17 oktober 2007 -
Managers zouden liefst een eigen zaak willen hebben. Dat blijkt uit een enquête bij het lezerspanel van Management Team. Van de onderzochte managers heeft 75 procent nog geen eigen bedrijf, maar 32 procent droomt daar wel van. Nog eens 29 procent wil misschien een eigen bedrijf opzetten. Het zijn vooral de jongere managers die dromen over een eigen bedrijf. 40 procent van de managers tot 39 jaar heeft wel eens nagedacht over een eigen zaak, terwijl het bij managers ouder dan 40 jaar bij 29 procent wel eens kriebelt.
16 oktober 2007 -
‘De starter’ bestaat niet meer en kan dus ook niet als zodanig benaderd worden. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit de eerste Motivatie Monitor van Nobiles Media, een jaarlijks onderzoek onder ruim 2.100 starters waarin de drijfveren van starters op de arbeidsmarkt in kaart gebracht worden. Hieruit blijkt verder onder andere dat starters de toekomst weer rooskleurig tegemoet zien: 52 procent verwacht dat werkgevers om hen zitten te springen.
16 oktober 2007 -
Hoe zorg je ervoor dat teams meer zijn dan de som der delen? Managers zien graag dat teamleden op één lijn zitten en soepel tot beslissingen komen. Dat ziet er goed uit, je hebt geen gedoe en de vergaderingen zijn een stuk korter en plezieriger. Maar uit onderzoek van Amerikaanse psychologenonder leiding van Stuart d. Sidle blijkt dat teams tot veel betere beslissingen komen als teamleden het juist oneens zijn met elkaar.
16 oktober 2007 -
De vraag naar specialisten is momenteel zo groot dat sommige ict-specialisten meer verdienen dan ict-managers. Een ict'er hoeft daarom niet per se door te groeien naar een managementfunctie voor meer salaris, maar kan zich ook verder ontwikkelen in een bepaald vakgebied. Veel mensen willen bijvoorbeeld projectmanager worden, zonder te beseffen dat zo'n functie een heel andere tak van sport is. Managers kunnen beter een bedrijfskundige dan een technische achtergrond hebben.
16 oktober 2007 -
Iedereen krijgt wel eens te maken met een collega die verbaal uit zijn dak gaat middels scheldkannonades en andere tirades. U kunt zich hier makkelijk door laten overweldigen of die woeste collega met gelijke munt terug betalen en terug gaan schelden. Beide niet erg constructief. Personal development coach Diana Robinson komt met negen betere alternatieven.
15 oktober 2007 -
Er was een tijd dat in internetadvertising alles draaide om paid search, maar daar lijkt een eind aan te komen. Dat stelt marktonderzoeker eMarketer. Behaviorally targeted advertising - waarbij internetgebruikers advertenties krijgen voorgeschoteld op basis van websitetrackingdata over hun interesses en gedrag - is booming.
15 oktober 2007 -
Tweederde van de Amerikaanse werknemers die zich ziekmelden doen dat niet omdat ze zich niet lekker voelen maar omdat ze vinden dat ze recht hebben op een vrije dag, geen vakantiedagen op willen offeren of omdat ze naar een afspraak met vrienden of familie willen. Het prijskaartje dat aan die ongeoorloofde verlof hangt, is hoog. Niet alleen in directe salariskosten, maar ook in verloren productiviteit, verloren omzet en de negatieve effecten op het moreel.
15 oktober 2007 -
Ziek zijn is een luxe die steeds minder Britse managers zich durven te permitteren. Eén op de drie is zo bang voor het predicaat ‘werkschuw’, dat hij zich zelfs op zijn sterfbed nog naar het werk zou slepen. Uit onderzoek van het Chartered Management Institute blijkt een diepgewortelde cultuur van ‘presenteïsme’ op de Britse werkvloer. Hoewel die betrokkenheid bewonderenswaardig is, is het minder positief dat ze door die houding juist ziektes verspreiden en kost de onderneming productiviteit.
15 oktober 2007 -
Vrouwelijke bazen scoren beter dan de mannelijke collega's. Dat blijkt uit Het Grote Baasrapport van Vacature en het onderzoekscentrum Recipe van de Vlerick Leuven Gent Management School. Slechts tien procent van de Belgische respondenten is heel enthousiast over zijn baas. 30 procent is redelijk tevreden en twintig procent is helemaal niet tevreden. Twintig procent is niet tevreden en de overige twintig procent stelt zich neutraal op.
15 oktober 2007 -
Een verkoopteam bestaat grofweg uit twee soorten verkopers: de farmers en de hunters. Een farmer voelt zich het prettigst bij het onderhouden en uitbouwen van bestaande relaties. Een hunter richt zich liever op het opsporen van en verkopen aan nieuwe relaties. Daarom is het verstandig om de hunters onder te brengen in een apart ‘new business development team’ en ze daarmee een status aparte te geven. Dit meldt MD Weekly.
12 oktober 2007 -
Het succes van een bedrijf steunt op de balans tussen ratio en emotie. Dat stelt Cees Buys op MD Weekly. Hij is oprichter van de Aloys Management Groep en auteur van het boek Management met ratio én emotie. Volgens Buys zijn te veel managers gefixeerd op kille cijfers, waardoor ze de menselijke kanten van een bedrijf veronachtzamen. Passie en betrokkenheid van medewerkers zijn echter net zo belangrijk als het financiële speelveld.
12 oktober 2007 -
De wereld lijkt misschien steeds meer op een groot dorp, maar dat wil niet zeggen dat managers de uitzending van hun mensen naar een ander land niet extreem goed voor moeten bereiden. Uitzending vereist tegenwoordig immers veel meer dan het regelen van een ticket en het verstrekken van het nummer van de ambassade. Volgens HR News, het tijdschrift van de Amerikaanse Society for Human Resource Management, vereist internationale uitzending steeds meer veiligheidsmaatregelen. Iets waar maar al te veel niet goed in slagen.
12 oktober 2007 -
De meeste Britse managers weten geen werkklimaat te creëren waarin werknemers vrijelijk praten over hun ambities. Meer dan de helft van de werkenden zegt zelfs zijn of haar carrièreplannen geheim te houden voor de baas. Dit blijkt uit onderzoek van HR consultancy bureau BlessingWhite.
12 oktober 2007 -
Een kwart van de sollicitanten vindt dat liegen in een cv moet kunnen. Dat blijkt volgens Express.be uit Nederlands onderzoek van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Maar werkgevers zijn ook niet altijd eerlijk. "Schandalig," vindt managementjournalist Geerhard Bolte, die voor zijn sollicitatiehandboek 'Functie: sollicitant' veel sprak met zowel werkgevers als werknemers over sollicitaties.