zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe vestig ik mijn gezag als eindverantwoordelijke?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Vanaf dit wil ik mij graag meer als leidinggevende profileren. Ik heb deze functie al zeven jaar, maar de feitelijke leidoing was altijd in handen van de directeur. Nu is de MT-structuur aangepast en komen er twee managers, die samen leiding gaan geven aan de hele organisatie. Eén daarvan ben ik. Praktisch gezien betekent dit dat de medewerkers ons woord moeten accepteren en niet meer de behoefte moeten voelen om bij de directeur te 'checken' of dit ook zijn visie is.Heb je tips voor ons in dit proces?"

Antwoord
De inhoudelijke en culturele omslag die in jouw organisatie is geweest kun je goed gebruiken om de MT-structuur goed te benadrukken. Maak daar gebruik van.

MT-structuur bekendmaken
Borduur voort op de nieuwe lijn. Wat medewerkers willen in veranderingssituaties is duidelijkheid. Smeed het ijzer wanneer het heet is en maak de MT-structuur algemeen bekend in een bijeenkomst. Mijn voorstel is dat de directeur daar wel bij aanwezig is, als een soort bekrachtiging van de nieuwe structuur. Dat is belangrijk omdat het stokje formeel wordt overgedragen en daarmee schept hij draagvlak voor jullie bij de medewerkers. De medewerkers voelen zich daarbij ook gerespecteerd dat zij het uit de eerste hand horen. Het is dan aan jullie om dan de leiding over te pakken voor de dagelijkse gang van zaken en duidelijk te maken hoe dat in grote lijnen eruit zal zien. Hierbij kun je aangeven dat jullie de eerste aanspreekpunten zijn en dat de directeur alleen bij cruciale gevallen betrokken wordt, via jullie. De dagelijkse leidinggevende verantwoordelijkheid ligt bij jullie. Maar geef ook aan dat er natuurlijk altijd overleg is in het MT. Leg de structuur gewoon uit. Dat is al inzichtelijk genoeg.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10