Reactie: Met alle Respect voor mevrouw Neelie Kroes, zij heeft geen enkele achtergrond of affiniteit met de materie IT, noch het vermogen schattingen en ramingen te doen. Zij is niet meer dan een zeer duurbetaalde politieke dame die alleen maar kan roepen wat haar word ingefluisterd.
Dat even als feit terzijde.
Tekorten
er zijn tekorten, dat moge duidelijk zijn. Maar wat u niet duidelijk maakt, mijn betse auteur, is dat die tekorten door een aantal factoren volkomen kunstmatig in stand worden gehouden.
War for talent in IT .....
En veel van dat nageblaatte kreten, zijn alleen maar een roep om zo goedkoop mogelijk 'stuurbaar' personeel. Als je hier in Nederland, meer dan 850K professionals aan de kant hebt zitten, hoeft u bijkans niet, net als velen voor u, iets roepen over tekorten.
Recruitment proces
Het algemene recruitmenproces begint met een wish/demand list. In meer dan de helft van die lijsten is iets zeer curieus aan de hand. Zij zoeken namelijk mensen met achtergrond in twee of meer verschillende disciplines.
U weet wel, een groenteboer die ook weet hoe die voor loodgieter speelt, in beide natuurlijk een academische graat heeft en 'oh ja'... ook nog weet wat automatiseren is. Natuurlijk moet zo iemand minstens zijn bachelor hebben behaald.
Kort gesteld, dat talent waarvan men roept dat dat niet te vinden zou zijn.
Ongoing discrimination
HR, Recruitment, W&S, middlemen en cowboys, natuurlijk niet alleen in de IT sector, hebben in toenemende mate van de materie inhoudelijk geen kaas gegeten. De eerste stap in het sollicitatieproces is met software een onderscheid maken in de stapel cv's ..... dat degenen die maar het vaakst het steekwoord in het CV heeft staan, er uit word gehaald.
Wist u dat inmiddels aantoonbaar meer dan 45% van de CV's naar vacatures worden toegeschreven?
Misschien wist u het nog niet......
Binnen die 850K professionals die hier in NL aan de kant staan, zitten zeker hele goede IT professionals. Misschien wist u dat nog niet?
Bij deze. Oh, u kunt ze niet vinden? Als dat het geval is zou het bijzonder raadzaam zijn uw criteria bij te stellen en eens te gaan denken aan invsteren in mensen die op de Nederlandse arbeidsmarkt nog 20-30-40 jaar mee kunnen en bereid zijn stappen te maken.
Effectiviteit van IT
Bent u persoonlijk bekend met de materie IT, hoe die werkt? Hoe je daarmee om moet gaan? Als ik hier naar uw betoog kijkt, dan weet ik al zeker van niet. Dus verbaast het mij dat u het heeft over de effectiviteit van IT.
Die valt of staat met inzicht en ervaring binnen bepaalde IT disciplines. Met een beetje gis denkwerk had u zelf ook kunnen bedenken dat het antwoord op dat bestaande tekort wel eens gewoon in Nederland zelf zou kunnen zitten.
Maar wanneer u roept, net als vele anderen, dat de Nederlandse zakelijke markt miljarden uit moeten geven aan IT opdrachten naar het buitenland, en dat zij die revenuen maar niet in Nederland moeten houden, dan neemt de economische schade per saldo alleen maar toe en nog veel erger....
De kennis en ervaring holt Nederland uit. En weet u wat nou precies de insteek is van automatiseren? Het doel?
Jammer dat de uitspraken van Neelie Kroes hier worden neergezet als start en onderbouwing van uw betoog. Nergens voor nodig. Roep dat u een eind gaat maken aan die schadelijke discriminatie en de enorme verborgen kosten die er mee gemoeid zijn. Dan gaat het ergens over.
