar ook niet op een (ww)uitkering!
Reactie: Prima score, dat klopt. Alleen vraag ik me wel af of deze score niet te algemeen is. Hoe zit het met het benutten van talent in de technische sectoren? Daar waar waarschijnlijk de toekomst ligt. Hoe het ook zij, de factor human capital, wordt vaak onderbelicht. Er wordt vanuit gegaan dan goede werknemers toch wel te vinden zijn. Ook voor commerciële functies waar veel mensen in werkzaam zijn is het razend belangrijk de juiste persoon te 'creëren'. Iemand die daadwerkelijk het bedrijf of product op een juiste manier weet te presenteren en te 'verkopen'.
Reactie: Willem van Rhenen spreekt in zijn bijdrage over: ‘u verbonden voelen/van waarde voelen’, ‘mogelijkheden hebben voor groei en ontwikkeling’ en ‘autonomie of een vrijheid in keuze ervaren’. Mooie termen, maar ik ben een voorstander van het noemen van bronnen als die er zijn. De begrippen komen uit de pedagogie en zijn bekend geworden door pedagoog Luc Stevens:
‘de psychologische basisbehoeften autonomie, competentie en relatie'. Oorspronkelijk geformuleerd in het zogeheten Self-Determination model door de onderzoekers Ryan en Deci. Dit ter info.
Reactie: Dat valt volkomen in het niet in vergelijking met de jaarlijkse verrijking door de top. 10% salarisverhoging in de top als de werknemers loonmatigen? Bonussen van miljoenen? Dat is pas diefstal, maar dan van de loonmatigende werknemers.
Reactie: Goed verhaal! Alleen de kop deugt niet. Je moet je dus wel degelijk voorbereiden: wie vormen mijn doelgroep? Wat ga ik hen in welke volgorde vertellen? En waarom dat? (wat wil ik overbrengen / wat willen zij weten?).
Een powerpoint presentatie kan heel goed helpen om de 'rode draad' helder te houden. Maximaal zes regels van zes woorden was altijd al de regel. Dan heb je je handen vrij en het gehoor kan meekijken op jouw 'spiekbriefje'.
Reactie: Hier een voorbeeld van een big data onderzoek met interessant uitkomsten.
Uit een onderzoek van PRiMAN blijkt dat het succes van samenwerking van mensen in teams voorspelbaar is op grond van slechts 4 persoonlijke eigenschappen (talenten).
Onderzoeker en beroepsmilitair Manuel Dekker presenteerde de resultaten van zijn onderzoek vandaag tijdens de conferentie „een Kuip vol Talent” georganiseerd door PRiMAN. Dekker: „Het is een echt big data onderzoek geweest waarbij ik puur op grond van de beschikbare data 35 teams heb geanalyseerd. 19 daarvan hadden naar het oordeel van de opdrachtgever een productieve samenwerking en 16 een minder productieve.”
Het onderzoek is gratis te downloaden: http://priman.nl/onderzoek-team-performance/
Reactie: @Freerk - Dank je voor de mooie reactie. Ik ben het met je eens dat elevator pitch je kan helpen om je boodschap helder te krijgen en ook te onderzoeken hoe goed je propositie opgewassen is tegen kritische vragen.
De eerste 2 tips vormen de basis van offline en online marketing. Waarom doe je wat je doet? Hoe doe je dit dan precies? Wat doe je dan precies? Waarin vorm je de niche ten opzichte van je concullega's en hoe straal je dit precies uit?
Je tweede opmerking vind ik zelf nog interessanter. Het maakt natuurlijk uit wat voor type ZZP-er je bent. Werk je alleen in opdracht van andere bureaus dan is de elevator pitch belangrijker dan de online marketing zaken.
Het online gedeelte waarin je personal branding vormgeeft met e-books, videoblogs, audiofiles, gratis artikelen is vooral gericht op de ZZP-er en ook bedrijven die een duidelijk onderscheid op internet willen gaan maken. Die zichzelf echt willen positioneren en een florerende online website willen hebben. Dit is puur gebaseerd op de nieuwste impuls van Google dat in 2014 dit het meest belangrijk wordt om zelf beter hoger in de ranking te komen. Google onderscheidt nu nog meer als andere jaren op werkelijke toegevoegde waarde, een super contentstrategie, vindbaarheid op hoe je bezoekers je waarderen. Linkbuilding, Zoekwoorden et cetera spelen nog wel mee maar worden om duurzaam jezelf te positioneren minder belangrijk. Het draait nu om laten zien wat je werkelijke toegevoegde waarde is door je kennis vrij te delen.
