zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Zes lessen in mensen motiveren

Door: Fred Akkerma
 
Hoe motiveert u uw medewerkers? Les één: wéét wat hen beweegt. Maar zelfs in dat geval hebt u soms te maken met tegendraads gedrag. Reden voor een gerichte aanpak van weerspannige types. In dit artikel worden zes verschillende groepsrollen op een rijtje gezet. Elke groepsrol vraagt om een andere motivatie-aanpak.

Bij motivatie gaat het altijd om het bevredigen van individuele behoeften. Iemand doet iets omdat hij er iets positiefs aan overhoudt. Dat kunnen intrinsieke of extrinsieke behoeften zijn. Intrinsiek zijn zaken die voortkomen uit de aard van het werk, bijvoorbeeld inhoudelijke taken en het hebben van verantwoordelijkheden. Extrinsieke behoeften zijn te herleiden op andere bronnen, zoals geld of status. Elke medewerker is anders. Een individuele aanpak loont.

Teamspirit
Verlies naast het individuele, het team als geheel niet uit het oog. In het team speelt elke medewerker een eigen rol. Teamrollen beïnvloeden elkaar. Individuele teamleden kunnen het team als geheel versterken of verzwakken. De teamspirit kan uw rol als leider ondermijnen of juist versterken. Daarom eerst zes algemene lessen en vervolgens een een individuele motivatie-aanpak.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10