zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Kies voor jezelf! Met of zonder checklist. . .

Door: ,   16-01-2007,   10:11 uur
 

In Nederland werkt een grote groep mensen, circa 40 – 60%, die ontevreden zijn met de huidige baan. Dat is een probleem met een behoorlijke impact. Uit het onderzoek naar geluk blijkt namelijk dat kiezen voor (relatieve) vrijheid en autonomie een basis vormt voor geluk. Dat geldt dus ook voor de keuze om te werken waar je wilt. Onderschat niet de groep mensen die, als ze naar het werk gaan, tegen zichzelf zeggen: ‘Ik moet’ in plaats van ‘Ik wil’. Het kan anders...



‘Ik moet’


Veel mensen hebben het in de praktijk moeilijk met het maken van keuzes. Ze hebben de indruk dat er nog maar weinig opties over zijn, waardoor er niet zo veel valt te kiezen. Dan ontstaat het ‘ik moet-denken’. Bijvoorbeeld: ‘ik moet in deze verziekte werkomgeving blijven, want anders kan ik de hypotheek niet betalen.’ Of ‘ik moet iedere zaterdag de tuin doen, want anders vindt de buurt het vervelend.’ Ik moet dit en ik moet dat …

‘Ik wil’
Natuurlijk bestaat er geen absolute vrijheid of autonomie. Om gelukkig te worden en te blijven, hebben we contacten met andere mensen nodig, en werk. Maar ook dan is het een kleine stap naar ‘ik wil’. Om te beginnen is het nodig om je persoonlijke visie te vertalen naar SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Op basis daarvan is het mogelijk keuzes te maken die passen bij jou. Dat is precies wat Sartre bedoelt.

Zijn is zichzelf kiezen.
J.P. Sartre


Natuurlijk worden er eisen gesteld vanuit de sociale en werkomgeving. Het is de truc deze eisen niet te negeren, maar te incorporeren in je doelen en acties en ze mee te nemen in de keuzes, die jij maakt en die bij jou passen. Zo verander je van ‘ik moet’ naar ‘ik wil’ - een klein verschil met grote gevolgen …


Check:
1. Ik kies op basis van mijn persoonlijke visie.
2. Ik kies op basis van mijn SMART-doelen.
3. Ik kies in overeenstemming met mijn persoonlijke waarden.

Kiezen voor jezelf, voor (relatieve) vrijheid en autonomie, daarmee kan een goede basis worden gelegd voor geluk. In de onderzoeksliteratuur is te lezen dat autonomie en de mogelijkheid om zelf je werk in te delen, bijdraagt aan je geluk.

Mail je tips, valkuilen of ervaringen over dit verschijnsel en laat anderen profiteren van je kennis.

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Jos Arets - CEO van Tulser 


·      Architect van toekomstbestendige oplossingen om mensen & organisaties meetbaar met 70:20:10 oplossingen beter te laten presteren.
·      Auteur van boeken met het doel hrd te versterken zoals '70:20:10 naar 100% performance', ‘Kostbaar Misverstand; van training naar business improvement’ en ‘Liever (g)een training’.
·   Samen met Charles Jennings en Vivian Heijnen heb ik het 70:20:10 Institute opgericht om dit gedachtegoed in cocreatie met onze collega's in de wereld te verspreiden en te verbeteren.   
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
L.F. Weg  |   | 
29-01-2007
 | 
12:32 uur
Volledig mee eens! Ooit in een persoonlijke effectiviteitstraining kregen wij te horen, dat als wij (dus jij en ik) iets wilt, het dan wel NU moet doen, want anders je te laat bent!!! Bouw een brug, bak een brood, durf de eerste stap te zetten...want het is later dan je denkt!!! En als dat moment eraan komt, ben je te laat!!! Succes!!!
laatbloeier  |   | 
12-02-2007
 | 
08:20 uur
Een gouden regel die ik geleerd heb:

als er een situatie zich voordoet, en je kan redeneren: "ik wil" en "ik kan" dan mag je dit pas vervangen door "ik moet" en dan is het goed
petra@petramegens.nl  |   | 
8-02-2007
 | 
10:21 uur
Goed artikel van Jos Arets. Je vraagt om onze ervaringen en 'wijsheid'. Vooruit dan: pas toen ik in een acuut levensbedreigende situatie verkeerde, en niet wist of ik er die avond nog zou zijn, was het me duidelijk dat ik kostbare jaren had verprutst op mijn werk.
Ik was op mijn werk diep ongelukkig, maar, inderdaad: de financiële zekerheid hield mij op mijn plaats... Ik moest er de dood voor in de ogen kijken om te beseffen dat financiële zekerheid voor de ziel niets, maar dan ook helemaal niets waard is. Zalige verheldering op het scherp van de snede.
Ik besloot voortaan mijn ziel de ruimte te geven.
Tot op de dag van vandaag neem ik bewust liever het risico van armoede en honger (relatieve zaak hoor, hier in het rijke westen) dan dat ik ooit nog één dag draal met doen wat ik diep in mijn hart weet dat ik te doen heb.
Nu heb ik een vak met veel minder financiële zekerheid, geen eigen huis meer en misschien volgend jaar niet eens een auto. Maar ik doe het werk waar ik zielsveel van houd en ik leef meer dan ooit.

Vraag jezelf af: wat doe je graag en veel? Maak er werk van!
www.petramegens.nl
mevrouw m Kardux  |   | 
7-02-2007
 | 
18:28 uur
Wat fijn dat ook hier een licht op geworpen is,want naar mijn inzien zal er geen innovatie van start kunnen gaan als deze compententie niet aanwezig is!
Anders Denken is anders doen!
Als er op de werkvloer meer openheid en respect voor de waarden van de ander aanwezig is,zal het begrip voor het NU meer toenemen.
Men heeft de morele en etische verantwoordelijkheid,om op gepaste wijze 'NEE"te moeten zeggen.
Dus ook de morele gedragscode om jezelf waardevol te vinden en daar naar te blijven streven.
We leven in het NU,daar zouden meer mensen eens bij stil moeten staan,want wat hebben we aan een toekomstblik als wij het NU niet zien?!
Durf in jezelf te geloven,en durf risico's te nemen,de beweging volgt vanzelf.


 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10