zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Werknemer wil niet reizen voor baas

Stef   |    |  4 april 2007
Reactie: Mijn mening en ervaring is geheel tegengesteld aan die van de heer Stokman. Ik ben werkzaam in dezelfde sector en ben vennoot in een middelgroot Werving & Selectiebureau gevestigd te Almere.
Deze stad kent een zeer groot aantal forensen richting Utrecht en Amsterdam (dagelijks tientallen kilometers file en overvolle treinen). Helaas moeten wij merken dat inwoners van Almere de reistijd en fileleed voor lief nemen bij een functie met meer aanzien (en salaris) in bijv. Amsterdam. De stelling van de heer Stokman kan ik dus in het geheel niet plaatsen omdat onze ervaring is dat er voor ca. 10% salaris gewoon in de file wordt gestaan of 2 uur per dag in de trein wordt gezeten. Dit geldt met name voor hoger opgeleiden.
 

Sabbatical steeds aantrekkelijker

Annet Scheringa   |    |  4 april 2007
Reactie: Sabbaticals ook in Nederland goed te regelen
(maar je moet er wel wat voor willen doen!)

Hoe goed een sabbatical kan zijn (vaak voor werknemer én werkgever; en ook voor zelfstandigen én hun odprachtgevers) blijkt ook uit de interviews in ''Het Sabbaticalproject, maak uw droom werkelijkheid''.

Ik heb dit boek geschreven naar aanleiding van onze eigen sabbatical in 2004. Mijn partner (hogere leidinggevende bij de Rijksoverheid) en ik (zelfstandig ondernemer) hebben er drie jaar hard aan gewerkt om onze sabbatical geregeld te krijgen. De meest gehoorde reactie voor ons vertrek: ''Dat zou ik ook wel willen, MAAR...'' En dan kwamen de grote bezwaren: mijn werkgever laat me nooit gaan, wat doe ik met mijn eigen zaak, wat doe ik met mijn huis, wat doe ik met mijn kinderen en hoe pak ik dat in vredesnaam allemaal aan? Precies dezelfde 'bezwaren' die wij natuurlijk ook waren tegengekomen en die we hadden 'afgevinkt'.


Vanwege die reacties besloot ik een boek te schrijven over het regelen van een sabbatical. Dat is dus Het Sabbaticalproject geworden. Er komen 10 professionals aan het woord die een sabbatical hebben gehouden: mannen, vrouwen, zelfstandigen en mensen in loondienst, met of zonder partner, met of zonder kinderen. Zij vertellen waarom ze dat hebben gedaan, hoe ze het hebben aangepakt en wat ze hebben gedaan. Uit al die verhalen heb ik praktische handvatten gedestilleerd voor het regelen van een sabbatical.

Meer weten?
''Het Sabbaticalproject, maak uw droom werkelijkheid'' is uitgegeven bij uitgeverij Thema (ISBN 90 5871 395 4) en is verkrijgbaar bij de boekhandel. Of kijk op
www.hetsabbaticalproject.nl
Want als het zoveel mensen lukt, waarom u dan niet?
Annet Scheringa
 

Sabbatical steeds aantrekkelijker

mevrouw Ann Marain   |    |  4 april 2007
Reactie: Hoe neem je een sabbatical als je zelfstandig bent? Het lijkt me heel moeilijk om dan in orde te blijven met alle officiële instanties, sociale zekerheid, etc.
 

Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud

heer R.A. Leccis   |    |  4 april 2007
Reactie: Er is volgens mij maar 1 manier om liegende sollicitanten er uit te filteren. Vooropgesteld dat een sollicitant bereid is te vertellen wat hij of zijn in de huidige functie verdient (en dat zijn ze in mijn tak van sport allemaal, de sukkels), stel ik altijd maar één vraag: ''Mag ik even je laatste salarisstrook zien?''. Het antwoord op die vraag (niet de strook zelf) zegt namelijk alles over de betrouwbaarheid van een sollicitant.
Uiteraard is de presentatie en uiterlijke verzorging een belangrijk aspect. Het is toch een eerste indruk.

