Reactie: Ik vind het wel een goede oproep van Michel: welke bedrijven kennen we die echt lak hebben aan de klant en toch succes hebben? Natuurlijk: Lidl en Aldi. Ergere winkels zijn er niet, hun wijn is slecht en de olijfolie ook. Net als de jus en het bier. Maar onweerstaanbaar goedkoop en dan gaan sommige snobs ze toch weer lekker vinden.
Verder: Kruidvat, Xenos en Zeeman. Je moet je in bochten wringen om iets te pakken, overal staan dozen en troep en je aankopen vallen uit elkaar nog voor je de winkel uit bent. Maar wat kan het schelen zolang ze het bijna gratis weggeven. Blokker in de Kalverstraat in Amsterdam! Klantonvriendelijker verkoopsters kwam ik nooit tegen. Allemaal goudmijntjes, voor zover ik kan beoordelen.
Reactie: Beste Peter,
Een duidelijk artikel in klare taal.
Initiëren en bestendigen zijn twee verschillende dingen. Het is mijns inziens dus zeer juist dat je 'vervolg geven' aan de uitkomsten van een workshop benoemt als aandachtspunt.
Reactie: In het artikel staat waarschijnlijk de bevestiging van hetgeen waarmee ik al jaren bezig ben, n.l. de 3 M's van organisaties - management, mensen en middelen - te voorzien van 'cement' waardoor zij hecht verbonden raken met elkaar. De term 'relatie eerst' is zo te omschrijven als een waardevolle mantra voor alle actoren in de organisatie.
Reactie: Waarom bekruipt mij toch het gevoel alsof Dhr Van Marwijk geen rekening houdt met de vier persoonlijkheidstypen?
Daarnaast: waarom zou iedereen het zelfde moeten zijn? Na vier meetings met zeer zeker van zich zelf zijnde managers, is een vijfde met een meer twijfelkarakter een verademing!
In mijn ervaring ben je nooit onzeker als je achter je eigen inhoud of die van je onderwerp staat en het onderwerp inhoudelijk goed beheerst. Buiten gebrek aan kennis of inhoudelijkheid bestaat er inderdaad zoiets als persoonlijke onzekerheid, maar daar vraagt niemand om, want die wordt tenietgedaan door de zekerheid dat je staat voor wat je zegt.
Twijfels mag iedereen hebben, ook aan zichzelf, dat is immers de motivator om je gedegen voor te bereiden en verrassingen te elimineren.
Reactie: Dat mensen per definitie niet willen veranderen is intussen wel een uitspraak die breed wordt tegengesproken. In de gedachte om de relatie eerst te zetten kan ik me ten dele vinden. Wat ik mis - maar misschien komt dat in het verdere verloop van het boek nader aan de orde - is dat mensen altijd een eigen belang hebben, simpelweg gedreven door de gedachte er zelf beter of in elk geval niet slechter van te worden. Dat wordt in het artikel wel kort aangestipt.
Zolang het veranderdoel deze persoonlijke motieven niet aantast - en bij voorkeur versterkt - zullen mensen zich inzetten voor het behalen van dat veranderdoel. Ze hebben er immers baat bij. Kortom: probeer de essentiële persoonlijke motieven van mensen die belangrijk zijn voor de organisatie te borgen en je krijgt enthousiaste, bereidwillige veranderaars!
Reactie: Beste Johanna Kroon,
Bedankt voor je artikel en je boek. Lijkt mij een belangrijk boek.
Wij leven in een cultuur waarin de waarde 'relatie' niet meer op nummer een staat. Wij zijn ons niet meer bewust van de gewoon menselijke waarden. Bewustzijn ontwikkelen op het terrein van de gewoon menselijke waarden is waar wij nu voor staan. Ik hoop dat je boek hier een bijdrage aan kan leveren.
met groet,
Guido
Reactie: Op het gebied van Relatiegeschenken zijn er vele mogelijkheden weet ik uit ervaring. Meestal meer dan de mensen weten. De bottleneck ligt meestal bij de kosten die erbij komen kijken. En dit is nu net het probleem in deze tijd. Het is daarom zeker van belang om creatief te zijn. Het is als leverancier van Relatiegeschenken ook van belang dat je in dit creative proces meedenkt met de klant. Dit is iets waar wij als bedrijf achter staan en proberen daarin zo veel mogelijk te helpen.
Reactie: Waar komt al die veranderbehoefte toch vandaan? Door belastingen heft de overheid al 75% op iedere transactie. Vervolgens blijft na aftrek van wonen, voedsel, kleding en vervoer ongeveer 10 cent per Euro keuzevrijheid over. De meeste grote organisaties, die ik ken zitten in een comfortabele oligopoli postitie.
Volgens mij tijd om de mythe van vrije markt en marktwerking eens mooi opnieuw te bezien.
Misschien is al die veranderbehoefte gewoon een poging om de macht te krijgen of bezigheidstherapie.
Misschien hebben mensen dat intuitief ook wel door