zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibele inhuur van personeel blijft onverminderd populair in 2015

27 januari 2015 - Nederlandse ondernemingen kozen vorig jaar massaal voor de inzet van flexibele arbeid. Ook voor 2015 is de verwachting dat werkgevers volop gebruik gaan maken van de diensten van ZZP’ers, gedetacheerden en uitzendkrachten.

De veranderende wet en regelgeving lijkt deze ontwikkeling niet af te remmen. De markt voor de flexibele inhuur van arbeidskrachten groeit momenteel met maar liefst negen procent per jaar.  


De vakbonden en de PvdA reageerden vorig jaar op deze ontwikkeling door de Wet Werk en Zekerheid te initiëren. Het doel is om meer mensen in een vaste baan te krijgen. De vraag is nu hoe de markt gaat reageren op de nieuwe spelregels. Kort samengevat gaat er het volgende veranderen voor vaste medewerkers:
- er is geen proeftijd toegestaan voor contracten korter dan zes maanden, maar er geldt juist een aanzegplicht bij contracten van zes maanden of langer;
- er geldt een ingekorte ketenbepaling;
- er zijn nieuwe regels voor ontslag en transitievergoeding. 

Flexibele inzet wint

Robert van Veggel, Managing Director, Hays Nederland: "De genoemde aanzegplicht kan in de praktijk verwarrend werken. Met betrekking tot de nieuwe regels voor ontslag en transitievergoeding verwachten wij dat ontslag goedkoper wordt, maar wel moeilijker, met name bij disfunctionerende medewerkers. Werkgevers dragen sinds de modernisering van de Ziektewet in 2013 enorme risico’s, zelfs voor medewerkers die al uit dienst zijn. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid geeft werkgevers dan ook weinig reden om vaste aanstellingen te verkiezen boven flexibele inzet." In de visie van Hays biedt bestaande wet- en regelgeving een relatief gunstig kader, zowel voor uitzendbureaus, payrollers als voor de inzet van ZZP’ers. Van Veggel: "Opdrachtgevers hebben behoefte aan flexibiliteit, met name een steeds kortere time-to-hire is van belang. Zolang de economie niet echt aantrekt, blijven de belangen van werkgevers doorslaggevend in de balans tussen vraag en aanbod. Daarom zal ook 2015 volop gebruik worden gemaakt van ZZP’ers, payroll-, uitzend- en detacheringsbureaus."   

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
 Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
 Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grootste uitdaging Flexibel Werken: efficiënt gebruik nieuwe IT-technologie
 Helft medewerkers hecht sterk aan plaats- en tijdonafhankelijk werken
 Transportsector heeft behoefte aan flexibele arbeid
 Veel speelruimte werkgevers bij inzet flexibele arbeid
 
 
reacties
 
R.P. Kuivenhoven  |   | 
4-02-2015
 | 
09:25 uur
Het effect van deze wetgeving merk ik nu al in mijn directe omgeving. Diverse personen krijgen contracten, die niet langer duren dan een half jaar en zijn hierdoor voortdurend aan het solliciteren. Tijdens hun contract zijn zij zich na twee maanden weer aan het oriënteren op nieuw werk.Ik merk dat het bij deze werknemers veel onrust te weeg brengt temeer daar de rechten op de ww ook teruggebracht zijn.
Verder is men bij de werkgever continue bezig met het inwerken van personeel. Dat is een hele belasting van collega's.
De vraag is of dit een gewenste situatie is. De politiek zou evaluatie op de ongewenste effecten van deze wetgeving moeten initiëren.
HSU Payrolling - Eelco  |   | 
20-03-2015
 | 
13:53 uur
Naast het feit dat het klimaat binnen de arbeidsmarkt ertoe kan leidt dat de stijging aanhoudt is men daarbij meer bewust van de voor- en nadelen die kleven aan het flexibel inhuren van personeel.
lz  |   | 
23-03-2015
 | 
19:08 uur
Als flexibel ingehuurd personeel (uitzendkracht) ben ik het helemaal eens met R.P. Kouwenhoven; vooral de onrust van het idd door moeten solliciteren, en het wéér ingewerkt moeten worden met allerlei andere systemen en bedrijfscultuur is aan de ene kant wel erg leuk en spannend, en je CV ''groeit'', aan de andere kant is het ook wel weer erg veel van het goeie. Het UWV zou hier ook wat soepeler mee om kunnen gaan, denk ik. Wat het niet gemakkelijker maakt voor werkgevers (en dus voor tijdelijke werknemers) is de nieuwe transitievergoeding, het zou me niet verbazen als die totaal zijn doel voorbij schiet...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing [ebook]
In het ebook ‘Verbeter in 10 stappen je email marketing’ van Spotler ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Benieuwd?
Download het ebook
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ergonomisch werken is gezond werken
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Nooit meer een ‘Blue Monday’!
Outplacement vaker succesvol, niet voor oudere medewerkers
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
36 procent van de werknemers komt niet los van het werk
Betere werksfeer vermindert werkstress
Arnoud van Vliet verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2019
Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
Stoomcursus ‘nieuwe IT-ontwikkelingen’ toont directies waar winst te behalen valt
Vandaag Filevrije Dag
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
meer top 10