 

Een goede middenmanager klaagt niet (Artikel)

Ad de Beer   |    |  4 april 2007
Reactie: Je hebt klagen en klagen.
Op de eerste plaats is het een uitlaatklep, maar doe het dan in de omgeving die René aangeeft.
Op de tweede plaats heeft het een signaalfunctie. Een beetje middenmanager heeft als taak klachten door te geven aan het hogere management, bij voorkeur voorzien van een oplossing.
Het vermaarde Toyota model verplicht medewerkers zelfs te klagen, op voorwaarde dat er ook een oplossing wordt verzonnen.
Op mijn bureau hangt al jaren een A4tje met daarop:
''Komt u met een oplossing of bent u onderdeel van het probleem'' (in twee talen, we zijn per slot een multinational) en dat zet de mensen wel aan tot denken.
 

Humor: medewerkers Maxeda meest tevreden

Ad de Beer   |    |  4 april 2007
Reactie: Volgens mij is er geen enkele invloed van aandeelhouders op het geluk van de medewerkers.
Zeker biij beursgenoteerde ondernemingen hebben eigenaars niet echt invloed op de tevredenheid van medewerkers. De meeste invloed op tevredenheid wordt uitgeoefend door de directe leidinggevenden.
En, geld alleen maakt niet gelukkig, maar gelukkig wel rijk. Om maar weer eens een mooie one-liner in de groep te gooien.
Zegt het onderzoek ook waarom deze medewerkers zo gelukkig zijn?
Ik kan me er iets bij voorstellen dat je mooie lingerie verkoopt aan vrouwen die vast voorpret hebben om het aan hun partner te showen of aan mannen die schuchter en verlegen moeten toegeven de juiste maten niet te kennen. Ook dat kan het werk leuk en uitdagend maken.
 

Hoe krijg ik het tempo van een slome werknemer omhoog?

Ad Beer   |    |  4 april 2007
Reactie: Als een werknemer niet volgens de normen functioneert is er ofwel bij de werknemer iets aan de hand ofwel met de normen.
Wat ik mis in het verhaal is de zoektocht naar de oorzaak van het langzame werken. Meteen wordt maar gekeken of de man/vrouw ontslagen kan worden.
In 80% van de gevallen ligt de oorzaak echter bij de werkgever (sorry zuiderbuur, maar het is ook in België zo weet ik uit ervaring).
Het idee dat iemand langzaam werkt heeft altijd iets te maken met een vergelijking. Ofwel met de normen die gesteld zijn, ofwel met de collega's.
We moeten waken voor ''stachanovisme''. Deze kreet (ik hoop dat ik hem goed schrijf) is afgeleid van de mijnwerker Stachanov die voorzien van de beste equipment en goed getraind de mijnen in werd gestuurd. Zijn output werd vervolgens tot norm verheven en iedereen moest zich daar maar aan houden op straffe van een lange vakantie in de Goelag Archipel.
Kortom, ga eens met de man praten. Natuurlijk heeft hij het naar zijn zin, normale reactie, reageert hij anders dan weet hij dat er enge dingen gaan gebeuren.
Dan komt dus het probleem, zoeken naar de oorzaak van het langzame werken. Vervolgens ofwel de oorzaak wegnemen ofwel een functie zoeken die beter past bij zijn vaardigheden.
Als we als lezers van deze website een wedstrijdje zouden gaan houden op de 400 meter, te voet, dan vrees ik dat ik ergens in de achterhoede zal eindigen. Gewoon omdat ik geen talent heb voor hardlopen. Je kunt me dan straffen of eens kijken waar mijn talenten wel liggen (hard rijden).
Zo simpel is het eigenlijk. Zoek voor mensen een functie die past bij hun competenties.
 

Hoe krijg ik het tempo van een slome werknemer omhoog?

heer F WB   |    |  4 april 2007
Reactie: Wat deze werknemer misschien wel mist zijn de eigen verantwoordelijkheden met een stukje sturing vanuit het bedrijf. Leg de lat wat hoger, zorg voor wat competitie en uitdaging... Wanneer je iemands houding wilt veranderen moet dat van binnenuit gebeuren, kortom: zorg dat de werknemer plezier krijgt in het leveren van prestaties...
 

Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud

Joost Soetens   |    |  4 april 2007
Reactie: 1. 23 en 24 procent …… knap hoor, grootte steekproef?
2. driekwart van de HR-managers letten meer op verhaal van een sollicitant dan zijn uiterlijk, en dat is maar goed ook.
3. ‘Zwakke punten’ als omschrijving? Ik vind ‘groeipunten’ beter! Leidt wel tot vraag: ‘wat doe je er dan aan?’. Antwoord daarop is interessant.

Have a nice day!

Joost
 

Werknemer vaak 'strategisch' ziek

mayke   |    |  4 april 2007
Reactie: Ik ben het met Ron eens dat we dit al jaren weten. Ik ben toch wel benieuwd naar de situatie in Nederland. Strategisch ziek zijn betekent voor mij dat mensen niet naar het werk gaan omdat zij het bijvoorbeeld oneens zijn met hun leidinggevende of met de situatie op hun werk. Deze manier van ziek zijn schijnt vaak voor te komen in Nederland. Vraag is of deze strategie zijn vruchten afwerpt voor de 'zieke'? Werkt dit juist niet contraproductief? Een andere vraag is of er andere instrumenten zijn waarvan deze 'zieke' gebruik kan maken?
 

‘The Secret’ komt eraan

Marcel   |    |  4 april 2007
Reactie: @Marcel Peeters,

Toch jammer dat je nu op kast zit.

Ik draag positieve initiatieven om mensen gelukkig(er) en rijk(er) te maken een zeer warm hart toe, zoals de wijze woorden van Cissy, de passie en de vreugde van Ben Tiggelaar en om maar eens wat te noemen de verzameling aan methodieken die bv NLP aanreiken om beter in het leven te staan. Dus ik kraak The Secret zeker niet af. En, ook het verdienen eraan is geen vies woord. Maar noem de dingen zoals ze zijn! Het is hoe je het went of keert een perfect uitgevoerd MLM concept, of misschien toch een piramide? En, ja ik weet wat Affliate Marketing is, jij toch ook!. Kijk eens op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Affiliate_marketing. Het is een verkoopverhogend middel door gebruik te maken van vele kleine(re) websites. Een enkele website (de affialate) verdient pas geld na verkoop. Daarzijn er veel van hetzelfde met hetzelfde concept dus dat wordt nog lachen. Kijk maar eens naar Herbalife, dit is ook aardig verzadigd. De centrale site van de bedenkers genereert een groot afzetgebied en ontvangt per verkoop een leuk bedrag (1995 minus 500 (1e tier) minus 250 (2e tier). Dat is dus een hele aardige cashcow voor de leraren van The Secret.

Jij mag het dan onzin vinden wat een aantal mensen schrijft over MLM, (geld)kettingbrieven en sektes. Ik heb de klok horen luiden en WEET waar de klepels hangen!

Klepel 1:
Zelf scheef ik dat het me aan MLM DOET DENKEN en leg ik vervolgens uit waarom: starten met je eigen setje van $ 1.995 en maar hopen dat je het terugverdiend met de commissiegelden uit de 1e en de 2e tier. Ben je er op tijd bij, niets aan de hand, ben je te laat ingestapt, wordt het lastig om je inleg van $ 1.995 terug te verdienen.
En, net als bij MLM verdien je aan het opbouwen van de afnemers (in dit geval maar twee lagen eronder) en als je de Secret goed kunt toepassen aan het product zelf (niet aan de verkoop van het product zelf overigens).

Klepel 2:
Ik had al op het internet rondgekeken maar heb op jou suggestie nog eens extra goed. En, wat ik daar vind. Jack Canfield (één van de twee leraren van de Secret) is medeschrijver van het nummer 1 boek ''Chicken soup for the Soul''. Zijn mede auteurs zijn Mark Victor Hanson en de MLM veteraan Bill Hyman (al 29 jaar zeer succesvol in MLM-formules). Dit kan natuurlijk toeval zijn!

