zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

De beoordelaar beoordeeld

Johnny   |    |  10 februari 2015
Reactie: Het gaat inderdaad om de ''vorm'' van communiceren met elkaar. Ikzelf gebruik een 4-stappen model die je ook kan beschouwen als een 4-dimensie model.
1. Geef de medewerker de kans zelf aan te geven, wat hij vindt hoe het werk verloopt
2.Zoek samen naar de positieve en effectieve aspecten en diep die uit. Waarom werken ze en hoe zorg je ervoor dat die blijven en structureel ingebed worden.
3.Zoek samen naar aspecten die ''meer aandacht'' moeten en zoek samen naar de wijze waarop en het waarom.
4.Exploreer een ''leerlijn''. wat moet er gebeuren dat die aandachtpunten inderdaad aandacht krijgen en welke kennis en vaardigheid daarvoor nodig is.

De leidinggevende houdt deze stappen in gedachte en probeert die op een systematische wijze toe te passen in het gesprek.
Het vraagt van de leidinggevende een continue reflektie dit model steeds in de gaten te houden; ''metaniveau''.
Verder wordt dit gesprek vorm gegeven door naar het ''systeem''te kijken waarbinnen de medewerker werkt, de mentale modellen worden bloot gelegd die meespelen (kennis van jezelf), hoe binnen het team geleerd wordt en/of het gedrag past in de vsie en doelen van de organisatie en hoe er aan de competenties gewerkt wordt.

De moeilijkheid is dit simpele model deel te laten worden van je communicatie-vaardigheid.
Je werkt zo aan ''de betekenis'' binnen het werk, je ''relatie'' met de medewerker, creert een ''gemeenschappelijk taal'' met elkaar en werkt aan een ''positief en effectief klimaat'' waarbinnen met elkaar gecommuniceerd wordt.
 

Tien mogelijke reacties als u beschuldigd wordt van pesten

Santa Bhajan   |    |  9 februari 2015
Reactie: Uw handvatten hebben mij meer inzicht gegeven in het pestgedrag. Ik heb momenteel te maken met een narcistische leidinggevende, die is inmiddels gepromoveerd tot directeur. Zij is manipulatief en gebruikt stagiaires om mij te kleineren en van mij stuk te brengen. Ik werk voor een werkgever die een geweldige reputatie heeft. Op dit moment heb ik mij ziek gemeld. In hoeverre kan ik de arbodienst vertrouwen, want de organisatie heeft ook geen vertrouwenspersoon. Alles wordt doorgespeeld bij deze narcistische leidinggevende, kunt u mij wat tips geven? Een wanhopige werknemer die houdt van haar werk, echter al die negatieve spelingen worden mij teveel. Help!
 

Na dertig jaar sta ik op straat. Wat nu?

W   |    |  9 februari 2015
Reactie: Maar als de vijf rouwfases voorbij zijn moet er verder gekeken worden en ik ook 45 jaar in arbeidsproces wordstel de laatste 2 jaren en probeert er alles aan te doen om niet achter de garaniums te komen zitten. Zijn daar nog stappen plannen voor?
 

