zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud

mevrouw S Hubert   |    |  5 april 2007
Reactie: de heer R.A. Leccis zegt: '' (en dat zijn ze in mijn tak van sport allemaal, de sukkels),'' wat voor mij duidt op bij voorbaat minachtening. Zijn dus alle sollicitanten bij voorbaat sukkels? Mogelijk heeft u een naar zelfbeeld, zonder dat u het bewust bent.
Een goede selecteur prikt door leugens heen door goed te letten op non-verbale communicatie.
 

Hoe krijg ik het tempo van een slome werknemer omhoog?

Ad Beer   |    |  5 april 2007
Reactie: Wat een onzin. Is de ''baas'' dan zo'n bullebak?
Als dit in het bedrijf niet bespreekbaar is dan zou ik een andere job gaan zoeken. Het voortbestaan van het bedrijf is dan so wie so twijfelachtig.
 

Twaalf instinkers bij salarisonderhandelingen

mevrouw J Ponstein   |    |  4 april 2007
Reactie: Het blijft natuurlijk altijd een punt dat je er zelf van overtuigd moet zijn dat je een toegevoegde waarde voor het bedrijf hebt. In dat geval zal er sprake zijn van een evenwicht. Een werkgever/werknemer relatie moet net als andere relaties gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid en zo moet je ook in dat gesprek zitten.
Je bepaalt zelf wat je waard bent en een bedrijf kan het daar wel of niet mee eens zijn maar mijn ervaring is dat als ze je willen hebben het zelden op salaris stuk loopt. En zelf mocht dat wel zo zijn komt dat doordat het gat te groot was en dan was je er toch niet uitgekomen.
Houdt dus altijd vast aan het bedrag (met iets ruimte natuurlijk) wat jij vind dat je hoort te krijgen.
 

Werknemer is hele dag per maand niet scherp

Titia Meuwese   |    |  4 april 2007
Reactie: Als mijn werknemers de rest van de maand wel superscherp zijn, kunnen we die ene dag wel missen.
Een rondje door het bedrijf lopen is voor iedereen nuttig die normaal zich op haar werkplek opsluit: je ziet nog eens wat de rest doet. En uit het raam staren geeft de hersens tijd om tot rust te komen.
Beide veel beter als op internet te gaan surfen of over privezaken te gaan kletsen.
 

‘The Secret’ komt eraan

Marcel   |    |  4 april 2007
Reactie: @Marcel Peeters,

Toch aardig van je dat je de vergelijkingen (van het deel dat niet gratis is met zaken als MLM, etc) niet langer onzin noemt. En, hartstikke tof toch dat er al veel mensen blij zijn met de gratis lessen!


 

Twaalf instinkers bij salarisonderhandelingen

heer p wiegmann   |    |  4 april 2007
Reactie: ik vind het op zich wel een stuk waar je wat aan kunt hebben. zelf zal ik maandag in Spanje op gesprek gaan bij een internationaal bedrijf. het feit dat dit bedrijf mij gevraagd heeft om te komen, maakt het voor mij al weer iets makkelijker. ze vragen me niet voor niets, denk ik dan. maar, aangezien het nieuwe functie is, zowel binnen het bedrijf als voor mij, blijft het spannend.
 

Hoe krijg ik het tempo van een slome werknemer omhoog?

heer klaas koning   |    |  4 april 2007
Reactie: Ook ik heb te maken met een trage en slome werknemer,alleen is het moeilijk om hem te corrigeren of te wijzen op zijn slome werkzaamheden, het is namelijk het zoontje van de baas en hem wordt de hand boven het hoofd gehouden,zijn al vele woordenwisselingen geweest, het enigste wat ik daar mee bereikt heb is een verstoorde relatie met mijn werkgever.
 

Postbank Zakelijk en het autodestructieve businessmodel

K.W. Lindner   |    |  4 april 2007
Reactie: Na doelbewust mijn pijlen te hebben gezet door de eerste lijns helpdesk heen te breken, heb ik mijn zorgen over de niet vlottende migratie van Girotel Zakelijk Online naar MijnPostbank.nl kunnen delen met een medewerker die meer op de hoogte is van de (on)mogelijkheden bij de Postbank...

Ook wij ontvingen namelijk een automatisch gegenereerde brief met de spijtige mededeling ''u heeft al een abonnement zakelijk internetbankieren met Mijn Postbank.nl op de opgegeven hoofdrekening.''

