zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De wereldwijde arbeidsmarkt is dichterbij dan we denken

14 juni 2013 - De werkloosheid in Europa neemt toe. Ook is er nog steeds sprake van recessie in Nederland en blijft de werkloosheid stijgen tot recordhoogte. Volgens Eurocommissaris voor ICT-zaken Neelie Kroes groeit de ‘digital skills gap’ echter net zo snel als de werkloosheid. Het tekort aan ICT-werknemers zal volgens de Europese Commissie verder toenemen met een stijging van 100.000 onvervulde vacatures elk jaar.

Naar schatting zullen er in 2015 maar liefst 900.000 IT-gerelateerde vacatures open staan. Dat stelt


Manoj Mehta, country manager bij Cognizant Benelux, die dit artikel schreef.

Over de grens kijken
Toch is dit probleem goed op te lossen door over de grens te kijken naar personeel met geschikte kennis en expertise. Veel organisaties hoeven zich niet meer te beperken tot het inzetten van enkel lokale werknemers of buitenlandse experts naar Nederland te halen. Ze hebben de keuze uit een groot aantal vakkundige werknemers, waar ter wereld deze mensen ook wonen.
Dit komt doordat technologieën als virtualisatie, cloud computing en realtime-samenwerking onze manier van werken totaal hebben veranderd. Doordat organisaties deze technologieën steeds meer integreren in hun manier van werken, beschikken ze over een enorm aantal opgeleide en geschikte werknemers wereldwijd, ongeacht waar zij zich bevinden. Internationaal – en in verschillende tijdzones – werken wordt steeds eenvoudiger, of de kennis nu in- of extern beschikbaar is. Dit virtuele werken biedt organisaties een oplossing om het tekort aan ICT-specialisten in Nederland aan te vullen.
Deze oplossing biedt organisaties, met name in tijden van economische crisis, de mogelijkheid hun efficiëntie, effectiviteit en innovatie te vergroten en leidt mogelijk tot een voorsprong op de concurrentie. De voordelen van wereldwijde realtime-samenwerking en 24/7 werken, worden ook wel ‘the future of work’ genoemd. Deze trend is geen toekomstmuziek meer, er kunnen nu al voordelen mee worden behaald. Met het huidige tekort aan ICT-specialisten is dit misschien wel het juiste moment om nog een stapje verder te gaan en het probleem bij de kern aan te pakken.

Globalisatie
Globalisatie is niet nieuw, echter tegenwoordig dringt dit fenomeen vaak ongemerkt binnen in veel organisaties. Vandaag de dag worden end-to-end-activiteiten uit een waardeketen door verschillende mensen op wereldwijde locaties uitgevoerd, terwijl het lijkt alsof het proces op één locatie en door dezelfde medewerkers wordt uitgevoerd. Virtualisatie – niet alleen van technologie en bedrijfsmodellen (dat wil zeggen verdere outsourcing van hoofd- en deelprocessen), maar ook met medewerkers (de ‘anywhere, anytime’ werknemer) – is heel belangrijk in deze overgang naar een globale arbeidsmarkt.
Er zijn natuurlijk beroepen en branches waar veel taken toch lokaal moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in de zorgsector of de olie- en gasindustrie. Toch bieden nieuwe hulpmiddelen voor wereldwijde samenwerking organisaties de mogelijkheid om kwesties op het gebied van personeelscapaciteit op te lossen, zonder dat ze afhankelijk zijn van werknemers die fysiek dichtbij de locatie van uitvoering wonen. De wereldwijde arbeidsmarkt is dichterbij dan we denken.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers vaker in het buitenland aan de slag
 Juiste balans lokale en internationale bedrijfscultuur verbetert prestaties
 Veel kansen voor vrouwen in ICT
 Tien voorspellingen voor de IT-markt in 2013
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
14-06-2013
 | 
11:26 uur
Met alle Respect voor mevrouw Neelie Kroes, zij heeft geen enkele achtergrond of affiniteit met de materie IT, noch het vermogen schattingen en ramingen te doen. Zij is niet meer dan een zeer duurbetaalde politieke dame die alleen maar kan roepen wat haar word ingefluisterd.