De beoordelaar beoordeeld

Ad de Beer   |    |  9 februari 2015
Reactie: Beoordelingen zijn een van de rituelen waar personeelszaken aan verslaafd is. De vraag is alleen of dit ritueel wel nut heeft. Volgens mij niet en moet die hele HR-cyclus worden afgeschaft.
Beoordelen doen we iedere dag en een goede leidinggever zal zijn medewerkers meteen als er iets positiefs of negatiefs gebeurd daarop aanspreken. Een compliment of een verbeteradvies. Door zo te werken wordt het een levend proces en dat is stukken beter dan de systematiek die zo heilig is, een systeem waarbij op gezette tijden, even voor de vakantie en even voor kerst, het humeur van medewerker en leidinggever even op de proef wordt gesteld.
De leidinggever graaft in zijn geheugen om punten te vinden en vult die dan in op een formulier en aan de hand daarvan wordt er een gesprek ingepland. Stress aan beide kanten. ''Wat zal er gezegd worden?'' ''Wat ga ik zeggen'' en meteen is de toon gezet, niet uit de ratio, maar uit de emotio.
Ik zeg, afschaffen die hap en vervangen door een systeem waarop dagelijks gescoord kan worden en dagelijks gesproken wordt. Weg met de stress van het moment.
Neem daarbij de spraakverwarring, functioneringsgesprekken, potentieel beoordeling, beoordelingen, evolutiegesprekken, noem maar op.
Gewoon als mensen met elkaar omgaan en elkaar aanspreken als het nodig is, lijkt mij beter. En dat in 360 graden, want ook de collega's beoordelen elkaar.
En als personeelszaken het nodig vind, dan kan er zo nu en dan iets worden vastgelegd. Met de moderne ICT technieken is dat een fluitje van een cent. En met zo'n methodiek ontstaat er ook een veel betrouwbaarder beeld van iedere medewerker.
Wij hebben deze methodiek al meerdere malen geïmplementeerd en het werkt als een trein (niet een van de NS, om maar weer eens een beoordeling te geven die gebaseerd is op incidenten en niet op de algemene gang van zaken).
 

De beoordelaar beoordeeld

j.   |    |  9 februari 2015
Reactie: Geschreven door Jan

Ik merk dat ik vaak alert ben in beoordelingsgesprek. Dat heeft mede z'n grond in vroeger. Altijd kritiek op je functioneren vraagt een houding van: Ze willen me vast weer verbeteren of ze vinden me vast onder de maat.
Vanuit emotie kan al gauw de goed bedoelde adviezen leiden tot weerstand richting beoordelaar, ondanks alle goed bedoelde adviezen.
Beoordelings gesprek zou ik meer: coachings gesprek willen noemen. Daarmee geef je al gelijk aan, dat het niet direct gaat om beoordelen, maar leiden richting goed resultaat van handelen. De onderliggende vragen kunnen meer in beeld worden gebracht: zit je goed in je vel, hoe kijk je tegen jezelf aan, waar ben je bang voor..Dat geeft voor mensen, die van zichzelf nogal laag zelfbeeld hebben de kans om wat ontspannender met 'kritiek' om te gaan.
Jan van Egmond
 

Hoger IT-beveiligingsrisico door gemakzucht en onwetendheid werknemers

NumoQuest®   |    |  9 februari 2015
Reactie: Tja je kunt een onderzoek net zo opzetten als je zelf wenst, ook de uitkomsten vooraf concluderend uitschrijven natuurlijk.

Waar gaat het sec om?

1. Gebrek aan basale kennis IT/ICT
De IT is onderworpen aan universele wetmatigheden. Wetmatigheden waar je in al die opleidingen niet eens iets tegen komt. Vreems dat je moet concluderen dat +85% van de IT professionals helemaal geen weet hebben van het bestaan van die wetmatigheden en +99% van de gebruikers.

Ken je namelijk die wetmatigheden niet, maar wel het ' trucje' daar op, jawel, die wetmatigheden gelden namelijk voor iedereen in en met IT werkend/acterend, dan kun je gewoon wachten op schade.

IT=100% voorspebare materie
Ook hier zie je mensen op staan en roepen nee
hoor want.... ja maar... enfin bedenkt u zelf maar. De wetmatigheden waaraan IT is onderworpen maken het namelijk dat IT 100% voorspelbare materie is. Als we dit even voor dit moment concluderen.... tot welke slotsom komt u dan nu?

Juist, dat fouten in en met IT voor 100% zijn te voorspellen en.... even zo zeer zijn uit te sluiten. Behalve als..... behalve als maar niet wil aannemen dat die wetmatigheden bestaan en uzelf daaraan wil onderwerpen. Dan krijg je weer hele hoge rekeningen.

Een eenvoudig voorbeeld, en gratig, weinig commercieel, ik weet het... is de Civile Matrix. Die laat u namelijk heel eenvoudig zien hoe en waarom dat is.

