zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kinderen veroorzaken stress bij werkende ouders

12 augustus 2009 - De toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen heeft veel veranderd in Nederland. Het klassieke, vertrouwde gezin is grotendeels uit onze samenleving verdwenen. Eén van de gevolgen is dat werk en privé-leven regelmatig met elkaar in conflict komen.

Op donderdag 20 augustus neemt minister Rouvoet van Jeugd en Gezin het rapport ‘In spagaat, de dagelijkse keuze tussen werk en privé’ in ontvangst. Het rapport bevat opvallende resultaten van een onderzoek naar de combinatie tussen werk en privé onder ruim 2.700 ABN AMRO medewerkers. Werk gaat voor alles
Zo blijkt onder andere dat voor mannen en vrouwen het werk op de eerste plaats komt, zelfs wanneer dit ten koste van thuis gaat, dat het hebben van inwonende kinderen behoorlijk veel stress veroorzaakt bij werkende ouders, dat vrouwelijke respondenten met kinderen meer privéstress hebben dan de mannelijke en dat een derde van de respondenten ervaart dat de aandacht nodig voor het gezin ten koste gaat van de carrière

Het onderzoek is uitgevoerd door Yvonne Berkhoff, docent Arbeid en Gezondheid Psychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en consultant van Berkhoff Consult.

 
 Doorsturen   10 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mannen willen geen onbetaalde 'papadag'
 ‘Werk en kinderen moeten beter te combineren zijn’
 Werknemer zonder kinderen wil ook geld
 Topmanager krijgt veel kinderen
 
 
reacties
 
Heidy  |   | 
12-08-2009
 | 
12:29 uur
Ik kan het niet geloven dat werk voor alles zou gaan...
Dus vind de opmerking dan ook uit de lucht gegrepen
(puur voor het krijgen van reacties?)
Andre Curiel  |   | 
12-08-2009
 | 
15:26 uur
Dit geeft duidelijk het verschil aan tussen denken (zeggen) en doen.
Wanneer ernaar wordt gevraagd zullen de meeste ouders in alle oprechtheid kiezen voor hun kinderen.

Het wordt pas spannend wanneer je op kantoor zit en een belangrijke deadline niet gehaald dreigt te worden terwijl je aan je dochter hebt beloofd samen naar een film te kijken, of erger nog, je zoon morgen een proefwerk heeft van een vak waarmee altijd al worstelt.

Ga je dan naar huis om de afspraken met je kids na te komen of kies je voor het halen van de deadline??

Het feit dat je doorwerkt betekent natuurlijk niet dat je niet genoeg om je kinderen geeft!!

De kinderen zijn reuze belangrijk maar de resultaten die volgen op de deadline verzekeren tot op zekere hoogte het welzijn van het gezin.

Een Spagaat is de juiste titel voor dit onderzoek!! Het is een klassiek geval van een catch 22. Wat je ook kiest, je zit altijd fout!!

Wanneer partners, kinderen en leidinggevenden leren begrijpen dat we niet met z'n allen naar de hemel kunnen zonder dood te gaan, zullen we wellicht stoppen met elkaar die absurde wensen/eisen op te leggen.

Het is niet menselijk om de broodwinner, de oppas, de coach, de succesvolle zakenman, de privecauffeur, de afwashulp en de geweldige sex-partner in een persoon te willen verenigen!

Jeroen van Rossum  |   | 
13-08-2009
 | 
10:30 uur
Als alleenstaande vader ken ik de spagaat van werk en kinderen maar al te goed.

Kinderen op de naschoolse opvang hebben betekent dat je ze om 17:45 uur moet ophalen. Ben je er voor die tijd niet, dan krijg je al snel telefoontjes en vermanende woorden van medewerkers van het kinderdagverblijf. Ik heb wel geprobeerd om de eindtijd verlengd te krijgen tot 19:00 uur. Medewerkers van het kinderdagverblijf organiseerden een enquete met vraagstellingen die zo waren geformuleerd dat de nadruk lag op hogere kosten van een verlengde openingstijd. Gezinnen met een dubbel inkomen kozen niet voor die hogere kosten. Conclusie van het onderzoek was dat ouders geen behoefte hadden aan langere openingstijden.

Banen die leuk zijn voor mij, waar mijn vakkennis een werkelijke toegevoegde waarde heeft, vereisen dat ik er regelmatig tot 19:00 uur ben. Moet ik uiterlijk 17:00 uur het pand uit rennen om mijn kinderen op te halen, dan moet ik om 16:30 afronden en opruimen. Dat was in mijn laatste vaste baan stelselmatig midden in een discussie met een medewerkster die meende dat ze het werk best zo kon blijven doen als ze al tien jaar deed; ik was aangenomen om de voor de toekomst van het bedrijf noodzakelijke kwaliteitsverbetering door te voeren. Maar als ik nooit de tijd heb om mijn punt te laten doordringen, is het natuurlijk niet vreemd dat medewerkers mijn boodschap niet zo serieus nemen als nodig is.

