zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Dertig leefstijlverknallers op het werk. Ongezonde leefstijl als onderdeel van het beoordelingsgesprek?

RHK   |    |  25 juni 2007
Reactie: maar het is juist die eigen ongenuanceerde links liberaal neuzelende (zo u wilt) mening die er een puinhoop van maakt...
Mogen die mensen dan ook doorgaan hun (opdringerige; ben ik het volledig mee eens!!) mening te verkondigen of worden die uitgesloten?

 

Sturen op situatie en niet op motivatie

Arjan Heijden   |    |  25 juni 2007
Reactie: Heer Hoetmer,

Tja, wat te zeggen.
Net nu intrinsieke motivatie een beetje geloofwaardigheid bij onze industrieel denkende managers begint te krijgen.
Juist nu komt u met een jaren '70 verhaal over conditioneringgedrag. Zijn we ineens allemaal weer ratten!!!
Als zelfuitgeroepen deskundige moet u toch weten dat je niet meet op gedrag, heer Hoetmer, maar op effect. En als je als manager niet constant op gedrag wilt sturen is intrinsieke motivatie geen slecht idee.
Nog maar eens een boekje lezen dus.
Maar dan een die uw industriële dogma's over verkoopmanagement niet ondersteunt.

Met vriendelijke groet

Arjan van der Heijden
 

‘The Secret’ komt eraan

Ad de Beer   |    |  25 juni 2007
Reactie: Oprah zei het gewoon het beste. ''Ik herken er mijn leven in, maar wist niet dat het geheim is'' (niet letterlijk, zie telegraaf dit weekend)
En dat is het dus. Mensen die succesvol zijn, iets hebben bereikt, iets zijn, die hebben het goed gedaan, hebben het in zich.
Mensen die The Secret nodig hebben zijn jaloers op de mensen die succes hebben en zullen juist daardoor geen succes hebben.
Dat maakt the secret vergelijkbaar met cosmetica. De eigenaar van een van die zaken verteld het zo mooi: ''in our factories we make cosmetics, in our shops we sell hope''
Een mooi mens heeft geen cosmetica nodig om mooi te zijn, een lelijk mens wordt er niet mooi door.
Zo is het met the secret en al die vergelijkbare rommel ook. Ken je het geheim niet, dan zal het boek je ook niet helpen.
positief denken helpt om niet in een depressie te komen, maar of het je ook succesvol maakt? Waar kijken we naar? De 1% die het gelijk bevestigd of de 99% die het ongelijk bevestigd?
 

Zo bestrijdt u valse ziekmeldingen

Jan Holterman   |    |  25 juni 2007
Reactie: Ik zie slechts conclusies. De remedie had ik gehoopt te lezen...Dit ondanks het feit dat ik hier geen klachten heb t.a.v. het fenomeen verzuim. Toch komt het telkens ongelegen,vooral met (nacht)diensten.Ik heb ook twee werknemers met migraine- aanvallen. Je staat machteloos aan de zijlijn!
Dank voor het bericht c.q. de (gedeeltelijke)bevestiging van vermoedens!
 

Een vertrouweling maakt me zwart. Wat te doen?

heer Stefan Van de Poel   |    |  25 juni 2007
Reactie: Ik heb een aantal maanden geleden hetzelfde ondervonden. Een vertrouwenspersoon heeft me in een bepaalde situatie zwaar teleurgesteld. De ''signalen'' heb ik ook te laat opgemerkt. Wat ik eruit geleerd heb is: vertrouwen moet je iemand kunnen geven, maar spring er zorgvuldig mee om.
 

‘The Secret’ komt eraan

liesbeth   |    |  25 juni 2007
Reactie: er zijn mensen die altijd zon willen, waarmee ik niet wil zeggen dat ik een ander geen zon, wind, regen of sneeuw of wat voor weer dan ook gun of misgun.
mijn vraag is: Iis the secret het toppunt van hedonisme? Of is jezelf alles gunnen hetzelfde als iedereen alles gunnen?
 

Dik personeel: aanpakken of niet?