Neen niets nieus, neen geen nieuwe methodiek. Want ook alle in de IT gehateerde methodieken dienen gelijk te lopen met die wetmatigheden. Nee natuurlijk gebeurd dat in de praktijk niet. Vandaar regelmatig miljarden schade.

http://bit.ly/1xaIhGP gratis en voor niets!
 

Nederlandse IT-organisatie loopt achter in applicatie ontwikkeling

NumoQuest®   |    |  9 februari 2015
Reactie: Met enige meewarigheid schud ik hier mijn hoofd. Ik kan u dit redelijk eenvoudig uitleggen.

IT = 100%
Volkomen, Voorspelbaar. Oh, u wist dit nog niet? Goh Tjé Hé. Dat is nu ook wat. Dan heeft u hier meteen uw probleem.

IT ken wetmatigheden die overigens helemaal niet nieuw zijn. Maar over die wetmatigheden, lees je in al die 'IT Trucendoosjes' helemaal niets maar dan ook niets terug.

Niet dat dat mij ook maar iets uit maakt. Ik hoef namelijk al die rekeningen en schade van die vertragingen te betalen. Behalve als de overheid weer eens, onde bezielende leverantie van die of gene weer eens een miljarden fuck up realiseert. Dan heb ik natuurlijk wel een heldere mening.

Die IT wetmatigheden?
Die zijn universeel. Die gelden voor ALLE ASPECTEN in enmet It. Die werken voor de applicatiespecialist, die werken zo voor de hardwarespecialist, netwerk en GPS specialisten, maar... hou u vast.... die werken ook voor de IT project en programma manager die geen voetje affiniteit heeft in en met IT. Wel een projectmanagersbewijsje maar niet kunnen managen.

Weet u niets van die wetmatigheden, en IT als materie, als vehikel, is 100% voorspelbaar? Dan weet u in elk geval dat vroeg of laat, in elke discipline of traject, dit u geld gaat kosten. Geld als applicatie ontwikelaar, als tester, geld en reputatie voor organisaties zoals Ordina, Capgemini, Yacht, Centric, you name it.

Want weet je namelijk als IT professional, waar je in de lijn jij je ook bevind, niet wat je plaats is, hoe jou trucje werkt op die wetmatigheden, maar er wel aan onderhevig bent? Dan is het wachten op schade. 100% voorspelbaar.

Nu kunt u natuurlijk meteen iets beginnen te roepen in de trant van 'ja maar....' Prima. Ik hoef nog steeds die rekeningen niet te betalen en de schade door hiaten in systemen? Die nemen in 2015 nog grotere vormen aan dan in 2014 of 2013. En daarmee de schade natuurlijk eveneens.

Misschien toch eens iets om over na te denken? Dat IT als materie, als vehikel 100% voorspelbaar is? Hoe zit dat met u?
 

In januari slechts twintig vacatures gericht op de Participatiewet

NumoQuest®   |    |  9 februari 2015
Reactie: Uiteraard dat er zo weinig vacatures komen vallende onder de participatiewet. Laten we wel zijn zeg. Als u, bese lezeres, lezer, nu werkelijk dacht dat werkgevers daar op zitten te wachten, dan heeft u hier de klinische feiten.

Het toont nog iets anders. Het toont politieke inertie en totale incompetentie op dit vlak. Veel pretentie en presentie, geen enkele affiniteit met realiteit, geen enkele visie wat helder beleid betreft. Slechts zwakzinnig politieke onzin, die, sinds Balkenende gewend, nergens toe zal gaan leiden.

Werving en Selectie
Ook werving en selectie zelf blijft in het grote gremium niet helemaal buiten schot waar hhet de impotentie en inertie betreft. Meer dan 80% van de werving en selectie heeft weinig tot geen affiniteit met het veld/terrein, waarvoor men roept te werven.

Talent management.... ???
Men heeft vrijel geen instrumenten die werkelijk talent inzichtelijk kan maken dus is de mismatch en de enorme terughoudendheid van opdrachtgever en werkgever exemplarisch voor hetgeen er nu al meer dan vijf jaar zich op de arbeidsmarkt af speelt.

