Reactie: ''Ondanks dat 66 procent van de respondenten aangeeft brandveiligheidsrichtlijnen belangrijk te vinden, is dit voor een groot deel van de werknemers geen motivatie om zich aan deze voorschriften te houden. Maar liefst een derde zegt zich niet bezig te houden met de richtlijnen of is hier niet bekend mee.''
Ervaring leert dat werkgevers haar werknemers actief dienen te stimuleren en educeren op het gebied van brandveiligheid. Helaas gebeurt dit nog bij lange na niet genoeg en zien we dat het regelmatig misgaat, zelfs bij de grote organisaties.
Reactie: Wat blijkt: Sociale innovatie is nodig om deze Young Professionals aan de organisatie te binden, hen duurzaam te behouden en hen te integreren in de bestaande groep werknemers.
Want 68% van de Y generatie zoekt binnen één jaar een andere baan vanwege het niet passen binnen de bestaande management structuren.
Ook burn-out onder de Y generatie neemt alsmaar toe, m.n. bij hoger opgeleiden (HBO+).
In 2014 behoort ruim 36% van de beroepsbevolking tot de Y generatie. Het is tijd om serieus werk te maken om deze nieuwe bloedgroep in te passen in organisaties.
Reactie: Bij een oven die zelf de gaarheid bepaalt en afslaat op de juiste bereidings-kwaliteit ipv -tijd ben je de gadget toch echt wel voorbij. Evenzogoed genoemde afzuigkap en kookplaat.
Gadgets bergen een zekere onzinfactor in zich.
Een functie om zonder dat je thuis bent de oven aan te zetten is wat mij betreft zoiets (dat is trouwens maar een kleine stap tenopzichte van het gebruik van de uitgestelde start). Op de een of andere manier moet je toch zeker zijn dat je dan op tijd thuis bent. Waarschijnlijk wordt de startknop dan het vaakst bediend vanaf de figuurlijke deurmat...
Reactie: Leuk, maar om duurzame groei te realiseren is inzetten op jong talent dat doen wat er al jaren wordt gedaan.
We gaan het tijdperk in waar de bedrijven die inzetten op al hun medewerkers talent het verschil maken.
Het scheppen van een klimaat waarin ieder individu dagelijks zijn passie en creativiteit in wilt zetten.
Waarde creatoren ontwikkelen door exact te begrijpen ''what them makes tick'' .
Reactie: beste asha,
de reacties op jouw checklist laat het probleem zien van de uiteenlopende beelden (verhalen) en definities die mensen ontwikkeld hebben rond het woord roddelen. Tegenstrijdige verhalen die ook in organisaties worden uitgewisseld.
Een korte illustratie van de diversiteit vat ik samen.
wat een leuk en positief stuk over roddelen; ...roddelen een puur menselijke eigenschap; dit kan echt niet als bedrijfscultuur roddelen gaat altijd over macht en onmacht; roddelen zal best bepaalde doelen kunnen dienen; leuk positief stukje over roddelen; met roddelen of achterklap wordt wel degelijk bedoeld wat door de Dikke Van Dale ....
De definitie van roddelen heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. Er wordt organisaties veel met elkaar gepraat over mensen die er niet bij zijn. Maar we noemen slechts een deel roddelen.
Is het informeren of roddelen? Is het beïnvloeden of roddelen? Is het een grapje maken of roddelen? Is het een gebaar van vriendschap of roddelen?
Zoveel aanvullende en strijdige functies (gevolgen)kunnen roddelen blijkbaar toegeschreven worden. En soms is er geen ruimte om iets direct tegen iemand te zeggen. en soms is je mond houden erger dan erover praten met iemand die je vertrouwt.
De bijdrage van Asha maakt het mogelijk om er over te praten. Het kan een voordeel zijn als we kunnen praten over de voor en nadelen van bepaalde (roddel)verhalen. Het kan een sprong voorwaarts zijn als we het roddelen, de roddels en de verhalen over roddels bespreekbaar maken.
Als kleine bijdrage aan deze discussie wil ik mensen met verschillende meningen en standpunten over roddelen uitnodigen om in gesprek te gaan over de verschillen (en overeenkomsten) in hun kijken, denken en schrijven over roddelen. Met elkaar verhalen over roddelen - positief en negatief - uit te wisselen.
Als afsluiting wijs ik op de ontwikkeling van het Engelse woord gossip.
Dit woord is namelijk een samentrekking van god en sib (bloedverwant).
Het woord werd ooit gebruikt als verwijzing naar het samenkomen van mensen rond de geboorte van een kind.
Beste Asha een leuk en compact verhaal over de positieve en negatieve kanten van roddelen.
Reactie: Het begint vermoeiend te worden al de organisaties en zelfbenoemde lifestyle deskundigen die menen hun specifieke bijdrage te moeten leveren aan verzuim.
Is er ook meegenomen hoeveel mensen van de trap vallen en daarbij iets breken? Traplopen is niet zonder gevaar. Neem daarbij dat een keer goede sex net zo veel energie kost als twee trapppen op en af lopen, waarom dat dan niet promoten?
Maar alle gekheid op een stokje. Het overgrote deel van verzuim wordt veroorzaakt doordat medewerkers op een verkeerde functie zitten, wat (under)stress veroorzaakt. Nutteloze processtappen wat tot stress leidt en slecht management wat de verzuimdrempel verlaagt.
Er zijn veel veel effectievere manieren te verzinnen om de productiviteit te verbeteren, wat een belangrijkere taak is voor management en vooral personeelszaken.
Reactie: de genoemde man van Jobbird wil natuurlijk graag dat ouderen ook op zoek gaan via zijn site
Die weten echter wel beter ... of hebben andere kanalen. Na je 30e al ... en zeker met een cv gat werkt cv's opsturen echt niet meer.
