zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers laten kansen liggen bij preventie ziekteverzuim

24 september 2014 - Uit onderzoek blijkt dat 56 procent van de werknemers niet wordt gestimuleerd om de trap te nemen. Daarnaast vindt 45 procent dat werkgevers er heel weinig aan te doen om het trappenhuis aantrekkelijk te maken.

Hierdoor laten werkgevers kansen liggen bij het voorkomen van ziekteverzuim, stelt het Diabetes Fonds. Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: "Dit is een gemiste kans. Langdurig zitten is het nieuwe roken. Traplopen is een laagdrempelige manier om dagelijks aan voldoende beweging te komen. We weten dat meerdere keren per dag de trap nemen leidt tot fittere werknemers en uiteindelijk tot minder ziekteverzuim. En met voldoende beweging per dag kunt u de kans op diabetes type 2 met 50 procent verkleinen."Gezonde werkvloer 
Onlangs nog heeft minister Ascher van Sociale Zaken vijf miljoen euro beschikbaar gesteld om werknemers tot aan hun pensioen fit te houden voor de arbeidsmarkt. Dessing: "Het belang wordt ook door de overheid onderkend. We hopen dat werkgevers ook gaan inzien hoe belangrijk hun eigen rol is om een gezonde werkvloer te creëren. Uit eerder onderzoek weten we dat men met simpele aanpassingen, zoals bewegwijzering naar de trap of een aantrekkelijk trappenhuis, grote slagen kan  maken."
 
Traploopweek
Het Diabetes Fonds heeft het onderzoek onder ruim 2.000 respondenten uitgevoerd in het kader van de Nationale Traploopweek, die van 29 september tot 5 oktober plaatsvindt. De werknemers van de deelnemende bedrijven nemen deze week elke dag de trap en laten de lift voor wat het is. Ruim 200 bedrijven, waaronder grote bedrijven als KLM en Rabobank, hebben zich inmiddels ingeschreven voor deze week. Hanneke Dessing: "Ruim 200 bedrijven is een mooi aantal, maar nog lang niet genoeg. De Nationale Traploopweek is een goede manier om je werknemers te stimuleren om de trap te nemen. We roepen dan ook alle bedrijven en organisaties op: doe mee volgende week. Ruim 50 procent van de werkgevers stimuleert zijn werknemers niet om de trap te nemen. Laat zien dat uw organisatie tot de andere helft behoort."

Bedrijven kunnen zich tot 28 september aanmelden op www.traploopweek.nl. Via een online toolkit ontvangen ze diverse communicatiematerialen ter ondersteuning van de Traploopweek.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zieke flexwerker kan werkgever duur komen te staan
 Griep grootste oorzaak ziekteverzuim op werkvloer
 Mobiele apparaten leiden tot ziekteverzuim
 Minder ziekteverzuim door aandacht voor persoonlijke groei
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
24-09-2014
 | 
09:00 uur
Het begint vermoeiend te worden al de organisaties en zelfbenoemde lifestyle deskundigen die menen hun specifieke bijdrage te moeten leveren aan verzuim.
Is er ook meegenomen hoeveel mensen van de trap vallen en daarbij iets breken? Traplopen is niet zonder gevaar. Neem daarbij dat een keer goede sex net zo veel energie kost als twee trapppen op en af lopen, waarom dat dan niet promoten?
Maar alle gekheid op een stokje. Het overgrote deel van verzuim wordt veroorzaakt doordat medewerkers op een verkeerde functie zitten, wat (under)stress veroorzaakt. Nutteloze processtappen wat tot stress leidt en slecht management wat de verzuimdrempel verlaagt.
Er zijn veel veel effectievere manieren te verzinnen om de productiviteit te verbeteren, wat een belangrijkere taak is voor management en vooral personeelszaken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10