In mijn ervaring zie ik dat heel veel ZZP-ers en ook bedrijven niet weten hoe dit werkelijk werkt. Daardoor betalen ze veel geld aan SEO Marketingbureau's met eigenlijk veel te laag rendement. Heb je wel eens een bureau gezien die no cure no pay een marketingcampagne voor je wil uitvoeren puur op basis van salesconversie?
Jezelf offline goed pitchen blijft belangrijk. Maar wil je jezelf ook online goed positioneren, dan dien je je propositie en boodschap kraakhelder te hebben. Je wilt juist vindbaar worden, omdat je ''the magic bullet'' bent op de problemen van je doelgroep. Je dient de drempel zo laag te maken, zodat men je kan onderzoeken en uitproberen. Hierdoor bouw je uiteindelijk vertrouwen op en zal een groot deel van je bezoekers ook met je in gesprek willen.
Webinars, e-books, artikelen, videoblogs zijn allemaal middelen die met de juiste strategie je zichtbaarheid en daarmee je propositie vergroten.
Juist ZZP-ers hebben hier te weinig kaas van gegeten. Voornamelijk ook omdat ze niet het budget hebben voor grote marketingcampagnes. Dus mocht je tot die categorie behoren. Neem dan contact met me op en je krijgt gratis advies over je propositie. Niet omdat ik er geld mee wil verdienen maar omdat ik vind dat mensen meer kennis met elkaar mogen gaan delen die hen vooruit helpt.
Stuur je me nog even je emailadres toe? Dan melden we je aan voor de complete online training Snellezen voor Professionals. Normaal €289 en nu uit dank voor je leuke bijdrage gratis! Veel plezier!
internet gaat heel snel. Het biedt ook heel veel kansen maar je kunt er ook in verzuipen. We hebben de afgelopen jaren wel een stuk of 10 updates van google gehad. Sommige zijn heel rigoreus te noemen. Ik heb niets te winnen met promoten van online marketing maar ben ervaringsdeskundige van 4 organisaties die heel veel geld hebben gekost en te weinig hebben opgeleverd.
Dus heb ik me er nu zelf in verdiept door de beste deskundigen te bezoeken op online marketing en hun lessen te leren voor online funderen van mijn eigen propositie.
De meest recente update van google heeft er voor gezorgd dat trucs niet meer werken, zo maar linkjes plaatsen ook niet, zo maar woorden optimaliseren ook niet. Het draait nu om vertalen van je dienst in waardevolle content en deze beschikbaar stellen voor je beoogde publiek. Door goede content kun je je authoriteit laten zien, door dit vrij beschikbaar te stellen geef je anderen gelegenheid je te onderzoeken, als men je dan leuk vindt, zal men je ook geregeld liken en via google+ willen verspreiden. Daarmee verhoog je je waarde voor google.
Deze content moet direct antwoord geven op de elementaire problemen of vragen en je dient authentiek, eerlijk en in eerste instantie zonder winst oogmerk dit beschikbaar stellen. Kortom laat mensen jou eerst uitproberen, bouw rustig het contact op, bouw een lijst met werkelijke aanhangers die het leuk vinden wat je doet en hoe je dit doet en wellicht leidt een dergelijke funnel dan tot financieel resultaat.
De basis is dus gefundeerd je propositie helder voor ogen blijven houden, waarom doe je wat je doet, hoe je dat dan en wat doe je dan precies in gedrag? Hoe straal je dit uit naar je omgeving. Daarna volgt het verbinden met je doelgroep. Internet is een vorm die veel kan brengen en je relatief snel in contact kan brengen met een grote groep mensen. Echter zonder te weinig visie, zonder een duurzame gedachte, zonder waardevolle content, zonder echt onderscheidend te zijn, zonder tijd om continue campagnes te voeren, is het moeilijk om te winnen bij Google.
