zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sabbatical steeds aantrekkelijker

Mogelijkheid tot sabbatical maakt werkgever zeer aantrekkelijk

4 april 2007 - Miljoenen Britten denken de laatste tijd serieus na over een sabbatical. En ook steeds meer werkgevers erkennen dat een lange pauze van het jachtige werkleven wel eens goed zou kunnen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Line Travel Insurance.

Ongeveer de helft wil vooral een wereldreis maken, een derde heeft gewoon behoefte aan een pauze van het werk en een kwart wil vrijaf omdat ze opgebrand zijn door de druk van het dagelijkse leven.

Meer mogelijkheden


Vroeger was een sabbatical vooral voorbehouden aan studenten en een gelukkig enkeling, maar uit dit onderzoek blijkt dat werkgevers steeds meer openstaan voor de mogelijkheid. Van de werkgevers in de publieke sector, financiële sector en verzekeringen bieden vier op de tien hun werknemers de mogelijkheid een sabbatical op te nemen, hetzelfde geldt voor derde van de werkgevers in de IT- en telecomsector en voor een kwart in de gezondheidssector.

Aantrekkelijk
Het grote voordeel voor werkgevers is dat ze aantrekkelijker zijn en blijven voor potentiële en bestaande werknemers. Een kwart van de werkzoekenden blijkt namelijk graag te solliciteren bij bedrijven die de mogelijkheid tot een sabbatical bieden en een derde van de werkenden zal niet zo snel vertrekken bij een onderneming waar een lange vakantie tot de mogelijkheden behoort.

Dan maar ontslag
Toch staan veel werkgevers nog huiverig tegenover het idee. Meer dan één op de tien werknemers die al eens een sabbatical genomen heeft, zegt dat de werkgever er tegen was en tweederde geeft toe dat de baas hen geprobeerd heeft tegen te houden. Toch is dat geen slimme zet: bijna een derde van de werknemers neemt namelijk gewoon ontslag als hun sabbatical geweigerd wordt.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw Ann Marain  |   | 
4-04-2007
 | 
11:33 uur
Hoe neem je een sabbatical als je zelfstandig bent? Het lijkt me heel moeilijk om dan in orde te blijven met alle officiële instanties, sociale zekerheid, etc.
Annet Scheringa  |   | 
4-04-2007
 | 
12:31 uur
Sabbaticals ook in Nederland goed te regelen
(maar je moet er wel wat voor willen doen!)

Hoe goed een sabbatical kan zijn (vaak voor werknemer én werkgever; en ook voor zelfstandigen én hun odprachtgevers) blijkt ook uit de interviews in "Het Sabbaticalproject, maak uw droom werkelijkheid".

Ik heb dit boek geschreven naar aanleiding van onze eigen sabbatical in 2004. Mijn partner (hogere leidinggevende bij de Rijksoverheid) en ik (zelfstandig ondernemer) hebben er drie jaar hard aan gewerkt om onze sabbatical geregeld te krijgen. De meest gehoorde reactie voor ons vertrek: "Dat zou ik ook wel willen, MAAR..." En dan kwamen de grote bezwaren: mijn werkgever laat me nooit gaan, wat doe ik met mijn eigen zaak, wat doe ik met mijn huis, wat doe ik met mijn kinderen en hoe pak ik dat in vredesnaam allemaal aan? Precies dezelfde 'bezwaren' die wij natuurlijk ook waren tegengekomen en die we hadden 'afgevinkt'.


Vanwege die reacties besloot ik een boek te schrijven over het regelen van een sabbatical. Dat is dus Het Sabbaticalproject geworden. Er komen 10 professionals aan het woord die een sabbatical hebben gehouden: mannen, vrouwen, zelfstandigen en mensen in loondienst, met of zonder partner, met of zonder kinderen. Zij vertellen waarom ze dat hebben gedaan, hoe ze het hebben aangepakt en wat ze hebben gedaan. Uit al die verhalen heb ik praktische handvatten gedestilleerd voor het regelen van een sabbatical.

Meer weten?
"Het Sabbaticalproject, maak uw droom werkelijkheid" is uitgegeven bij uitgeverij Thema (ISBN 90 5871 395 4) en is verkrijgbaar bij de boekhandel. Of kijk op
www.hetsabbaticalproject.nl
Want als het zoveel mensen lukt, waarom u dan niet?
Annet Scheringa
mevrouw Ann Marain  |   | 
4-04-2007
 | 
15:37 uur
Verkocht! Hoop dat het voor mij (in België) ook bruikbaar is, maar in elk geval: Bedankt voor de reactie....
Gerard  |   | 
11-10-2008
 | 
08:57 uur
Hallo

Naast het boek van Annet, zijn er nog twee boeken over Sabbatical ervaringen:

''Op Staande Voet Op Stap'', ISBN 9080963011, verkijgbaar via www.coolywooly.nl/cadeau.html, bijna uitverkocht

''En binnenkort ben ik even helemaal sabbatical!
ISBN 9789077881347, Uitgeverij Haystack

''Op Staande Voet op Stap'' schreef ik om een vergelijkbare reden als Annet: de reacties van mijn omgeving op mijn eigen sabbaticalwens, schreeuwden om een tegengeluid. Mijn insteek is vooral het stimuleren van het willen van een Sabbatical. Gewoon doen en dromers niet goedbedoelde drempels toewerpen met ''zou je dat nu wel doen'' of ''denk je wel aan je hypotheek'' etc. Het boekje wordt veel aangeschaft als persoonlijk duwtje in de rug of als positieve stimulans voor anderen.

Of, in lijn met de titel van deze post: Sabbatical steeds aantrekkelijker, dat zouden meer mensen moeten doen.

Gerard
Richard Uljee  |   | 
30-01-2009
 | 
12:32 uur
Nog 13 jaar en dan neem ik ook een sabbatical. Dan ben ik 65..........
Jeroen Kratsborn  |   | 
30-09-2009
 | 
15:05 uur
Tim Ferris heeft het in zijn boek 'the four hour workweek' over mini-retirements, vergelijkbaar met Sabbaticals. Aanrader!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10