Reactie: Ben het helemaal eens met Ad de Beer. En ik word ook een beetje moe van steeds die onderscheiden tussen generaties. In de praktijk zijn er steeds mensen van alle generaties die deze zienswijze uitdragen en mensen van alle generaties die niets veranderen.
Reactie: Toen ik begin jaren '80 mee mocht werken aan het opzetten van de studie personeelwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg hielden we onder meer een onderzoek onder het management van een aantal grote en middelgrote bedrijven en instellingen.
De uitkomsten toen, 30 jaar geleden, waren gelijk aan de uitkomsten nu. Sinds ons onderzoek heb ik wel 1000 andere onderzoeken gezien die allemaal de zelfde uitkomst gaven.
En ondertussen doen de personeelwerkers bij de meerderheid van de bedrijven nog steeds het zelfde als in de jaren '70. Zo nu en dan een modieus naampje, maar dat is het dan.
Als ik managers spreek willen ze andere resultaten van de personeelafdeling. Als ik medewerkers spreek willen ze andere resultaten van de personeelafdelingen.
Als ik peroneelwerkers spreek willen ze doen wat ze in de jaren '60 deden en denken ze dat iedereen erg tevreden is met hun werk.
Hoe lang gaat deze discussie nog door?
Met andere woorden, wanneer verandert personeelszaken in personeelmanagement?
En outsourcen? Outsource je productiemanagement dan ook? En finance?
Als je keer op keer in het jaarverslag schrijft dat personeel het belangrijkste kapitaal is, dan is de afdeling die zorgt dat personeel optimaal rendeert de laatste afdeling die je outsourced lijkt mij.
Reactie: Ook TNO stelt regelmatig vast dat interne intimidatie en psychisch geweld door leidinggevenden in ons land een ernstig en veel voorkomend probleem is.
In sommige slecht functionerende organisaties wordt intimidatie en psychisch geweld zelfs als bestuurs- en managementinstrument gebruikt om mensen zo goedkoop mogelijk uit de organisatie te pesten.
Ook dit leidt tot onnodig ziekteverzuim, burnout en andere gezondheidsklachten, waarvoor de werkgever in feite aansprakelijk is.
Reactie: Met alle respect voor de auteur, ik krijg hier toch wel een beetje kramp in mijn wenkbrauwen van het fronsen.
We zien periodiek een scala aan artikelen vanuit HR de lucht in worden geschoten. Onderzoekjes, pretentie, idee, initiatief, en telkens heeft men het weer over talent. Deze maal uit België.
HR heeft geen middel, tool, kennis en ervaring om talent inzichtelijk te maken. Men heeft al de grootste moeite 'talent' te kunnen vinden, laat staan dat zij 'inhuizig' talent plots tot 'topperformer' te kunnen bestempelen.
Doelgerichte communicatieve professional
Even kijken of men het begrijpen wil. 'Sterke communicatieve vaardigheden en diverse werkervaring...'?!? Mij is helder dat iemand die 101 banen en ervaringen heeft, niet al te doelgericht kan worden genoemd. Wellicht dat wij hier een beetje 'ubercritisch' zijn?
Interpersoonlijke vaardigheden
Stel hier gewoon dat u zoekt naar een begeleider of coach. Anders word dit voor de mensen op de werkvloer weer zo lastg want hier in Nederland is dergelijke taal gewoon een dooddoener.
Gewoon een coach die kan communiceren. Tja, daar gaan we al. Hoe gaat u tot die conclusie komen? Met welke instrumenten gaat u dat a: inzichtelijk maken en b: meetbaar?
Doorgroeien binnen het bedrijf
Wil je professionals door willen laten groeien binnen de organisatie heb je een anciëne structuur nodig en dat is nu net wat men in Nederland met verve heeft losgelaten. Men heeft een flink deel van het human capital de deur uit gewerkt op al die top-mensen binnen te halen.....
en.....
En nu word er steen en been geklaagt dat HR dat 'talent' maar niet kan vinden. Misschien moeten we HR eens doorlichten om te kijken wat daar precies fout aan het gaan is?
Reactie: Interessant onderzoek naar mobiele werkers. Wat ik in dit verhaal alleen nog mis is de ontwikkeling van mobile print, die ook een hele grote rol speelt bij de productiviteit van mobiele werkers. Ja, we raken er aan gewend steeds meer te lezen vanaf tablets en smartphones, maar áls je dan iets wilt printen, dan moet dat in principe ook altijd en overal kunnen. Diverse leveranciers zijn op dit moment bezig met de (door)ontwikkeling van verschillende services, oplossingen en apps, om zo het leven van de mobiele werker eenvoudiger te maken.
Reactie: Mooi dat de Minister hier positief op heeft gereageerd. Zodra de gezondheid/fitheid in relatie tot het (zwaardere) werk van de medewerker onderwerp van gesprek zou worden, dan kan dat het beste door professionals op het gebied van arbeid en gezondheid worden gedaan. Dit zou wel als onderdeel van een breder beleid op het periodiek bespreekbaar maken van inzetbaarheid gezien kunnen worden. Gezondheid/fitheid in relatie tot wat op het werk wordt gevraagd vraagt om specifiek onderzoek van belastbaarheid en kan periodiek via preventief medisch onderzoek voor werkenden worden gemonitord. Belangrijkste is dat er dan wat aan verminderde inzetbaarheid door gezondheids issues kan worden gedaan. De NVAB heeft daar recent een vernieuwde leidraad voor haar professionals voor gemaakt. Een interdisciplinaire leidraad preventief medisch onderzoek is deze maand door de KNMG gepubliceerd.