Reactie: Zeer herkenbaar, maar wel grappig dat het gebracht wordt als iets wat nieuw is. Als je de jaarlijkse, en uitstekende rapportage leest van de Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2012), dan zag je al een duidelijke trend van stijging van diverse psychische belastingsfactoren, waaronder werkdruk. Maar niettemin goed om dit telkens onder de aandacht te brengen. M.i. spelen hierbij 2 belangrijke aspecten een rol. 1. Ik zie met name binnen organisaties, waar ik adviseer, een sterke toename van het zogenaamde mentale verzuim, niet ziek maar minder productief. En dat heeft zeker deels te maken met toenemende werkonzekerheid, en dat er meer gedaan moet worden met minder mensen.
2. In welke mate beschikken werknemers (nog) over voldoende autonomie in het werk, gezien de enorme versterking van digitale richtlijnen, voorschriften, protocollen e.d. Maar misschien nog wel veel meer, passen de competenties en vaardigheden nog wel bij de eisen van organisatie en markt. Zijn we nog wel echt aan het ontwikkelen en leren, of is dit niet bijna doodgebloed door bezuinigingen. Opleidingsbudgetten worden immers vooral gebruikt om sociale plannen te bekostigen. De UWV WGA/WIA cijfers laten ook een stijging van psychische arbeidsongeschiktheid zien. Dus, ja er is absoluut iets aan de hand, en maar praten over duurzame inzetbaarheid, eigen verantwoordelijkheid van de werknemer. Allemaal waar en belangrijk, maar langzaam vraag je je af, waar is de werkgever gebleven?
Reactie: Kun je nagaan hoe dat gaat als men opzoek is naar een baan. Ben zelf ooit persoonlijk door de CEO van Metaalflex verteld dat ik niet in aanmerking kwam doordat ze toch alleen maar vrouwen zochten! Mijn klomp brak, maar ja... Je gaat ze ook niet aanklagen (alhoewel je hier soms wel recht toe hebt) Wat doe je dan als kleine individueel tegen een grote organisatie?
In relatie tot dit artikel kunnen we opmaken dat discriminatie altijd wel zal blijven voorkomen. Echter denk ik dat het makkelijk is om een stage plaats te bemachtigen dan een baan. Werkgevers willen maar al te graag een ''slaafje''. Over discriminatie gesproken..
Reactie: Belangrijk dat jongeren zich weer meer laten zien op de werkvloer. Om deze manier kan de kennis en ervaring van oudere medewerkers natuurlijk worden overgebracht op de medewerkers die een stuk jonger zijn.
Reactie: Positief nieuws, verrassend ook dat er een grote daling is te zien in de horeca. Wist niet dat het weer zo'n grote impact heeft op de werkgelegenheid.
Komt de stijging in de zorg en technische sector ook niet doordat veel krachten ontslagen zijn? En deze zijn ingeruild voor flexibele vakantiekrachten?
Het is onze ervaring dat het super werkt om in een open omgeving te werken aan informeel leren. Dat is immers ook de kern van 70:20:10. Toch blijkt het in de praktijk juist erg handig om dit informele leren op een slimme manier te verbinden aan andere interventies, waardoor het voor de eindgebruiker nog handiger en werkzamer wordt. Daarvoor hebben wij online werk- en leerwerelden ontwikkeld met meetbare organisatieresultaten en een positieve business case.
Reactie: Wat Adriana schrijft beaam ik volledig. Het is toch logisch dat betrokken medewerkers en de organisatiedoelstellingen met elkaar gekoppeld zijn. Ik weet niet in welke het wetenschappelijk of economisch beargumenteerd kan worden, maar is het niet zo dat in deze crisis de medewerkers minder betrokken zijn en dat organisaties daarom veel mensen moeten ontslaan?
Een manier om te starten met informeel leren is via de Nederlandstalige wikiversiteit. Sinds begin dit jaar zijn we een aantal gilden gestart waarin de deelnemers hun leerervaringen delen, elkaar vragen stellen, enz.