Dat even als feit terzijde.

Tekorten
er zijn tekorten, dat moge duidelijk zijn. Maar wat u niet duidelijk maakt, mijn betse auteur, is dat die tekorten door een aantal factoren volkomen kunstmatig in stand worden gehouden.

War for talent in IT .....
En veel van dat nageblaatte kreten, zijn alleen maar een roep om zo goedkoop mogelijk 'stuurbaar' personeel. Als je hier in Nederland, meer dan 850K professionals aan de kant hebt zitten, hoeft u bijkans niet, net als velen voor u, iets roepen over tekorten.

Recruitment proces
Het algemene recruitmenproces begint met een wish/demand list. In meer dan de helft van die lijsten is iets zeer curieus aan de hand. Zij zoeken namelijk mensen met achtergrond in twee of meer verschillende disciplines.

U weet wel, een groenteboer die ook weet hoe die voor loodgieter speelt, in beide natuurlijk een academische graat heeft en 'oh ja'... ook nog weet wat automatiseren is. Natuurlijk moet zo iemand minstens zijn bachelor hebben behaald.

Kort gesteld, dat talent waarvan men roept dat dat niet te vinden zou zijn.

Ongoing discrimination
HR, Recruitment, W&S, middlemen en cowboys, natuurlijk niet alleen in de IT sector, hebben in toenemende mate van de materie inhoudelijk geen kaas gegeten. De eerste stap in het sollicitatieproces is met software een onderscheid maken in de stapel cv's ..... dat degenen die maar het vaakst het steekwoord in het CV heeft staan, er uit word gehaald.

Wist u dat inmiddels aantoonbaar meer dan 45% van de CV's naar vacatures worden toegeschreven?

Misschien wist u het nog niet......
Binnen die 850K professionals die hier in NL aan de kant staan, zitten zeker hele goede IT professionals. Misschien wist u dat nog niet?
Bij deze. Oh, u kunt ze niet vinden? Als dat het geval is zou het bijzonder raadzaam zijn uw criteria bij te stellen en eens te gaan denken aan invsteren in mensen die op de Nederlandse arbeidsmarkt nog 20-30-40 jaar mee kunnen en bereid zijn stappen te maken.

Effectiviteit van IT
Bent u persoonlijk bekend met de materie IT, hoe die werkt? Hoe je daarmee om moet gaan? Als ik hier naar uw betoog kijkt, dan weet ik al zeker van niet. Dus verbaast het mij dat u het heeft over de effectiviteit van IT.

Die valt of staat met inzicht en ervaring binnen bepaalde IT disciplines. Met een beetje gis denkwerk had u zelf ook kunnen bedenken dat het antwoord op dat bestaande tekort wel eens gewoon in Nederland zelf zou kunnen zitten.

Maar wanneer u roept, net als vele anderen, dat de Nederlandse zakelijke markt miljarden uit moeten geven aan IT opdrachten naar het buitenland, en dat zij die revenuen maar niet in Nederland moeten houden, dan neemt de economische schade per saldo alleen maar toe en nog veel erger....

De kennis en ervaring holt Nederland uit. En weet u wat nou precies de insteek is van automatiseren? Het doel?

Jammer dat de uitspraken van Neelie Kroes hier worden neergezet als start en onderbouwing van uw betoog. Nergens voor nodig. Roep dat u een eind gaat maken aan die schadelijke discriminatie en de enorme verborgen kosten die er mee gemoeid zijn. Dan gaat het ergens over.
Errol van Engelen  |   | 
14-06-2013
 | 
17:11 uur
Al jarenlang zo niet decennia hoor je over de skills gap. Als je echter een opdracht of werkgever zoekt, dan vind je niets. Of bedrijven zoeken seniors voor junior tarieven.
Drs. Ir. henk Jan Jansen  |   | 
15-06-2013
 | 
14:23 uur
Ik ben het geheel eens met de reactie van NumoQuest®.
Wat ik echter steeds meer hoor en zie is dat de media in dit land de crisis tevens in leven houd en zou nu toch wel eens willen zien en horen dat ook zij hier eens een positieve draai aan zouden geven. Sinds 2007 zijn we nu al aan het zeuren dat we midden in een crisis zitten, maar vervolgens laten we de media gewoon hun gang gaan terwijl dit als resultaat heeft dat de huidige economie steeds verder afzakt, mensen van de media stop er nu eens mee heeft wel lang genoeg geduurd lijkt me! Een kort voorbeeld, ik lees in de krant dat bijna de helft van de Nederlanders niet gelukkig is, dit is negatief men had ook kunnen schrijven dat de helft van Nederlanders gelukkig is en dat komt veel positiever over dan het eerste. Kortom laten wij nu eens met zijn allen de zaken van een positief standpunt bekijken en niet meer naar het verleden kijken maar er lering uit halen.
NumoQuest®  |   | 
15-06-2013
 | 
19:27 uur
@ Drs. Ir. henk Jan Jansen