...na deduceren van de situatie moest de betreffende medewerker helaas 'alweer' aan een klant meedelen dat een 'relatie' van de Postbank wel twee Girotel Zakelijk abonnementen kan hebben, maar niet twee MijnPostbank.nl abonnementen.
Dus als je al een tweede account nodig hebt voor een tweede set girorekeningen (bijv. omdat deze exclusief toegankelijk dienen te zijn voor een enkele afdeling of medewerker), dan gaat dat niet meer. Werkelijk niet te geloven!

Het probleem is groot en al enige tijd bekend bij de Postbank. Daarom vertelde ik de medewerker dat ik het 'fantastisch' vind dat ze de klanten die het betreft hierover tijdig geďnformeerd hebben met brieven, telefoontjes, email, etc.
Het weerwoord was dat de Postbank het niet graag aan de grote klok hangt. Nou, bij deze dus... zegt het voort!

Om terug te komen op de universele dooddoener ''Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geďnformeerd''.
Niet dus! Willens en wetens ellende verzwijgen. Een struisvogel kan er jaloers op zijn.

Als klant hebben inderdaad niet gevraagd om deze 'verbetering' van de online dienst. Maar enfin, stilstand is achteruitgang. Ik kan meegaan in de innovatiedrang. Om die reden hebben wij onze systemen tijdig aangepast aan MijnPostbank.nl. Zoals het er nu uitziet hadden we deze kosten en moeite kunnen besparen.
 

Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud

heer Hans Jansen   |    |  4 april 2007
Reactie: Eerste indruk, is belangrijker dan wat dan ook. en liegende sollicitanten! daar geloof ik niet in. Dat sollicitanten dingen verdraaien, verzwijgen en of mooier maken dan het is, lijkt mij een normale gang van zaken, ze zoeken niet voor niets een andere baan, iedereen wil zich verbeteren.
Ook behoeft men niet te weten hoe de verstandhouding met ex collega’s is geweest, waarom moet ik dat weten, wordt mijn bedrijf daar beter van of zo.

Waarom de heer R.A. Leccis zegt dat iedereen in zijn tak van sport sukkels zijn, houd naar mijn mening geen stand, want dat zou betekenen dat hij zelf de grootste sukkel is (hier moet je wel goed over nadenken).
 

‘The Secret’ komt eraan

Marcel Peeters   |    |  4 april 2007
Reactie: Er hebben zich zo'n 800 mensen ingeschreven voor de GRATIS lessen. Hartverwarmend hoe de reacties zijn die ik krijg van die mensen, die geen cent betaald hebben voor deze schat aan informatie en zich ook niet druk hoeven te maken over MLM, sektes en pyramides.
 

Sabbatical steeds aantrekkelijker

mevrouw Ann Marain   |    |  4 april 2007
Reactie: Verkocht! Hoop dat het voor mij (in België) ook bruikbaar is, maar in elk geval: Bedankt voor de reactie....
 

Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud

heer jdp Bekkering   |    |  4 april 2007
Reactie: De titel klopt niet, als 75 procent van de HR-managers het uiterlijk van een sollicitant minder belangrijk acht dan de inhoud dan kun je terecht stellen dat inhoud in algemene zin belangrijker is dan uiterlijk.
 

Twaalf instinkers bij salarisonderhandelingen

ing   |    |  4 april 2007
Reactie: Ik zit momenteel in sollicitatie-procedures en heb zeker wat aan deze tips.
Ik zeg een filink bedrag, want je wordt er kei hard op terug gepakt. Ook zeg ik, dat ik niet weet wat de salarisschaal is, voor de functie waarvoor ik solliciteer. en of zij daar een indicatie voor kunnen geven.
 

Veel oplichters slaan toe via Marktplaats.nl

henk aalderink   |    |  4 april 2007
Reactie: jah dames en heren ,
ik ken persoonlijk iemand die dat doet hij zit nu vast en ik hoop dat hij niet meer vrijkomt,, het was een vriend van me en hij had me genaajt. ik was veel geld kwijt daardoor,, ik had 5 telefoons besteld alle 5 voor 150 euro per stuk, en nu ben ik gelkd kwijt en niks gekregen, maar door zijn ip kwam ik er 8er dat het een vriend van me was, ik heb hem gelijk aangegeven nu zit hij inmiddels al een paar maanden 8er slot en grendel!

mvg,

henk aalderink
 
< vorige 2074 2075 2076 2077 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10