Reactie: Prof. Dr. Smalhout zei het al
(Zie: Gesprekken in de Middag , door Nanda van de Zee, pag 57);
'het is allengs mijn overtuiging geworden dat er een grote overeenkomst bestaat tussen managers en mestkevers, want beiden hebben stront aan de knikker nodig om in leven te blijven'.
Een fantastisch stuk in een verder goed boekje,waarin enorm goed weergegeven wordt hoe managers gedijen bij chaos en hoe veel er reeds kapot gemaakt is op die wijze.
Reactie: Uw artikel is interessant omdat het een dilemma van loyaliteiten kan betekenen. Enerzijds de collega waarmee je samenwerkt en de gedachte ''ja, moet ík daar nu iets van zeggen'' en anderzijds ''ja, ben ik nou gek of zie ik het als enige fout ...''. Het idee dat je zelf initiatief zou nemen terwijl je onderdeel bent van een groep is al veel onderzocht en leidt altijd tot een ''terughoudend gedrag''. Nuttig om ook in uw artikel op te nemen is dat het management de werkprocessen zodanig moet structureren dat de verleiding zo veel mogelijk wordt weggenomen (!) Hieraan is zeer veel te doen. Anderzijds is bewustzijn verhogen, bespreekbaar maken en wijzen op het hellend vlak van de interne (sociale) hygiëne een andere ingang.
met vriendelijke groet,
Antoon Duijnker
Landsmeer.
Reactie: ik wil hier ook wat op zeggen, zelf heb ik ook nogal wat aan de hand. maar als ik de advocaten wil bereiken moet ik dat wel onder werktijd doen zo ook met accountants en verzerraras en ga zo maar door. dit is wel steeds een doorn in het oog van mijn baas en ergens ook terecht. het probleem is ook steeds wanneer krijg je iemand te pakken. hou ik er een dag voor vrij alles te regelen dan zijn we weer niet bereikbaar en bellen ze wel terug ja altijd wanneer je weer aan het werk bent en de baas zie je er al om zuchten.makkelijker zou zijn als je advocaten ook 's avonds zou kunnen bereiken
Reactie: Ja, da's logisch toch: wanneer moet je anders juridisch advies inwinnen? Tijdens kantooruren is toch het enig logische antwoord? Maar onder dit artikel (en vele andere artikelen die gaan over werknemers die onder werktijd dingen doen die niets met hun werk te maken hebben)gaat een ander probleem schuil: veel bazen hebben daar moeite mee! Veel bazen hanteren merkwaardige prestatie-indicatoren zoals 'iedereen moet stipt om 09:00 uur aan het werk zijn'of 'geen privé telefoontjes op het werk'. Maar daar gaat het helemaal niet om; het gaat om medewerkers die met veel plezier 'de kar helpen trekken' en daar mooie resultaten mee behalen. Als dat zo is is er geen vuiltje aan de lucht; als dat (nog) niet zo is heeft de manager nog wat te doen! Dus ophouden met geneuzel over dat privé gedoe maar focus op soepel samenwerken en resultaten laten zien.
Reactie: Inderdaad Jim. Dergelijke leidinggevenden ken ik ook. De notulen dienen dan gezamelijk goed gekeurd te worden maar ja dar zit dit type dan ook niet op te wachten. De macht van de notulist is dan misschien om vervolgens geen notulen meer te maken. Kan de leidinggevende ze gelijk zelf zo maken als hij/zij het zelf wenst. De zin van het vergaderen is dan ook verdampt vrees ik. De vergadering zal dan ook vooral een monoloog zijn verwacht ik.
Reactie: Als ik dit allemaal zo lees dan heb ik het kennelijk goed begrepen maar mijn ex-werkgever moet toch echt dit eens lezen en mijn vurig betoog nog eens heroverwegen. lol.
Reactie: Tijdens de CSN-conferentie die onlangs in Amsterdam werd gehouden, hield Urs Gasser (Harvard) een interessant betoog over de nieuwe generatie werknemers:
http://www.personeelslog.nl/2009/05/15/10-eigenschappen-van-nieuwe-werknemers/
Reactie: Zelf helpen we bedrijven met het introduceren van proactieve chat als alternatief op telemarketing. Met name nu het bel-me-niet register grotere invloed krijgt vormt dit een krachtig alternatief.
We zien dat zeker 5-10% van de mensen die benaderd wordt voor een chatgesprek, deze ook accepteert. Het verschil met telemarketing is dat consumenten al gericht op zoek zijn en om toestemming wordt gevraagd.
Iemand hier andere praktijkervaringen mee? In bijgaande link staan wat verschillen en voordelen tov telemarketing.
Reactie: Over moraal gesproken.
In veel gevallen zijn de banen bij voorbaat vergeven. Interne kandidaten en anderen uit het netwerk van de medewerkers gaan meestal voor. Een tweede gesprek kan de werkgever gebruiken om specifieke kennis en info te vergaren of om de kansrijke, interne gegadigden in een latere fase uit te dagen. Of simpelweg om de eigen nieuwsgierigheid te bevredigen in geval van 'exotische' kandidaten. Ook hierop moeten sollicitanten bedacht zijn.
Reactie: Mensen betrekken bij een organisatie is luisteren naar wat medewerkers meemaken; maak hen deelgenoot van vragen die je zelf als ondernemer hebt: ''heb jij nog tips hoe ik....''.
Medewerkers zijn zeker loyaal aan de ondernemer, want als er geen onderneming meer is, is er ook geen werk meer. Dus eigenlijk willen beiden dat het bedrijf blijft bestaan. Ook via medewerkersparticipatie via een PvT of OR merk ik dat in mijn dagelijkse praktijk maar al te vaak. Als ondernemer hoor je wat er op de werkvloer speelt, daar kan je je profijt mee doen. Zij zijn je oren in de organisatie, naast je MT of lijnmanagement.
Medewerkers kunnen tot grote hoogte groeien als je hen de ruimte geeft via een PvT of OR. Die kwaliteiten zie je en kan je ook voor de toekomst uitzetten in je personeels - of loopbaanbeleid. Een OR hoeft geen last te zijn, maar is ook een lust......
Wat wel heel vervelend kan zijn (ik heb het in het verleden wel meegemaakt) is als je een baas hebt die de notulen nog even wil inzien voordat ze aan de deelnemers worden rondgestuurd, en die vervolgens eigenlijk het door de notulist gedane werk dunnetjes over doet en het allemaal toch net even anders geformuleerd wil hebben.
Als je de pech hebt zo'n baas te hebben wordt de 'macht' van de notulist natuurlijk ineens een stuk minder.
Maar als de notulist het werk ook echt in vrijheid wordt toevertrouwd, dan ben ik met je eens dat hij/zij zeker veel meer kan zijn dan enkel een 'meeschrijver'. Dit artikel geeft dan goede stof tot nadenken :-)
- D.m.v. een rule kun je alle email waarbij je in cc staat (en die je dus in principe enkel ter kennisgeving krijgt) direct in een aparte folder laten binnenkomen. Alleen emails die echt aan jou gericht zijn komen nog in je Inbox. Op die emails onderneem ik aktie, de map cc's check ik slechts een paar keer per dag om te weten wat er speelt.
- De Task funktie kan ook heel handig zijn om zaken te delegeren. Je kunt een taak omschrijven (bijvoorbeeld naar aanleiding van een binnengekomen email) en hem direct toewijzen aan een collega of iemand binnen je team.