zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dik personeel: aanpakken of niet?

Overgewicht best bespreekbaar in kader van gezond en veilig werken

25 juni 2007 - Werkgevers en de vakbeweging gaan zich buigen over de vraag of en hoe zij overgewicht op de werkvloer moeten aanpakken. Morgen zullen werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrale FNV in het kader van het Convenant Overgewicht bespreken wat zij kunnen doen om problemen voor en door dik personeel te voorkomen en te verminderen.

Een woordvoerster van de organisatie Convenant Overgewicht toonde zich donderdag opgetogen dat nu ook de FNV het convenant gaat ondertekenen, dat in 2005 werd gesloten door de overheid met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Volgens FNV-bestuurder Leo Hartveld is daarover inderdaad even getwijfeld, omdat bemoeienis met het gewicht van mensen op hun werk door leden al gauw paternalistisch wordt gevonden.

Gezond en veilig werken


Maar het onderwerp kan volgens Hartveld best besproken worden met werkgevers in het kader van 'gezond en veilig werken'. Zo stelt hij dat een te hoge werkdruk en stress voor werknemers er eveneens voor zorgt dat ze onvoldoende tijd hebben om gezond te eten. Ook is het volgens hem ongezond als personeel hele dagen zittend moet doorbrengen aan het bureau. "Bovendien helpt voldoende bewegen en afwisseling in werkhouding tegen RSI (muisarm)."

Loonkosten
Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW zei anderhalf jaar geleden al dat overgewicht een voorbeeld is van nieuwe verantwoordelijkheden voor het bedrijfsleven, omdat het de loonkosten kan opdrijven door onder meer ziekteverzuim. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat nu dertien procent van de bedrijven actie onderneemt om overgewicht op de werkvloer tegen te gaan.

Maatschappelijk probleem
In Nederland heeft 40 procent van de volwassenen overgewicht en is tien procent obees. Hartveld spreekt vooral van een maatschappelijk probleem. De FNV-bestuurder ziet niet snel gebeuren dat vakbonden met werkgevers in cao's afspraken gaan maken. Hij ziet eerder een rol weggelegd voor vakbondsleden in ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordiging om met de baas te spreken over bijvoorbeeld gezonde voeding in de kantines.


Bron: Planet, Intermediair
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
25-06-2007
 | 
13:37 uur
Waar kunnen we ons nog meer mee gaan bemoeien?
Ziekteverzuimpreventie kennen we al heel wat jaren en de Poortwachterwet heeft hier positief in gewerkt.
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is en het aantoonbaar dat dit met zijn gewicht heeft te maken, dan kan er preventief worden opgetreden door de arts, alleen hij heeft inzage in de medische gegevens. De werkgever kan zorg dragen (voor zover hij dit al niet doet) voor een gezonde werkomgeving en indien er ook een kantine bij is, kan hij zich laten adviseren door de Arbo deskundige en de Arbo arts.
Tevens zijn er bedrijven die voor hun werknemers sportieve activiteiten organiseren of korting op abonnementen bij sportscholen.
Verder ben ik niet onder de indruk dat zwaardere mensen vaker ziek zijn dan hun collega’s , denk is aan diegene die hun uiterste best doen om super slank te worden, hun weerstand tegen ziektes loopt ook terug.
Dus beste FNV richt je weer eens op echte vakbondszaken en neem het gehele beleid betreffende gezond werken onder de loep, i.p.v. een groep aan te pakken.
Nog even en ik heb een handleiding nodig in dit land van wat ik nog wel en van wat ik niet meer zelf mag bepalen.
We hebben weer een regering die zich weer overal mee wil bemoeien, zet de lijnen uit en laat de werkgevers en werknemers dit verder uitwerken.
P.s. zelf heb ik ook overgewicht en ben de afgelopen 5 jaar niet één keer ziek geweest, voor het geval deze vraag komt.
A. de Vries  |   | 
25-06-2007
 | 
19:56 uur
Vreemd. De roker krijgt rookpauze en rookgelegenheid, dus zou de dikkerd een eetruimte en extra eetpauze moeten krijgen! En de dikke roker, nou ja, die komt in de praktijk toch niet aan werken toe met dat roken en drinken. Gelukkig kunnen we die straks moeiteloos ontslaan en dan komt er voor half geld een modelwerknemer.
foldersapeldoorn@live.nl  |   | 
8-07-2007
 | 
01:48 uur
Reactie op A.de Vries.
De roker heeft inderdaad een aantal minuten per dag minder werkinspanning doordat hij rookt. Maar wat te denken van al die ,,gezellige,, nietrokers. Die ,,beppen,, elke dag net zoveel met vragen als: de luiers zijn in de aanbieding bij..., een voetbalwedstrijd bespreken, geleuter bij de koffienachine etc. Als de roker stopt kun je er vergif op innemen, dat hij overgewicht krijgt( de uitzonderingen daargelaten). Voor het laatste: gelukkig kunnenwe ..... U zou zich moeten schamen voor zo'n uitdrukking. Gelukkig heb ik deze instelling niet en zijn mijn medewerkers(zo noem ik ze) door ons beleid altijd bereid om en stapje extra te doen. Kwestie van geven en nemen en hun waardering te geven voor hun inspanning. Af en toe een bonus in de vorm van een kadobon. Af en toe een feestavond etc. Kost wel iets maar veel minder als een ontevreden werknemer. Heb maar 50 mensen in dienst overigens)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10