Ron Ladage   |    |  25 juni 2007
Reactie: Waar kunnen we ons nog meer mee gaan bemoeien?
Ziekteverzuimpreventie kennen we al heel wat jaren en de Poortwachterwet heeft hier positief in gewerkt.
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is en het aantoonbaar dat dit met zijn gewicht heeft te maken, dan kan er preventief worden opgetreden door de arts, alleen hij heeft inzage in de medische gegevens. De werkgever kan zorg dragen (voor zover hij dit al niet doet) voor een gezonde werkomgeving en indien er ook een kantine bij is, kan hij zich laten adviseren door de Arbo deskundige en de Arbo arts.
Tevens zijn er bedrijven die voor hun werknemers sportieve activiteiten organiseren of korting op abonnementen bij sportscholen.
Verder ben ik niet onder de indruk dat zwaardere mensen vaker ziek zijn dan hun collega’s , denk is aan diegene die hun uiterste best doen om super slank te worden, hun weerstand tegen ziektes loopt ook terug.
Dus beste FNV richt je weer eens op echte vakbondszaken en neem het gehele beleid betreffende gezond werken onder de loep, i.p.v. een groep aan te pakken.
Nog even en ik heb een handleiding nodig in dit land van wat ik nog wel en van wat ik niet meer zelf mag bepalen.
We hebben weer een regering die zich weer overal mee wil bemoeien, zet de lijnen uit en laat de werkgevers en werknemers dit verder uitwerken.
P.s. zelf heb ik ook overgewicht en ben de afgelopen 5 jaar niet één keer ziek geweest, voor het geval deze vraag komt.
 

Een vertrouweling maakt me zwart. Wat te doen?

mevrouw Marij Bär   |    |  25 juni 2007
Reactie: Naar mijn mening plaats je als leidinggevende iemand van jouw ondergeschikten buiten zijn / haar groep van collega's, als je hem / haar in vertrouwen neemt.
Als ''in vertrouwen nemen'' ook inhoudt dat deze persoon aan de leidinggevende informatie moest verschaffen over haar collega's, dan zou ik zelfs spreken van misbruik.
Ik vraag me af hoe deze persoon weer in de groep kan worden opgenomen.
 

Sturen op situatie en niet op motivatie

heer Willem van Gendt   |    |  25 juni 2007
Reactie: De Tiggelaar these van het onbewuste gedrag, met de ''zware'' cijfers van T. vind ik niet zo nodig. Wie teveel wil bewijzen... er ontbreekt voor die getallen m.i. toch evidentie. Dat de mens kuddegedrag vertoont en dat veel handelen onbewuste componenten heeft lijkt me overigens wel juist. Dat je gedrag kunt veranderen door te sleutelen aan de situatie is daarom ook een waardevolle tip. Daarbij kan alles helpen dat bestaande sitaties (rituelen) door-breekt. Met een paar mensen op andere plekken gaan zitten ter vergadering is soms al voldoende om patronen te doorbreken. Toch wil ik iets toevoegen. Denk goed na over het gewenste gedrag als je aan gedragsmodificatie doet door aan de situatie te sleutelen. En probeer vooral ook de veranderingen in de situatie zinvol op zichzelf te laten zijn. Denk maar eens aan het verkeer. Bouw meer rotondes die op zich de doorstroom al verbeteren en het rijden veiliger maken. En pas op met overal versmallingen aan te brengen en/of Mount Everest achtige verkeers-drempels. Die bevorderen meestal niet de doorstroming en of het er altijd veiliger door wordt? M.a.w. verander situaties naar hartelust, maar denk eerst goed na over de intrinsieke waarde van de situatieverandering zelf.
Willem van Gendt (werkzaam als zelfstandig adviseur).
 

Zo bestrijdt u valse ziekmeldingen

Marieke   |    |  25 juni 2007
Reactie: In principe kan ik als manager van een afdeling met 21 man mij helemaal hierin inleven en ben ik er ook voor dat bij het bedrijfsleven het niet ziek zijn gestimuleerd moet worden. Echter, op mijn afdeling werken ook een tweetal chronisch zieken. Dit is bekend en hun ziek meldingen staan 9 van de 10 keer ook hiermee in verband.

Indien men als bedrijf nu gaat kijken naar het belonen van werknemers die minder of nooit ziek zijn, dan gaat men voorbij aan het feit dat er mensen chronisch ziek zijn en daardoor soms meer verzuim hebben en dus nooit of te nimmer deze beloning kunnen ontvangen, zij zijn hiervoor tenslotte te vaak ziek.

Aan de andere kant kun je als bedrijf ook niet als regel stellen dat een chronisch zieke gewoon wel recht heeft op de bonus, wat als zij bijvoorbeeld eens en keer geen zin hebben om te werken op maandag of vrijdag en dit op hun ziekte gooien, controleren hiervan is bijna ondoenlijk.

Waarschijnlijk zal er bij elke maatregel die men kan verzinnen wel de nodige voors- en tegens te bedenken zijn. Wat men ook doet, het is zaak om heel goed na te denken hoe men om gaat met deze problematiek en vooral met de chronische zieken in een bedrijf.
 