Vermoedelijk heb ik over zes jaar mijn handen weer vrij om echt door te pakken op mijn werk. Tot die tijd overleef ik met klussen in de marge.
nasrin emami  |   | 
14-08-2009
 | 
13:37 uur
ja, ja, een herkenbare positie , maar we moeten proberen eerlijk onze tijden te verdelen tussen werken en kinderen. het blijft steeds moeilijk maar het is wel mogelijk want opvoeding en verzorging zijn ook grote taak in het leven ... (met een andere woorden de welvaart betaald baan voor de toekomst van onze kinderen)
Bill Nuy  |   | 
24-08-2009
 | 
11:55 uur
Ook ik, net als eens eerder Jacob Gelt Dekker te Curacao (thuisbasis van dhr Curiel) verbaas me nu weer over de reactie van dhr Curiel. Ook hier weer geeft hij blijk van het één zeggen en het ander doen. Meneer heeft zelf geen ervaring met dit fenomeen, daar hij zelf nooit de verantwoordelijkheid heeft genomen om kinderen op te voeden. Zelfs ervoor weggelopen. Dus de keuze tussen een carriere en kinderen opvoeden had hij zelf al snel gemaakt en die kwam niet ten gunste van zijn kind.
Opmerkelijk dat meneer zich dan hier als een ervaringsdeskundige wil profileren.
Maar zoals Dhr Curiel eerder opmerkte in de Amigoe: de linkerhand hoeft niet te weten wat de rechter doet; is dus misschien wel zijn verklaring om maar wat te kunnen roepen.
Wat mogelijk is, is dat meneer in zijn beroep als P&O-er daar via anderen mee te maken heeft gehad en daar zijn geveinsde ervaring heeft ''geleend''.


Bill Nuy
Tijn  |   | 
7-09-2009
 | 
15:23 uur
Misschien zegt het ook wel iets over de cultuur binnen de ABN-AMRO?

(even los van het feit dat het ook voor mij zeer lastig is om werk en kinderen te combineren....)annemarie  |   | 
6-09-2009
 | 
19:23 uur
Ik ben het helamaal eens met dhr Curiel en vind dat het niks uit maakt of je nu kinderen hebt of niet, keuze,s maken is en zal altijd moeilijk blijven,en of je het goed gedaan hebt of niet daar kom je pas achter als het gebeurd is en het is ook heel duidelijk een gevoelskwestie.Je kunt er ook heel veel van leren als je het niet goed gedaan hebt dan doe je het de volgende keer niet meer.
RV  |   | 
7-09-2009
 | 
11:22 uur
Weer een motivatie om MINDER te gaan werken en meer tijd aan je thuisfront te kunnen besteden. Het is toch belachelijk dat je 40_uren bezi bent voor een ander, soms ten koste van de mensen die je liefhebben..

Tijd om iedereen PARTTIME te gaan laten werken. Das een stuk gezonder voor iedereen en dan kom je ook nog aan LEVEN toe (voor je 65ste) :-)
Flipper  |   | 
25-01-2011
 | 
15:44 uur
Het hebben van kinderen is grotendeels: 'Hell on Earth''. Ook bij ''goede ?'' opvoeding !
Zeker als zij de leeftijd bereiken van 12 jaar en daarna... het zieken en zeiken, het door scherpe subtiele opmerkingen de kloof tussen pa en ma proberen te vergroten, zonder dat ze er erg in hebben welke consequenties dat (ook voor henzelf) kan hebben.
Voordat er kinderen zijn hebben partners vaak een uitstekende relatie. Die brokkelt al enigszins af als er kinderen komen, en gaat in heel veel gevallen 100% ten gronde als zij dus boven de 12 jaar zijn.
U allen wilt niet weten hoe zij u met regelmaat het bloed onder de nagels weghalen.
Kinderen ??? Denk goed na voor dat je daar aan begint, ook al zijn ze in de 1e jaren nog best aardig. Hier geld dus het credo:
Na zonneschijn komt regen en onweer !!!
Flipper
RV  |   | 
25-01-2011
 | 
19:55 uur
@Flipper:
1. Zo te lezen kun je nog heel wat van je kinderen leren? Word je soms geconfronteerd met een stuk onverwerkte ellende uit je eigen jeugd? Houden je kids je een spiegel voor ;-)

2. Als je leert door de verpakking van een 12-jarige kind heen te kijken, en je eigen waarnemingen leert scheiden van je projecties op je kinderen, waardoor is je huidige leven dan '' Hell on Earth'' geworden Flipper?

3. Communicatie en een goede gelijke mindset over opvoeding is the name of the game hier voor partners de kinderen gaan krijgen.

4. Over dat ''bloed onder je nagels '' wegtreiteren... (ik weet er zelf ook alles van)..
Wanneer je zelf leert om LIEFDE te geven, zul je dat ook terug kunnen verwachten van je kids.

5. De grootste denkfout die''ouders van nu'' maken is de aanname dat ''de kinderen van nu'' gelijk zouden moeten zijn aan hoe zij zelf waren op die leeftijd. WRONG! ERROR!


Tip: (delen van mijn eigen ervaring)
6. Ga je eens oprecht verdiepen in de missie die de Zielen hebben gekozen, voordat ze incarneerden in onze ''hedendaagse kinderen''

Websites met achtergrond materiaal(engels):
A - Indigo - The System Busters
- (Klik hier)

B - The way of the Indigo Warrior:
- (Klik hier)

C - The older indigo files
- (Klik hier)

De ''managementessentie'' is deze:
- De generatie(s) waar jij nu zo'n last mee hebt, is gekomen om vastzittende (mentale, sociale) structuren op deze planeet open te breken, voor een meer en gezonder leefklimaat voor de achterliggende generaties.

- Als jijzelf (weer) kind durft te zijn MET je kinderen, zal het je een stuk beter afgaan.
- Verhuis vanuit je Ego naar je Hart en groei met hun mee.. Transcent your ego and play along!

Succes met je transformatie proces pappa :-)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10