zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Participatiesamenleving kost burger geld

16 september 2014 - Mantelzorgers die zich gedwongen voelen om minder te gaan werken zodat zij méér voor hun naaste kunnen zorgen, maken een enorme inkomensval. Mensen met een modaal inkomen gaan er ruim 1.100  euro per maand op achteruit.

Dit berekende het Nibud in opdracht van Mezzo. Niet eerder werd met cijfers onderbouwd dat mantelzorgers financieel klem zitten door het grote beroep dat op hen wordt gedaan.Baan, gezin en ouders
De financiële consequenties zijn in de berekende situaties het grootst voor mantelzorgers die in de knel zitten tussen baan, gezin en zorg voor ouders. Zij moeten méér voor hun naasten zorgen én zullen dit - doordat de toegang tot het verpleeghuis wordt beperkt - ook langer moeten volhouden. Wanneer het hun niet meer lukt om alle ballen in de lucht te houden en zij noodgedwongen besluiten om minder te gaan werken of zelfs te stoppen met werken, zijn de financiële gevolgen niet meer te overzien. Niet alleen het wegvallen van het inkomen maar ook reiskosten, het wegvallen van de kinderopvangtoeslag en het afschaffen van het mantelzorgcompliment kunnen leiden tot een totaal verlies van 1.176 euro per maand voor mensen met een modaal inkomen.

Ongezonde mantelzorg
Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: "Er ontstaat een ongezonde situatie wanneer een mantelzorger onder morele druk minder moet gaan werken. Op zo'n moment dreigt overbelasting. Dit onderzoek laat zien dat minder werken of stoppen met werken niet de oplossing is van het probleem, maar het probleem juist vergroot. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Zij kunnen deze emotionele en financiële vicieuze cirkel van mantelzorgers doorbreken door mantelzorgers in een eerder stadium te ondersteunen en niet pas als het water hun aan de lippen staat. Juist wanneer er in een vroeg stadium professionele zorg wordt ingezet kunnen mantelzorgers blijven werken én langdurig zorgen. Op de lange termijn is dat de meest gezonde situatie voor alle betrokken partijen."

Het rapport
Het rapport geeft inzicht in de inkomenseffecten van een niet-mantelzorgsituatie naar een mantelzorgsituatie én de inkomenseffecten van de beleids- en wetswijzigingen in die vanaf 2015 in werking zullen treden. Het Nibud berekende ook de financiële situatie van een gepensioneerd echtpaar waarvan één partner naar een verpleeghuis gaat en van een alleenstaande vader met AOW met een meerderjarig kind in de Wajong. Ook voor hen is het inkomensverlies respectievelijk 485,- en 667 euro per maand.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 ICT’er werkt liever voor ICT-bedrijf
 Drie tips om uw werk los te laten op vakantie
 Grote kloof tussen digitale strategieën en digitale performance
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onvoldoende Wajongers voor de Participatiewet
 CNV: Participatiewet alleen succes als mensen baan krijgen
 Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid werkt
 Mantelzorgers kunnen weer gunstig erven
 
 
reacties
 
Hans Helmerhorst  |   | 
16-09-2014
 | 
16:09 uur
Ik kan alleen maar zeggen: mensen trap er niet in. Deze ''participatiemaatschappij'', wordt in het leven geroepen door lieden, die totaal geen belang hebben in deze maatschappij en alleen maar onze kosten voor bijvoorbeeld de zorg op te schroeven tot een boven onaanvaardbaar niveau. De ouderen worden de verzorgingshuizen uitgegooid, omdat zij het zelf maar moeten uitzoeken. Het is een ''ontzorgingsmaatschappij'' geworden. Dit moet gestopt worden!
Arie Feenstra  |   | 
22-09-2014
 | 
11:07 uur
Hans Helmerhorst geeft een juist beeld van wat er aan de hand is, en ik ondersteun zijn oproep dat deze tendens gestopt moet worden.
We moeten lokale en landelijke overheden ervan zien te overtuigen dat de leugens die men gebruikt, zich tegen hen zullen richten. Daar waar een oud minister president een balkenendenorm in het leven riep en die vervolgens in de maatschappelijke baan meer dan het dubbele verdiend(noem het gerust GRAAIT) met dat soort mensen moeten we korte metten maken, alles wat boven de balkenende norm wordt ontvangen moet met 95% worden belast! en deze belastinginkomsten moeten worden aangewend om de economie te veranderen naar een eerlijke verdeling van werk en inkomen voor elk gezin. Tevens moeten we af van allerhande onzinnige regelgevingen en belachelijke normeringen waarmee alleen ambtenaren op de loop gaan door zich er achter te verschuilen. Verder zullen we ambtenaren moeten aanpakken die nog steeds denken te kunnen parasiteren door zonder na te durven en kunnen denken over wat wel en niet kan en mag buiten de normale gang van zaken. We hebben er al veel te veel die uit angst voor hun baan als zombie met de armen over elkaar zitten en alleen maar dat doen wat hen opgedragen wordt.
Laat de regering, coalitie, en ambtenaren eerst maar eens het goede voorbeeld geven in hun partisipatie in de maatschappij!
Hans Helmerhorst  |   | 
22-09-2014
 | 
15:00 uur
Wij kunnen niet meer zeggen, wir haben es nicht gewusst.
In Nederland wordt er iedere keer een commissie in het leven geroepen en boven deze commissie komt weer een commissie om te controleren of deze commissie zijn werk wel goed doet.
Laatst werd er een commissie van zes personen in het leven geroepen om 1, ja EEN, brugwachter te ontslaan. Na de conclusie werd er weer een commissie in het leven geroepen om de conclusies te controleren. Daarna werd er een commissie in het leven geroepen om die brugwachter te ontslaan. Daarna een commissie om toe te zien of het besluit goed geformuleerd was.
Alle commissies bestaan nog steeds, want commissieleden schuiven de baantjes naar elkaar door; Oude jongens krentenbrood!
OH JA, DE BURGER BETAALD EN BETAALD EN BETAALD........

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Toyota Camry (1) 
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen? (1) 
Drie tips om uw werk los te laten op vakantie (1) 
Nederlander heeft liever geen expat als collega (1) 
Werknemers voelen zich te verantwoordelijk om zich ziek te melden  (3) 
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man (1) 
Hoe positioneer ik mijn organisatie in het huidige contentgeweld?  (1) 
top10
Drie tips om uw werk los te laten op vakantie
De fabel van transformationeel leiderschap ontkracht
Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
Hoe positioneer ik mijn organisatie in het huidige contentgeweld?
Nederlander heeft liever geen expat als collega
Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken
Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling
Vraag naar e-health experts stijgt explosief
IT-professional staat open voor een nieuwe baan, maar wordt niet benaderd
meer top 10