Reactie: Ik moest mij altijd zelf coachen. Ooit heb ik zoiets gehad als een coach, jaren geleden. Het was een oude rot in het vak die mij de kneepjes leerde en mij aanmoedigde. Een echte coach in mijn perceptie maar die tittel had hij officieel niet.
Hij heeft me in ieder geval geleerd dat ik me vooral moest wapenen tegen al diegenen die anti- coaching praktijken erop nahouden. Het gross van de managers met wie ik later te maken kreeg.
Volgens anthony is het doel van het leven jezelf te ontwikkelen.
Volgens timoon is ontwikkelen om te ontwikkelen geen doel op zich.
Het zijn alletwee fasen van een rijpingsproces: eerst ga je jezelf bekwamen, daarna begin je je af te vragen of je die bekwaamheden wel zinvol aan het gebruiken bent. Liefst met gevolg dat je dat ook gaat doen. Niet altijd makkelijk.
Een beetje inzicht in deze fasen zou deze discussie wat respectvoller maken, en meer toegevoegde waarde opleveren voor iedereen.
Reactie: UIt ervaring weet ik dat in alle organisaties politieke spelletjes worden gespeeld. Vaak ten voordele van degene die hier aan meewerken. Echter vaak ook ten nadele van directe of indirecte collega's en medewerkers. Een manier zoals ik niet anders kan omschrijven, over de ruggen van een ander jezelf in een goed blaadje te stellen bij de werkgever.
Een goed boek die hierop in gaat is: ''Hoe wordt ik een rat?'' Echter zijn uit mijn ervaringen al heel veel mensen een rat die dit boek kunnen overslaan!!! Ik doe hier niet aan mee, alhoewel ik mij wel realiseer, als ik hogerop wil komen in organisaties, ik een superrat en rattengedrag dien te vertonen!!!
Reactie: Wat aardig dat u de mossel als metafoor gebruikt voor het vastgeroest zitten in een baan, situatie of omgeving. Nog aardiger vind ik het dat u het eten van mosselen heerlijk vindt, want dat is uiteindelijk waar ik mij de hele dag bezig houd. Mensen plezier laten beleven door het eten van de beste schelpdieren. ( Van Prins & Dingemanse uiteraard)
Mosselen hebben inderdaad zeer weinig bewegings mogelijkheid, zo kunnen ze niet zwemmen, lopen of vliegen. Toch weten zij zich in bepaalde situaties heel goed te verplaatsen, dat wil zeggen aan de bedreiging te ontsnappen. Namelijk wanneer ze onder het zand dreigen te raken, duwen zij zich met hun ''voet'' naar boven. En misschien is dat juist een eigenschap die managers wat beter zouden moeten beheersen. Niet weglopen,vliegen of zwemmen maar juist in de bestaande situatie, zich boven de modder uitwerken zodat de eigenlijke functie weer naar behoren kan worden uitgevoerd. Het filteren van de informatiestroom ( water) en hieruit de voor het bedrijf ( organisme) essentiele voedingsstoffen halen.
Zo ziet u dat we naast genieten ook nog veel kunnen leren van een mossel ( als metafoor)
Reactie: Volledig mee eens! Ooit in een persoonlijke effectiviteitstraining kregen wij te horen, dat als wij (dus jij en ik) iets wilt, het dan wel NU moet doen, want anders je te laat bent!!! Bouw een brug, bak een brood, durf de eerste stap te zetten...want het is later dan je denkt!!! En als dat moment eraan komt, ben je te laat!!! Succes!!!
Reactie: Het lijkt positief om de flexibiliteit van de arbeidsmarkt te vergroten. Maar er kleven natuurlijk ook bezwaren aan. Het kan ook contraproductief werken. Werkgevers hebben dan ook geen recht op een vergoeding als de werknemer voortijdig vertrekt. En dat kan in een overspannen arbeidsmarkt wel een nadeel opleveren. Bovendien, het moet dan ook gelden voor alle werknemers, het managementsniveau inbegrepen. Dus ook geen riante ontslagvergoedingen voor managers, zoals die in het verleden nogal eens stof hebben doen opwaaien. Wat weegt het zwaarst?
Reactie: Inderdaad wordt coaching steeds meer geaccepteerd vanuit een positieve invalshoek. Onderzoek in 2005 toonde al aan dat 84% van de werknemers denkt, door coaching beter te gaan presteren. De helft van de gevraagden vindt zelfs dat het in het arbeidsvoorwaardenpakket hoort. (FD29/9/05).
