zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven

Steeds belangrijkere rol voor de duurzaamheidsmanager

31 mei 2023 - In de moderne bedrijfswereld is duurzaamheid een kernwoord. Steeds meer bedrijven stellen daarom een duurzaamheidsmanager aan. Marijke Hoekstra is een drijvende kracht achter duurzaamheidsinitiatieven bij Desko. Ze deelt haar inzichten.

H oekstra speelt een belangrijke rol in het identificeren en implementeren van duurzame bedrijfspraktijken. "Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat duurzaamheid doordringt in alle facetten van de bedrijfsvoering. Het varieert van het toezicht houden op duurzame inkooppraktijken tot het implementeren van milieuvriendelijke processen op het gebied van productie en logistiek. Daarnaast gaat het ook over het verduurzamen van bedrijfsgebouwen, het beperken van de transportbehoefte en het verduurzamen van het transport."Duurzaam produceren met de hulp van een duurzaamheidsmanager
Volgens Hoeksta zijn er veel dingen die bedrijven kunnen doen om het bedrijfsproces te verduurzamen: "Bedrijven kunnen hun productieproces analyseren en optimaliseren om de hoeveelheid afval te minimaliseren. Onoverkomelijk afval kan opnieuw worden gebruikt. Plastic met bepaalde verontreinigingen volstaan bijvoorbeeld niet langer voor het verpakken van levensmiddelen, maar kunnen wel opnieuw worden gebruikt voor het maken van shampooverpakkingen. Ook op het gebied van energie-efficiëntie kunnen bedrijven vaak nog veel verduurzamen. Het is aan de duurzaamheidsmanager om dit te onderzoeken en veranderprocessen voor te stellen. De overstap naar groene energie en het investeren in waterbesparende technologieën is daarbij ook enorm belangrijk."

Streven naar een duurzame bedrijfscultuur
Een belangrijke stap in het verduurzamen van een bedrijf is het creëren van een duurzame bedrijfscultuur. "Een duurzame bedrijfscultuur is er een waarin iedereen binnen het bedrijf het belang van duurzaamheid begrijpt en zich ertoe verbindt om duurzame praktijken te bevorderen. Een duurzaamheidsmanager kan hierin een belangrijke rol spelen, door bewustwording te creëren, trainingen te geven en medewerkers aan te moedigen om zelf duurzame initiatieven te nemen. Het is niet voldoende om duurzame praktijken te implementeren, we moeten ook echt zorgen voor een mentaliteitsverandering. De duurzaamheidsmanager moet deze verandering leiden en begeleiden," zegt Hoekstra.

Steeds belangrijkere rol voor de duurzaamheidsmanager
"Een duurzaamheidsmanager speelt een cruciale rol bij het sturen van een bedrijf in de richting van duurzamere praktijken. Het gaat niet alleen om het identificeren van mogelijkheden voor verbetering, maar ook om het implementeren van die veranderingen en het meten van de impact," vertelt Hoekstra. In het licht van de huidige wereldwijde uitdagingen verwacht ze dat de rol van duurzaamheidsmanagers alleen maar belangrijker zal worden. "Bedrijven zullen steeds meer de behoefte voelen om duurzamer te opereren, niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar ook om concurrerend te blijven en om aan de verwachtingen van klanten te voldoen", voorspelt ze. "Duurzaamheidsmanagers zullen een cruciale rol spelen in deze transitiefase. Ze zullen niet alleen verantwoordelijk zijn voor het implementeren van duurzame praktijken, maar ook voor het vormgeven van de bedrijfscultuur en het leiden van de weg naar een duurzamere toekomst," gaat ze verder. Volgens Hoekstra is dit dan ook het moment om te investeren in duurzaamheidsmanagement.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CEO’s omarmen duurzaamheid om veerkracht op te bouwen
 Van automatisering tot duurzaamheid: vier trading trends voor 2023
 Organisaties geven zichzelf ruime onvoldoende voor duurzaamheid
 'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10