Dus daarom klepel 3:
Kijk eens even rond op:
http://www.webpublishingblog.com/the-secret-the-law-of-attraction-affiliate-program-mlm-pyramid-scheme.htm

En, tja Marcel Peeters. Het is eigenlijk erger. Conform de US Law is de marketing van The Secret wellicht zelfs een illegale piramide. Zie bericht van John: Naast werven van distributeurs (mensen die via jou ook als SGR agent starten) moet je 10 niet-distributeurs hebben per maand. Dat wordt erg lastig omdat een SGR agent geen producten of diensten kan verkopen.

Het doet mensen die wel baat en goede ervaring hebben bij de Law of Atttraction pijn dat de twee grote voorbeelden Bob Proctor en Jack Canfield het op deze commerciele manier vermarkten. Iemand die het al jarenlang volgens kenners niet (zo) commercieel aanpakt is Rebecca Fine (http://www.scienceofgettingrich.net).

Klepel 4:
Je site bevat geen link naar de officiele pagina Pro's en Con's (http://official-secret-seminar.com/pros-and-cons.html). Ik heb echt de tijd genomen om de ellenlange pagina met steeds herhalende informatie te lezen. Heb ik er dan toch nog overheen gelezen? Het is in elk geval wenselijk om mensen goed voor te lichten.

Klepel 5:
Bob Proctor en Jack Canfield zeggen dat je groot moet denken. Ze houden verhalen / mogelijkheden voor waarin je veel meer kunt verdienen dan wat je nu verdient. Wat moet ik dan met een Affiliate Programme waar er straks honderduizenden leden van zijn en ik per maand een paar nieuwe leden vind met een leuke maar zeer bescheiden commissie? Bob en Jack zullen er wel bij varen, maar al die affiliates niet zo.

Maar, hartelijk dank voor deze challenge! Ik ben een hoop wijzer geworden. Ik hoorde de klok luiden, het bleek een alarmbel! Ik ga een serieus kijken bij Rebecca Fine omdat ook ik geinteresseerd ben in geluk. En, rijk worden hou ik niet tegen!
 

'Breinbank' waardig alternatief voor traditionele consultant

heer Frans Klaarenbeek   |    |  3 april 2007
Reactie: Tja, je kan echter niet alles weten. Vaak kom je op andere bedrijfszaken uit waar je ook aan de slag moet.
Ik denk dan ook dat je een pool moet hebben van consultants met wie je regelmatig samenwerkt en opdrachten c.q. opbrengsten kan/wil delen.
Qua planning is het een uitdaging maar op die manier kan je op kleine basis starten - met een normaal tarief - omdat je de back bone wel hebt mocht je die nodig hebben.
Vaak kunnen deze 'tijdelijke' aanvullingen tot een prachtig resultaat leiden.
 

Twaalf instinkers bij salarisonderhandelingen

heer Henk Grootjans   |    |  3 april 2007
Reactie: @dhr. AHelfensteijn

Wees blij met die duidelijkheid, gelukkig kun jezelf de keuze maken ''take it or leave it''. Er klinkt een soort onmacht uit je laatste stukje en dus zwakke positie. Waarschijnlijk ben je al in het routine segment geplaats (10 uit een dozijn) terwijl je jezelf wilt zien in het strategische (waardevol/niche) segment. Dan heb je het onderscheid niet duidelijk kunnen maken en zou ik zeggen nieuwe ronde nieuwe kansen....
(ik snap natuurlijk wel dat dat niet altijd een vrije keus is maar dan zou ik zeggen ''take it'' en kijk direct verder, gericht op marktwaarde vergroting (willen ze je niet kwijt dan....)

Succes
 

Twaalf instinkers bij salarisonderhandelingen

heer M.N.R. Louwrier   |    |  3 april 2007
Reactie: Ik verwelkom alle info over salarisonderhandelingen aangezien ik er vaak een vervelend gevoel aan over heb gehouden.

Hartelijk dank voor de tips.
 
< vorige 2075 2076 2077 2078 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10