U die roept dat het talent niet te vinden zou zijn? Geeft daarmee te kennen dat 'u' dat talent niet weet te vinden. U die op zoek is naar het beste personeel vor uw oganisatie? Wanneer u denkt dat 'talent' te vinden in die zeer kleine, soms zelfs niet bestaande poel, van de weinig tot niets kostende stagiair, die weinig tot geen affiniteit, bezieling of betrouwbaar blijkt te bezitten?

Zakjes pinda's
Wanneer u denkt dat u successen kunt behalen zonder investeren, dan staat u eenzelfde weg te wachten als V&D, Bijenkorf, Hema, Oad, Schoenenreus, Schoenenhuis, Blokker, Xenos en noem maar op. Immers, niets willen betaen voor heel veel talent is niet alleen kortzichtig, maar ook desastreus voor uw eigen onderneming. De wereld blijft wat dit betreft ook bijzonder klein natuurlijk. Wil je met pinda's betalen, krijg je daar onnadenkende aapjes met een trucje voor terug natuurlijk.

Als dit nog geen les voor u allen is? Oh u heeft hier een totaal andere beleving bij? Prima natuurlijk, wij leen in een vrije markt economie. Kijk dan even om u heen en vraag u dan af waarom al die nieuwe manieren van zaken doen toch zo vluchtig zijn en zo marginaal succes hebben.

Uiteraard buiten de kosten die u er telkens voor over moet hebben. Kort beschouwd, mijn beste lezeres, lezer..... is het toch al met al een diep trieste en zeer beschamende vertoning geworden. Vind u ook niet?

 

Nederlandse IT-organisatie loopt achter in applicatie ontwikkeling

Marit   |    |  6 februari 2015
Reactie: Zoals al eerder is aangegeven in eerdere berichtgeving, is Nederland niet te vergelijken op dusdanig vlak met grootheden als bv India.
 

Hoger IT-beveiligingsrisico door gemakzucht en onwetendheid werknemers

Marit Velzen   |    |  6 februari 2015
Reactie: Groots opgezet onderzoek voor Nederlandse begrippen!
 

Sourcingprofessional bewuster van tarief externe IT’er

Rein Wilsburg   |    |  6 februari 2015
Reactie: ''Organisaties gaan steeds bewuster om met de inhuur van extern IT-personeel, waarbij met name het inzicht in de tariefhoogte sterk is verbeterd.''

Het is denk ik een kwestie van transparantie. Managers hebben doorgaans meer inzicht in de werkzaamheden van extern personeel.
 

Organisaties hebben e-business nodig om te overleven

D. Vuren   |    |  6 februari 2015
Reactie: Jammer dat Nederland zo achter loopt ten opzichte van andere landen!
 

240 procent meer kwaadaardige websites

Internetbureau Addvision   |    |  6 februari 2015
Reactie: Aan de ene kant is het aantal websites met kwaadaardige intenties afgelopen jaar gestegen, daarentegen is het aanbod van anti spyware- en malware software eveneens gestegen.
 

Flexibele inhuur van personeel blijft onverminderd populair in 2015

R.P. Kuivenhoven   |    |  4 februari 2015
Reactie: Het effect van deze wetgeving merk ik nu al in mijn directe omgeving. Diverse personen krijgen contracten, die niet langer duren dan een half jaar en zijn hierdoor voortdurend aan het solliciteren. Tijdens hun contract zijn zij zich na twee maanden weer aan het oriënteren op nieuw werk.Ik merk dat het bij deze werknemers veel onrust te weeg brengt temeer daar de rechten op de ww ook teruggebracht zijn.
Verder is men bij de werkgever continue bezig met het inwerken van personeel. Dat is een hele belasting van collega's.
De vraag is of dit een gewenste situatie is. De politiek zou evaluatie op de ongewenste effecten van deze wetgeving moeten initiëren.
 
< vorige 231 232 233 234 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10