bijzondere dank voor uw reactie.

De problemen zijn veel ernstiger als al die bagatellisten u en mij willen doen geloven. En dan vervallen dit soort publicaties jammer genoeg tot de categorie 'prediken voor eigen parochie...'.

Ook dan kan en mag natuurlijk.
Ana  |   | 
16-06-2013
 | 
18:11 uur
Ik ben het met NumoQuest eens. Zeer goed onderbouwde analyse.
Ana
H.A.  |   | 
20-06-2013
 | 
17:35 uur
Ha Numoquest,
ik pik er maar één uit die ik even wil inkoppen:
''Wist u dat inmiddels aantoonbaar meer dan 45% van de CV's naar vacatures worden toegeschreven?'' Al tientallen jaren lang bereiden sollicitanten zich voor, common knowledge ...
Het aanpassings- en matchingscircus barst van de illusies, zeker, maar nog steeds geldt dat ik gewoon iemand nodig heb die de job wil doen en bereid is gewenste uitkomsten tot stand te brengen (manipuleren sluit ik hier uit).
Dat is een kwestie van het pompeuze gedoe van beslissers in te tomen, tot realiteitszin, en dan is Neelie niet eens de eerste of de ergste
NumoQuest®  |   | 
21-06-2013
 | 
07:54 uur
Beste AH,
Absoluut inkoppertje iets waar wij al jaren gewoon tegen te hoop lopen. Het w&s of recruitment proces voldoet al jaren niet meer en men blijft er bijzonder hardleers en halsstarrig aan vast houden.

Talent onvindbaar
Men roept niet voor niets dat men dat talent maar niet meer kan vinden en dus .... krijg je dit soort initiatieven en publicaties. Louter symbool retoriek en politiek, niets meer dan dat.

War for talent
En als men dus dat tlent niet kan vinden, en geen manieren heeft om talent inzichtelijk te maken, hoogstens aan kunnen geven of iemand leuk heeft geleerd in een bepaalde richting, en mogelijkheden van werk carriere mee gehad, dan heeft men het plots over talent.

Wij hebben in elk geval helemaal niets gezien wat ook in de verste verte lijkt op een war for talent.

Beetje verdacht als we zien dat al dit soort publicaties komt uit kokers zoals W&S, Recruitmen, HR of commerciële clubjes.

Geeft je toch een beetje te denken nietwaar?
Drs. Ir. Henk Jan Jansen  |   | 
21-06-2013
 | 
11:39 uur
Beste H.A.,
Ik ben het niet geheel met u eens in uw stelling. De huidige opdrachten als ik mij hier even op focus zijn dusdanig toegespitst op kennis maar ook op persoonlijkheid. Het is dus niet zo zoals is gesteld.
Wat mij echter wel opvalt is dat opdrachten steeds vaker worden uitgezet en vind er een stroom van reacties plaats, een recruiter kan dit aanbod niet behelzen en krijgt de kandidaat vervolgens zeer laat of zelfs helemaal geen terug koppeling en dit is een kwalijke zaak lijkt mij. Enige transparantie lijkt mij vanuit HR dan ook wel op zijn plaats. Het gehele werving process is inmiddels zo veranderd dat men door de bomen het bos niet meer kan zien ook dit is een serieuze zaak lijkt mij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10