zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Twaalf instinkers bij salarisonderhandelingen

Door: Fred Akkerma
 
Salarisonderhandelingen zijn altijd spannend. Natuurlijk wilt u het hoogst bereikbare. Maar tegenover u zit iemand die misschien wel dagelijks dit soort besprekingen voert. En u hooguit eens in de paar jaar. Brisk Magazine verzamelde de vragen die P&O'ers op u afvuren, waardoor u zich bescheiden gaat opstellen. Niet doen! Lees en wees voorbereid op deze twaalf valkuilen.

1. Wat is uw huidige salaris?
Of erger nog: mag ik het meest recente loonstrookje van uw huidige werkgever zien? U bent niet verplicht hierop antwoord te geven of aan mee te werken, want het is privé. Bovendien is uw huidige salaris waarschijnlijk lager dan hetgeen u nu vraagt. Een mogelijk antwoord kan zijn: 'Hoeveel mijn huidige salaris bedraagt, is niet belangrijk. Ik heb u het bedrag genoemd dat ik wil gaan verdienen. Ik wil er in vergelijking met mijn vorige baan graag op vooruitgaan.' U kunt er ook bijhalen dat de nieuwe baan niet te vergelijken is met uw vorige of huidigebaan.

2. Zou u akkoord gaan met een tijdelijk, lager startsalaris?
Klinkt verleidelijk: de werkgever doet er een schepje bovenop als u zich bewezen heeft. Doe het niet! Want na verloop van tijd verzint uw baas misschien weer allerlei redenen en omstandigheden waarom dat 'schepje' er nu even niet in zit. U kunt gerust antwoorden dat u het een blijk van vertrouwen vindt als u vanaf dag één fatsoenlijk beloond wordt. En mocht dat tegenvallen, dan spreekt de werkgever u daar toch wel op aan, nietwaar?
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10