Duurzaam werken verantwoordelijkheid werkgever

Ernest Spronck www.spiritueelmanagemencentrum.nl   |    |  25 juni 2007
Reactie: We zijn er kennelijk na 4 decennia roepen om autonomie, zelfontplooiingskansen en krijgen van verantwoordelijkheid nog lang niet. De werknemer vindt nog steeds dat de arbeidsverhoudingen zo zijn hij/zij de goede dingen van zijn/haar werkgever moet krijgen en dat die maar voor de goede zaken moet zorgen.
En we vergeten snel kennelijk. De beroemde en inmiddels hoogbejaarde managementgoeroe Peter Drucker heeft ons kennis doen maken met intrinsieke en extrinsieke werkmotiveerders. Groene omgeving is zo'n extrinsieke motivator, door hem ''hygienics'' genoemd. Kenmerk: zo gauw we zoiets hebben gerealiseerd verliest het zijn motiverende kracht. Wat moeten we dan weer bedenken om mensen zich lekker te laten voelen bij wet werk?

We hebben nog veel te leren om met besef werknemer (en werkgever) te kunnen zijn.
 

Rokers kosten organisaties geld! Reken even mee...

Ad de Beer   |    |  25 juni 2007
Reactie: Weer eens een typisch voorbeeld hoe de zeurterrorist te werk gaat.
gegevens van 15 jaar oud toepassen op de maatschappij van nu.
In ons bedrijf is het percentage rokers op de shopfloor 40%, bij het management 90% (ik ben de enige niet roker).
Tja, ik kan met gemak een onderzoek doen dat het omgekeerde bewijst. Dat rokers minder ziek zijn, een hogere productiviteit hebben en langer leven dan niet rokers. Gewoon de juiste databank raadplegen.

Ik wordt echt ziek van dit soort gezagsargumenten die door de ant-alles terroristen de wereld worden ingestuurd om hun zin aan ons op te dringen.
 

Dertig leefstijlverknallers op het werk. Ongezonde leefstijl als onderdeel van het beoordelingsgesprek?

Ad de Beer   |    |  25 juni 2007
Reactie: @ AF Slot,

Inderdaad is een democratie ook een soort van dictatuur. De idee is ook dat de meerderheid beslist wat gebeurt.
Demos Kratein (geen griekse tekens op dit toetsenbord) ofwel het Volk Regeert.
Maar is dat wel zo?
Onze ''democratie'' wordt bepaald door een kleine minderheid van, ik zal het maar netjes zeggen, lobbiers, veelal linkse figuren, die hun mening aan iedereen opdringen en gebruik maken van de meest ergerlijke technieken zoals demoniseren, bedreigen en intimideren.
Het is slechts een kleine minderheid die vindt dat we slecht eten, waarbij dat idee ook weer eens wordt ingegeven door links radicale ideeën. McDonalds wordt geboycotm verdacht gemaakt, omdat het Amerikaans is, niet omdat het ongezond zou zijn.
Allerlei valse argumenten vliegen over de tafel, halve waarheden, onwaarheden, leugens.
Hun mening wordt ons opgedrongen en door politici die totaal geen voeling meer hebben met de maatschappij (daarom willen ze ook liever policus worden genoemd en niet volksvertegenwoordiger) overgenomen.
Laten we iedereen nou eens het recht geven op een mening, laten we gewoon op basis van argumenten discussieren en niet op basis van leugens.
Maar vooral, ontneem mensen het grondwettelijke recht niet op zelfbeschikking en een eigen mening, ook als deze mening niet ''politiek correct (dus links) is.
 

Zo bestrijdt u valse ziekmeldingen

Sjirla   |    |  25 juni 2007
Reactie: Cijfers en hopla, de werknemer al als oplichter gekenmerkt. Belonen van een goede gezondheid is leuk, maar als dat ertoe leidt dat zieke medewerkers naar het werk komen terwijl zij griep hebben richten zij veel meer schade aan dan de nu in beeld gebrachte verloren werkdagen. Besmetting van colega's, half werk leveren, fouten maken. Mij interesseert het waarom die ziekmeldingen gedaan worden. Mijn aanpak is als er een patroon lijkt te bestaan bij een werknemer, als leidingevende eerst een gesprek aan te gaan. Eens goed door te vragen wat er werkelijk aan de hand is. Vaak zit er toch een onvrede achter, niet gewaardeert, nieuwe uitdaging nodig etc. of persoonlijke problemen. Als je weet waarom mensen zich ziek melden terwijl zij dat niet zijn, kun je passende oplossingen aandragen.
 
< vorige 1989 1990 1991 1992 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10