Voor mij is dit een ontwikkelng die voortkomt uit de vaak snel veranderende werkomstandigheden. Jarenlang hetzelfde hazenpaadje is er niet meer bij.
Het gaat immers om effectief inspelen op snel wisselende marktsituaties.
Dan is het logisch dat je eens ''een goed gesprek met jezelf'' begint om te weten waar je echte competenties en drijfveren liggen en hoe je die beter kunt toepassen in je werkomgeving.
Voor een herijking van je eigen competenties is coaching een goede weg. Als je van tevoren maar vast stelt, welke doelen je ermee wilt behalen.
Co Gersen is managementcoach en werkt bij Backstage Comco
Reactie: Enige weken geleden hadden we arbo-consulent op de werkvloer. Hij adviseerde de RSI-software als 'trainer' te gebruiken en de software daarna weer uit te schakelen. De software is inderdaad zo dwingend dat dat voor mij af en toe ook spanning/stress geeft. Ik zet de software nu regelmatig een dagje uit.
Veel managers schamen zich nog een beetje als het om coaching gaat. Het lijkt bijna logisch dat zij hun medewerkers de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen. Coaching maakt daar dan meestal wel deel vanuit. Zodra het over de leidinggevende zelf gaat lijkt hij/zij ineens een stuk minder makkelijk over coaching te praten of te beslissen. De gedachte dat coaching voor 'kneuzen' is weerhoudt de leidinggevende er van openlijk over zijn/haar eigen coaching te praten. Dat is jammer!
Coaching is een zeer goed instrument voor leidinggevenden om van tijd tot tijd eens met een onafhankelijke te praten over ........ Dat is het mooie van coaching: het kan overal over gaan.
Hoewel over coaching op zich een lang en boeiend verhaal geschreven zou kunnen worden, beperk ik mij hier slechts een lans te breken voor coaching voor leidinggevenden. Volgens mij zou elke leidinggevende in Nederland verplicht een coach moeten kiezen en daar regelmatig een goed gesprek mee moeten voeren.
Ik daag alle bij deze alle leidinggevende uit! Wie durft?
Leiding geven is een echt talent, niet met managen te verwarren.....Een echte leider staat autentiek in zijn of haar (natuur) talent en straalt dit uit....
Als communicatie 90% non verbaal is, is authenticiteit hetgene wat onder de oppervlakte uitgezonden wordt. Via CG Jung is authenticitiet tegenwoordig eenvoudig te testen...Wat levert het op? Meer inzicht in jezelf, meer autenticiteit, meer echt contact en echte verbinding via die 90%. Voor je team factoren meer plezier en commitment...
Even kort een reactie op je artikel.
Weet wat mensen beweegt....We praten hier over eigenbeweging, dat wat een ieder uit eigen beweging doet, zeg maar het natuurtalent....Dit natuurtalent is sterker dan alle aangeleerde vaardigheden.
Weerstand geeft juist duiding van dit talent...de botsing laat zien dat de leidinggevende de werknemer niet begrijpt. Achter de weerstand zit juist de gevoeligheid van de werknemer en daarmee duidt deze ook de richting van het echte talent.
Motiveren: iedereen is gemotiveerd!! Als de eigenbeweging herkend is hoeft de manager deze alleen maar te ondersteunen in vertrouwen. Het echt zien, kennen van de ander levert vertrouwen.
De stijl is heel simpel...BUIGEN voor het talent en goede raad vragen op een voor de manager belangrijk issue dat binnen het zichtveld van de werknemer past.
Leiding geven is daarbij dus tendiepste buigen voor de schoonheid en de echte talenten om je heen. Succes van de werknemer is dan ook het succes van de manager...geweldig om als draaipunt in het wiel van al die talenten te mogen staan!!!!
Stel voor dat ik ter demonstratie een uurtje met je praat...
Met vriendelijke groet,
Robbert van Leerdam
Zutphen
tel: 0655 192727
rvle@chello.nl
Reactie: Vorig jaar ben ik gegaan voor een baan die erg goed betaald, in de gedachte dat de baan ook leuk was (zo was deze tenminste wel voorgesteld). Inmiddels weet ik beter, geld is leuk maar beroerd werk maakt het helaas niet goed. Mijn volgende baan zal waarschijnlijk wat minder verdienen maar als ik er weer plezier mee terug krijg.... dan graag!
Reactie: Ik ben coach. Dus heb ik ook een coach. Want wie corrigeert anders mijn coachgedrag zodat ik beter coachen zal? Vooral methodisch blijven werken is een aandachtspunt. En steeds minder zeggen maar de gecoachte de kans geven in de gesprekken.