Als je wil meedoen aan een gilde kun je een mail sturen naar tim.ruijters@gmail.com. Je kunt ook een nieuw gilde starten over onderwerp van je interesse.
De Nederlandstalige wikivirsiteit is een zusterproject van Wikipedia en biedt een open leerplatform in de Nederlandse taal.
Reactie: Ik frons mijn wenkbrauwen weer als ik artikelen als deze bezie. tekort aan ITs-ers, war for IT talent....
Wanneer gaat u, mijn beste auteur van dit artikel, eerst eens leren wat IT in essentie is, hie IT werkt, hoe die beweegt?
Wanneer gaat u dan eens kijken naar waarom IT er is, de essentie en het doel? Vervolgens gaat u eenas kijken naar dat tekort, waar iedereen het maar over heeft.
Het tekort
Het tekort bestaat uit tekort aan nietskostende zo jong mogelijke stagiair met enige affiniteit met IT. U weet wel, die student die heel goed kan leren maar verder geen enkel idee heeft van keten begrippen en keten overzicht.
Dat tekort dat er nu is word in stand gehouden door mensen zoals deze auteur. Die niet begrijpen hoe goedkoop het momenteel kan zijn als je eens kijkt naar de IT specialisten die aan de kant zitten, die zeker inzetbaar zijn met wellicht een kleine opleidingsinvestering.
Oh..... u wil niet investeren? Tja ook dat kan.
waar denkt u dat al die steeds toenemender grootschalige IT incidenten vandaan komen?
Ik noem u er even een paar.....
- C 2000
- NS wisselstoring omdat er een heeeeele oude pc met cruciale verbindingsinformatie uiteindelijk een keer om viel.
- Steeds uitvallende 112
- Diginotar
- KPN vs Hacker waarbij men pas na twee dagen er achter kwam dat de hacker geen klant gegevens van de KPN bleek te bezitten
- USB stick die nog steeds links en rechts blijken te kunnen worden vergeten
- Aanhoudende storingen bij internet bankieren van verschillende banken
- Software bij belastingen, UWV en Politie accademie die maar telkens niet naar gehoren blijkt te willen werken
Uiteraard kunt u nu zeggen dat er een groot tekort is aan IT personeel. Natuurlijk. Maar wel een tekort dat door het bedrijfsleven in het leven is geroepen, ingegeven door de crisis.
Hoe begrijpelijk ook dat men dit heeft gedaan, diegene die zichzelf voor houd dat er een tekort aan IT personeel is, die heeft geen inzicht in Human Capital. Had u dat wel gehad dan zou u hebben kunnn weten dat dat te kort, waarschijnlijk wel eens heel erg mee zou vallen.
Natuurlijk kunt u denken dat iemand met een academische graad het allemaal wel op zou kunnen lossen. Het gegeven dat die van zijn hoge graad af moet stappen om middelbaar niveau taken te verrichten..... horror....
Reactie: Bij ondermaats presteren is niemand gebaat.
Het is allereerst zaak om tijdig na te gaan of de prestaties op niveau zijn. Nog altijd nemen veel werkgevers niet de moeite om regelmatig functioneringsgesprekken te plannen.
Gevolg: de kritiek komt plotseling 'uit de blauwe lucht' vallen. Dit verstoort onnodig de arbeidsrelatie. Zowel werkgever en werknemer zijn gebaat bij het tijdig signaleren van het mindere functioneren. Met een degelijk verbetertraject kan dan vaak nog 'bijgestuurd' worden om de prestaties op niveau te krijgen.
Reactie: Onderzoek wordt ook bevestigd door studie van enige jaren terug in Harvard Business Review. In haar jaarlijkse studie van de Conference Board blijkt 'de uitvoering van de strategie door het management' als tweede belangrijkste concern te staan van het Top Management. Er is ook een software die zich daar positioneert : www.corpeum.com