zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Advies: schaf ontslagvergoeding af

29 januari 2007 - Werknemers die hun baan verliezen kunnen geen aanspraak meer maken op een ontslagvergoeding. Dat adviseert de gezaghebbende Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aan het kabinet in het rapport 'Investeren in werkzekerheid'.

In het rapport, dat morgen wordt gepresenteerd, stelt de WRR voor werknemers in plaats van een vergoeding na ontslag leerrechten te geven die tijdens de loopbaan gebruikt moeten worden, zodat een werknemer bij onverhoopt ontslag volledig bij de tijd is. Eventueel kan de opzegtermijn nog gebruikt worden voor reďntegratie of scholing.

Onderlinge afspraken


Daarnaast moeten werkgevers en werknemers onderling in cao's afspraken gaan maken over het beëindigen van een dienstverband. Daarmee worden de ontslagaanvraag bij het CWI en de goedkeuring van de kantonrechter overboord gezet. Nu moet het ontslag door een van beide instanties getoetst worden.

Formatiegesprekken
Bij de kabinetsformatie ligt het heikele onderwerp ontslagrecht ook op tafel. Het vergaande advies van de WRR kan dan ook zeker een rol gaan spelen bij de formatiebesprekingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Het CDA wil de ontslagvergoeding inperken. Voorwaarde is wel dat voldoende geďnvesteerd wordt in scholing. De PvdA wil niet tornen aan het huidige ontslagrecht, tenzij de sociale partners een akkoord bereiken.


Bron: De Telegraaf
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer M. Bleecke  |   | 
29-01-2007
 | 
11:58 uur
Het lijkt positief om de flexibiliteit van de arbeidsmarkt te vergroten. Maar er kleven natuurlijk ook bezwaren aan. Het kan ook contraproductief werken. Werkgevers hebben dan ook geen recht op een vergoeding als de werknemer voortijdig vertrekt. En dat kan in een overspannen arbeidsmarkt wel een nadeel opleveren. Bovendien, het moet dan ook gelden voor alle werknemers, het managementsniveau inbegrepen. Dus ook geen riante ontslagvergoedingen voor managers, zoals die in het verleden nogal eens stof hebben doen opwaaien. Wat weegt het zwaarst?
Ad Beer  |   | 
30-01-2007
 | 
08:08 uur
Weer eens een typisch voorbeeld van de Haagse Kortzichtigheid.
Ik heb als verandermanager diverse reorganisaties begeleid, waarbij ook gedwongen ontslagen vielen. Vrijwel altijd is er een sociaal plan waarin, naast de ontslagvergoeding ook een outplacement traject is opgenomen. Via dit traject vindt een ruime meerderheid van de getroffen mensen een nieuwe baan, veelal een baan die beter bij hen past. In 80% van de gevallen betreft het overigens heel ander werk dan het werk dat men verloren is.
Hoe kan een werkgever nu mensen gaan trainen voor ander werk? Het lijkt me wat onzinnig om mensen te gaan trainen voor werk dat ze na een eventueel ontslag zouden kunnen gaan doen.
Resten er twee mogelijkheden. Ofwel alles laten zoals het is ofwel de mensen gedurende de eerste periode van de outplacement gewoon het salaris doorbetalen of de uitkering aanvullen tot het oude salaris.
Daar zijn goede formules voor te vinden lijkt me.
Riante regelingen zoals bij NedCar moeten vermeden worden vind ik. Van het MCA (Mobiliteits Centrum Automotive) begreep ik dat de mensen niet echt gemotiveerd zijn om een andere baan te zoeken, gewoon omdat ze lekker kunnen leven van hun zak geld. Dat dient ook vermeden te worden

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10