zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In januari slechts twintig vacatures gericht op de Participatiewet

9 februari 2015 - Uit analyses van Participatiewerkt.nl blijkt dat er in de maand januari dit jaar niet meer dan twintig vacatures zijn gepubliceerd waarin gericht wordt gezocht naar mensen die onder de normen van de Participatiewet vallen.

De doelstelling van die wet is om binnen tien jaar 125.000 extra arbeidsgehandicapten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. In dit tempo gaat dat niet lukken. De analyses over de maand januari zijn gebaseerd op data van Jobfeed. In alle vacatures van de maand januari (109.665) is 160 keer het woord Participatiewet genoemd. Maar liefst 140 keer betrof het vacatures voor beleidsmedewerkers die zich gaan bezighouden met vragen omtrent de participatiewet of de uitvoering van deze wet en slechts twintig keer betrof het een vacature die bedoeld is voor de doelgroepen van de wet.Horeca en logistiek
Uit analyse blijkt dat de vraag naar de participatiedoelgroep in de horeca en de logistieke sector het hoogste is. Hierbij gaat het om functies als barmedewerker, assemblage medewerker of logistiek medewerker. Wat opvalt bij de vacatureteksten is dat ze zeer duidelijk de werkzaamheden en verwachtingen weergeven. Zo wordt er in de vacatures veel gesproken over procesmatig werken, het ondersteunen van, gepassioneerd, doorzetter en klantvriendelijkheid. Wil het richtgetal van de participatiewet dit jaar gehaald worden dan moeten bedrijven fanatieker op zoek naar deze doelgroep. Volgens berekeningen van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group zijn er de komende tien jaar ongeveer één miljoen vacatures nodig om 125.000 wajongers, WSW’ers en mensen in de bijstand duurzaam aan een baan te helpen.

Veel meer vacatures nodig
Door verloop, pensionering, uitval, (regionale) mismatch,vervangingsvraag en niet ingevulde vacatures zullen veel meer vacatures nodig zijn. Ook het gegeven dat de meeste vacatures geen fulltime banen betreffen, maakt dat er veel meer vacatures nodig zijn om tot 125.000 extra duurzame banen te komen.
"Er ligt al een bijzonder grote uitdaging bij het creëren van een miljoen vacatures in tien jaar. Maar de grootste uitdaging ligt niet eens bij het aantal vacatures, maar vooral in het matchen van het aanbod met zijn specifieke kenmerken en arbeidswensen, met de mogelijkheden bij werkgevers," aldus Geert-Jan Waasdorp, initiatiefnemer participatiewerkt.nl.
Om binnen de kaders van de Participatiewet de meest geschikte kandidaten te vinden, is het belangrijk dat werkgevers zich sterk en onderscheidend profileren. Werkgevers met een duidelijke visie, een wervings-, selectie- en hr-beleid dat aansluit bij de doelgroep zal uit de rijke pool met kandidaten, de geschiktste kandidaten kunnen kiezen. Een sterk werkgeversmerk trekt het beste talent aan.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim
 Meer beveiligingslekken in 2019 ondanks toename security-uitgaven
 Vier tips om het vertrouwen van de klant te winnen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minimaal een miljoen vacatures nodig voor slagen Participatiewet
 Professionals zien mogelijkheden voor duurzame arbeidsparticipatie autisten
 CNV: Participatiewet alleen succes als mensen baan krijgen
 Participatiesamenleving’ wint Vaagtaalverkiezing 2013
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
9-02-2015
 | 
10:52 uur
Uiteraard dat er zo weinig vacatures komen vallende onder de participatiewet. Laten we wel zijn zeg. Als u, bese lezeres, lezer, nu werkelijk dacht dat werkgevers daar op zitten te wachten, dan heeft u hier de klinische feiten.

Het toont nog iets anders. Het toont politieke inertie en totale incompetentie op dit vlak. Veel pretentie en presentie, geen enkele affiniteit met realiteit, geen enkele visie wat helder beleid betreft. Slechts zwakzinnig politieke onzin, die, sinds Balkenende gewend, nergens toe zal gaan leiden.

Werving en Selectie
Ook werving en selectie zelf blijft in het grote gremium niet helemaal buiten schot waar hhet de impotentie en inertie betreft. Meer dan 80% van de werving en selectie heeft weinig tot geen affiniteit met het veld/terrein, waarvoor men roept te werven.

Talent management.... ???
Men heeft vrijel geen instrumenten die werkelijk talent inzichtelijk kan maken dus is de mismatch en de enorme terughoudendheid van opdrachtgever en werkgever exemplarisch voor hetgeen er nu al meer dan vijf jaar zich op de arbeidsmarkt af speelt.

U die roept dat het talent niet te vinden zou zijn? Geeft daarmee te kennen dat 'u' dat talent niet weet te vinden. U die op zoek is naar het beste personeel vor uw oganisatie? Wanneer u denkt dat 'talent' te vinden in die zeer kleine, soms zelfs niet bestaande poel, van de weinig tot niets kostende stagiair, die weinig tot geen affiniteit, bezieling of betrouwbaar blijkt te bezitten?

Zakjes pinda's
Wanneer u denkt dat u successen kunt behalen zonder investeren, dan staat u eenzelfde weg te wachten als V&D, Bijenkorf, Hema, Oad, Schoenenreus, Schoenenhuis, Blokker, Xenos en noem maar op. Immers, niets willen betaen voor heel veel talent is niet alleen kortzichtig, maar ook desastreus voor uw eigen onderneming. De wereld blijft wat dit betreft ook bijzonder klein natuurlijk. Wil je met pinda's betalen, krijg je daar onnadenkende aapjes met een trucje voor terug natuurlijk.

Als dit nog geen les voor u allen is? Oh u heeft hier een totaal andere beleving bij? Prima natuurlijk, wij leen in een vrije markt economie. Kijk dan even om u heen en vraag u dan af waarom al die nieuwe manieren van zaken doen toch zo vluchtig zijn en zo marginaal succes hebben.

Uiteraard buiten de kosten die u er telkens voor over moet hebben. Kort beschouwd, mijn beste lezeres, lezer..... is het toch al met al een diep trieste en zeer beschamende vertoning geworden. Vind u ook niet?


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
De meest belangrijke bedrijfsverzekeringen op een rijtje
Hoe werkt een laadpaal voor elektrische auto’s eigenlijk?
reacties
Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers (1) 
'Cybersecurity moet een schoolvak worden' (1) 
De vier belangrijkste betaaltrends om naar uit te kijken in 2020 (1) 
Meer productiviteit in minder tijd (2) 
Europese markt overspoeld met nepartikelen (2) 
Arbeidsmarkt onverminderd goed (1) 
Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten (1) 
top10
Vier HR-trends voor 2020
Diversiteit in Raad van Commissarissen neemt gestaag toe
Hoe kun je dít nu relativeren?!
Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers
Volop aandacht voor het menselijk kapitaal
Supply Chain 4. 0: Klantbeleving als doorslaggevende succesfactor
Vijf tips om afval te reduceren in productie
Toename personeelskosten leidt tot hogere zorgkosten
Hoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002
Interne datalekken grote zorg voor IT-leiders
meer top 10