zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Een vertrouweling maakt me zwart. Wat te doen?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Sinds acht jaar ben ik leidinggevende van een team van 26 mensen. Binnen dit team heb ik (dacht ik) een vetrouwensband opgebouwd met een collega. Zij was mijn steun en toeverlaat bij veel zaken. De laatste tijd  heb ik van meerdere mensen gehoord dat deze collega me behoorlijk zwart maakt en afkraakt. Ik ben daar nogal  van geschrokken, erg teleurgesteld in haar en weet niet goed hoe ik hier mee om moet gaan.Wat te doen?"

Antwoord van Asha Kalijan
In een leidinggevende functie is het hebben van een vertrouwensband met iemand belangrijk, maar vaak zul je alert moeten blijven, omdat er allerleizaken en belangen kunnen (mee)spelen. Dat blijkt in jouw geval nu zo te zijn. De teleurstelling in je collega kan ik me heel goed voorstellen.

Omgang zonder vertrouwensband
Om te beginnen kun je stoppen met het in de tegenwoordige tijd praten over een vertrouwensband met deze collega. Als je van meerdere kanten gewaarschuwd bent, dan zit daar wel een kern van waarheid in. Je hoeft deze collega niet onvoorbereid te benaderen, maar hanteer een omgang zonder 'vertrouwensband' op dit moment. Bepaal eerst hoe je dit nu allemaal vindt. Hoe komt het dat jij het idee had dat het allemaal goed zat? Waar heb je bepaalde signalen niet opgepakt? Hoe heb je het vertrouwen opgebouwd in jouw ogen? En hoe kwam het dat ze je steun en toeverlaat is geworden in vele zaken? Als ze binnen je team opereert, hoe vinden anderen binnen je team dan de omgang tussen jullie? Zijn verhoudingen binnen het team hierdoor scheef gegroeid? Of heeft ze een bepaalde functie waardoor het makkelijker was om een vertrouwensband op te bouwen? Vergeet niet dat het lastig is om een vertrouwensband te hebben met iemand, waar jij de leidinggevende van bent. In een dergelijke relatie spelen altijd belangen mee, die een vertrouwelijke relatie begrenzen. Daarnaast heb je ook met een heel team te maken en wil je iedereen gelijkwaardig behandelen.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10