Ja voor de UWV/WWB etc plicht maar dat is alles. We houden elkaar lekker bezig.
VVD heeft het over écht werk (economie aanjagen door belastingverlagingen) en links over werk creeeren (lijkt me een slecht idee)
De werkloosheid loopt echt niet terug, en zal dat vrees ik nooit meer doen, er zijn nog wel meer problemen (migratiestromen, demografische ontwikkelingen hoor je niemand over, bedrijven die verkassen, eenzijdige kenniseconomie goed voor NL maar niet voor alle mensen ....
Die pokke euro en zijn keurslijf, nieuwe buitenlandse ontwikkelingen ..
Populistisch onzinverhaal van mijnheer Cruimel.
Mooi stukje waar ik echter helemaal niet mee akkoord kan gaan.
Met roddels of achterklap wordt wel degelijk bedoeld wat door de Dikke Van Dale beschreven wordt als 'opzettelijk slechte dingen van iemand vertellen'.
Je hoort inderdaad wel eens zeggen dat roddelen nu eenmaal tot de menselijke natuur behoort en deel uitmaakt van de informele communicatie op het werk. Zelfs aanleiding kan geven tot het binden van mensen, het creëren en versterken van het groepsgevoel en moet gezien worden als een vorm van nieuws- en informatiegaring zoals je schrijft.
In hun verder uitstekende analyse over roddelgedrag op de werkvloer adviseren Ad van Iterson en Sjo Soeters de leidinggevenden om er voor te zorgen dat er een goede balans bewaard wordt door de voordelen van roddel te stimuleren en de nadelen, het lasterlijke, te beperken. Net zoals jij dat doet.
Niets is o.i. echter minder waar. De sociologen Norbert Elias en John Scotson hebben het fenomeen ‘roddelen’ onderzocht. In het standaardwerk ‘De gevestigden en de buitenstaanders’ , een onderzoek over macht, status en emotionele spanningen, maakten zij inderdaad een onderscheid tussen lasterlijke roddel en prijzende roddel. Lasterlijke roddel zou als doel hebben anderen buiten te sluiten en prijzende roddel om de besten in de groep aan zich te binden. Zoals je ziet gaat het dus op de ene of de andere manier voor de roddelaar steeds om het verwerven van macht.
Als je je als leidinggevende laat verleiden om het evenwicht te bewaren dan speel je het spelletje van de roddelaar(s) gewoonweg mee.
Er zijn wat mij betreft andere en meer respectvolle manieren om het groepsgevoel te versterken, de interne communicatie te stimuleren en aan nieuws- en informatiegaring te doen.
Voor het omspringen met roddel, kan je je alvast laten inspireren door Socrates:
De drie filters van Socrates
Op een dag liep Socrates een kennis tegen het lijf die zei: “Socrates, weet je wat ik zojuist hoorde over een van je studenten?”
“Wacht even,” antwoordde Socrates, “voordat je verdergaat, wil ik je eerst iets vragen.
Heb je je er zelf van vergewist dat hetgeen je me gaat vertellen echt waar is?”
“Ehh … nee, eigenlijk hoorde ik het net en ik dacht …’ zei de kennis,”
Goed,” zei Socrates, “dus je weet niet zeker of het waar is”
“Is hetgeen je gaat vertellen over mijn student misschien iets goeds?”
“Nee, juist het tegendeel…” antwoordde de kennis.
“Dus”, ging Socrates verder “wil je me iets slechts over iemand vertellen, terwijl je niet zeker weet of het waar is.”
Dit maakte dat zijn kennis een beetje beschaamd en ongelukkig om zich heen begon te kijken.
“Maar het kan nog steeds nuttig zijn dat je me vertelt wat je wilt vertellen” zei Socrates. “Is hetgeen je wilt vertellen op de een of andere wijze nuttig voor mij?”
‘Ehhh … nee niet echt,” gaf de kennis aan.
“Welnu,” zei Socrates, ”als wat je me wilt vertellen niet Waar is noch Goed of Nuttig, waarom zou je me dat dan moeten vertellen?”
En Socrates vervolgde zijn weg, de kennis verslagen achterlatend.
Roddel is dus inderdaad van alle tijden en de nefaste gevolgen ervan waren blijkbaar in de oudheid ook al gekend.
Ook nu nog blijft roddel altijd aanleiding geven, tot pestgedrag en conflicten met als mogelijke gevolgen depressie en burnout.
Het is aan de leidinggevenden om hier komaf mee te maken maar dat vraagt moed...
Reactie: Wij kunnen niet meer zeggen, wir haben es nicht gewusst.
In Nederland wordt er iedere keer een commissie in het leven geroepen en boven deze commissie komt weer een commissie om te controleren of deze commissie zijn werk wel goed doet.
Laatst werd er een commissie van zes personen in het leven geroepen om 1, ja EEN, brugwachter te ontslaan. Na de conclusie werd er weer een commissie in het leven geroepen om de conclusies te controleren. Daarna werd er een commissie in het leven geroepen om die brugwachter te ontslaan. Daarna een commissie om toe te zien of het besluit goed geformuleerd was.
Alle commissies bestaan nog steeds, want commissieleden schuiven de baantjes naar elkaar door; Oude jongens krentenbrood!
OH JA, DE BURGER BETAALD EN BETAALD EN BETAALD........
Reactie: Ik roep het al jaren! Het reikt veel verder dan alleen binnen het bedrijfsleven. Kijken naar wat er beter moet of kan is zeer ernstig verweven in de Nederlandse cultuur. Veel jonge mensen in opleiding hebben last van dit fenomeen. Laten we de aankomende werkende generatie ervan doordringen dat het ook anders kan.