Het is goed om kritisch te zijn naar dit soort dingen. Ik geloof echt in meer delen zonder winstoogmerk. Resultaten komen daarna wel…net als in een ''normale relatie''.
Nogmaals dank je voor de feedback en een gratis online learning snellezen is coming your way! Zend je nog even je mail addres?
Reactie: De gegevens die in dit artikel gepresenteerd worden kun je ook anders interpreteren.
''Een op de drie Nederlandse managers geeft aan dat het falen van een leantraject veroorzaakt wordt door gebrek aan het menselijke aspect van lean.'' Twee van de drie managers denken daar dus anders over.
Dat de rol van HR bij leantrajecten van begin tot eind ondergeschikt is en dat 70 procent van de Nederlandse managers aangeeft dat HR niet of slechts bij onderdelen van leantrajecten betrokken is. Zou je hieruit kunnen opmaken dat de propositie van HR niet aansluit bij wat de (interne) klant nodig heeft?
Een belangrijke vraag om mee te beginnen is dan ook: wie is de klant van HR? Daar kunnen de meningen over verdeeld zijn maar dat zou zo maar het lijnmanagement kunnen zijn. Als we dan kijken naar de voorgestelde propositie dan kan ik me wel voorstellen dat het lijnmanagement nog niet staat te juichen. Verwachtingen managen en de juiste mensen op de juiste plek krijgen, is dat niet in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van het management? Ik weet ook niet of persoonlijke ontwikkelgesprekken nu de eerste prioriteit van een manager heeft of zou moeten hebben.
Als ik nadenk over DE succesfactor voor het slagen van Lean dan is dat denk ik de mate waarin het dagelijks management “lean” gedrag kan aanleren. Iedere manager is per definitie een onderwijzer van het gedrag in de organisatie en iedere manager versterkt dat gedrag iedere dag, of dat nu gewenst of ongewenst gedrag is. Mensen in de organisatie zullen zich gedragen op een manier die aansluit bij het gedrag van het management.
Als het management door zijn gedrag laat zien dat fouten maken bestraft wordt dan zullen mensen fouten maken gaan vermijden of fouten die gemaakt worden gaan verstoppen. In zo’n omgeving heeft Lean geen schijn van kans. Als het management in gedrag laat zien dat, bijvoorbeeld, fouten maken noodzakelijk is om te kunnen leren en dat fouten de weg wijzen naar wat er waar verbeterd moet worden dan wordt de kans op het slagen van Lean al een heel stuk groter.
De uitdaging voor HR is denk ik om met een propositie te komen die onweerstaanbaar is voor het management. Welke vraag zou je graag willen dat het management aan je stelt en hoe ga je er voor zorgen dat je die vraag ook krijgt? Welk HR gedrag hoort daar dan bij...?
Reactie: Het artikel begint heel ''hoopvol'', en ik denk dat met name wel wat meer doorgegaan had kunnen worden met de elevator pitch. Zelf zie ik dat als een heel nuttig instrument, en dan vooral hoe je kunt reageren op kritische vragen. Leuk, zo'n verhaaltje, maar waarin onderscheid je je, waarom zou ik voor jou kiezen, etc.
Met de punten 2 en 3 kunnen de meeste mensen denk ik ook nog wel iets, maar daarna slaat het artikel wat mij betreft door. Welke gemiddelde zzp-er is op deze manier per Personal Branding bezig? e-books? Videoblogs? Ik ben bang dat je daarmee 90% van je publiek van je vervreemd hebt, en dat ik jammer van het eerste deel van het artikel.
Reactie: Hallo Arend,
De verbinding tussen bedrijfsleven en (MBO)onderwijs is absoluut een punt van aandacht. In feite bepleiten Richard en ik dat in ons artikel ook. Niet voor niets is de roep om de vroegere bedrijfsscholen regelmatig hoorbaar. Een oplossing is dat onderwijsinstellingen samen met het bedrijfsleven leerwerkbedrijven ontwikkelen. Wanneer dat in een samenwerkingsverband plaatsvindt ontstaat er immers dialoog en kan het onderwijs beter worden toegesneden op de wensen en behoeften uit het werkveld.
Thom Verleg