Dr JK Sluiter, Kenniscentrum Medische Keuringen in Arbeid, Coronel Instituut v Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam
Reactie: 'Door stijgende lijnen te tonen, legt u het accent op succes en optimisme.' Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waar deze vlieger niet op gaat. Wat te denken van het aantal faillissementen, stijging van het aantal betaaldagen, stijging van de kosten, etc. Met andere woorden: enige nuance is op zijn plaats.
Reactie: Met alle Respect voor mevrouw Rodenburg.... allereerst....
Want een onzinnig artikel. Wij zullen het uiteraard allemaal weer niet zo begrijpen natuurlijk.
Nederland door de ogen van buitenalndse investeerders
Nedeland is in de ogen van buitenlandse investeerders allereerst erg interessant vanwege het belastingklimaat. 'Simpel.'
Daarnaast subsidies? Welke subsidies, welke sectoren? R&D? How, wie wat waar?
Vertaling absolute cijfers
Gezien dit artikel kan ik me daar erg veel bij voorstellen. Het artikel is een holle nietszeggende kanonskogel. Als je niet specifiek benoemt wat je doel is, en hoe je die denkt te willen of kunnen behalen, dan kom je niet verder dan dit soort holle retoriek.
En daar kun je helemaal geen enkele berekening of verwachting aan ophangen natuurlijk.
Koppeling of prioriteiten
Je kunt natuurlijk wel roepen dat bedrijven meer en meer moeten samenwerken, eerlijkheid gebied dat wij al sinds 2008 ons in een dikke 'on going' recessie bevinden. U weet wel die recessie waar uw partner Wouter Bos van heeft geroepen dat het allemaal wel mee viel maar a raison 400K per annum bij u als partner is toegetreden.
Als mijnheer Bos namelijk gedurende zijn politieke loopbaan oog en oor zou hebben gehad voor hetgeen u hier naar voren brengt, had hij allang zeer goede en constructieve stappen gezet voor het bedrijfsleven ipv te roepen één dag per week achter de rokken te schuilen van moeders de vrouw.
CBS Jokkebrok
De eerste prioriteit van de meeste bedrijven is het hoofd boven water zien te houden. Wellicht weet u het nog niet, het CBS jokkebrokt dat het een lieve lust is, in hun kielzog jokkebrokt de politiek mee te roepen dat het 'best wel de goede kant op gaat....'
Momenteel lopen de faillissementen en werkeloosheid ernstig op. Een duidelijk signaal dat daar allang iets had moeten gebeuren de economie aan te laten sterken en mensen vertrouwen te geven.
Momenteel zijn er verschillende werelden met verschillende prioriteiten. De eerste prioriteit dient te zijn de economie van Nederland, en daar maakt R&D maar een zeer klein deel van uit. Dus mocht het zo zijn dat E&Y een stuk van haar omzet en incentives van de NL overheid kwijt raakt,
Reactie: Dit is een issue die veel medewerkers hebben meegemaakt, zelf , of van dichtbij. Ik heb binnen diverse bedrijven gewerkt en bij sommigen was het zelfs ''not done'' om korte mouwen te dragen. Maar bij een ander modern, jong, bedrijf werden zelfs korte broeken gedragen in de zomer. Het is fijn als medewerkers weten waar ze aan toe zijn, dan kan er naderhand ook niet over gekibbeld worden.
De problemen zijn veel ernstiger als al die bagatellisten u en mij willen doen geloven. En dan vervallen dit soort publicaties jammer genoeg tot de categorie 'prediken voor eigen parochie...'.
Reactie: Ik ben het geheel eens met de reactie van NumoQuest®.
Wat ik echter steeds meer hoor en zie is dat de media in dit land de crisis tevens in leven houd en zou nu toch wel eens willen zien en horen dat ook zij hier eens een positieve draai aan zouden geven. Sinds 2007 zijn we nu al aan het zeuren dat we midden in een crisis zitten, maar vervolgens laten we de media gewoon hun gang gaan terwijl dit als resultaat heeft dat de huidige economie steeds verder afzakt, mensen van de media stop er nu eens mee heeft wel lang genoeg geduurd lijkt me! Een kort voorbeeld, ik lees in de krant dat bijna de helft van de Nederlanders niet gelukkig is, dit is negatief men had ook kunnen schrijven dat de helft van Nederlanders gelukkig is en dat komt veel positiever over dan het eerste. Kortom laten wij nu eens met zijn allen de zaken van een positief standpunt bekijken en niet meer naar het verleden kijken maar er lering uit halen.
Reactie: Al jarenlang zo niet decennia hoor je over de skills gap. Als je echter een opdracht of werkgever zoekt, dan vind je niets. Of bedrijven zoeken seniors voor junior tarieven.