zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwelijke dertiger is meest motiverende manager

15 oktober 2007 - Vrouwelijke bazen scoren beter dan de mannelijke collega's. Dat blijkt uit Het Grote Baasrapport van Vacature en het onderzoekscentrum Recipe van de Vlerick Leuven Gent Management School. Slechts tien procent van de Belgische respondenten is heel enthousiast over zijn baas. 30 procent is redelijk tevreden en twintig procent is helemaal niet tevreden. Twintig procent is niet tevreden en de overige twintig procent stelt zich neutraal op.

Participerend gedrag scoort


Belgische bazen scoren gemiddeld het hoogst op participerend gedrag (het betrekken van de medewerkers bij het nemen van beslissingen) en op voorbeeldgedrag, gevolgd door mensgerichtheid en het geven van informatie. Coachend gedrag staat helemaal onderaan de ladder. 

Beduidend minder vrouwen

Gemiddeld zijn er in België nog maar een kleine 30 procent vrouwelijke bazen. "Tot hun dertigste tellen we evenveel mannelijke als vrouwelijke bazen," zegt onderzoeker Hans van Dijk. "Dan vindt er een aardverschuiving plaats, helemaal in het voordeel van de mannen. Op die leeftijd gaan hoger opgeleide vrouwen immers hun kinderwens realiseren." 

Dertiger is meest motiverend

Vrouwelijke bazen scoren iets beter dan hun mannelijke collega's - ook al zijn de verschillen klein. De meest motiverende baas is een dertiger. De tevredenheid van medewerkers over hun baas is duidelijk aan leeftijd gerelateerd. Oudere bazen blinken niet uit in motiverend leiderschap. Vanaf de leeftijd van 40 lopen hun scores hierop sterk terug. 

Functioneringsgesprekken
Er blijkt een duidelijke samenhang tussen het aantal functioneringsgesprekken, de lengte hiervan en het rapportcijfer voor de baas. "De baas wordt veel beter gewaardeerd als hij vaker functioneringsgesprekken voert en als die gesprekken langer duren. Vanaf twee functioneringsgesprekken krijgt de baas overduidelijk een beter rapport. Vanaf vier functioneringsgesprekken verkleint de extra toegevoegde waarde. In België worden gemiddeld 1,63 functioneringsgesprekken per jaar gevoerd."


Bron: Express,be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen en mannen even goede managers
 Steeds meer vrouwelijke managers
 Vrouwelijke managers stuwen winst onderneming op
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10