zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Geld maakt niet gelukkig

Michel Hoetmer   |    |  29 november 2006
Reactie: U zit er behoorlijk naast en doet enkele aannames die nergens op zijn gebaseerd. Dus eerst even wat recht zetten: ik ben geen inkomensverslaafde. Uitzondering op de regel? Hm... die onderzoeken neem ik met een korreltje zout. Daarop krijg je veelal politiek correcte antwoorden. Het is in onze maatschappij nu eenmaal 'not done' om te zeggen dat je geld leuk vindt. Laat staan dat je pronkt met je rijkdom.

Ik dacht dat u de humor van mijn opmerking wel kon inzien. Of kwam ik een beetje 'te dicht bij'? Dat is ook een kenmerk van geluk: om jezelf lachen.

U weet niet wat voor een moois ik er allemaal mee zou doen. Dat is een tweede, uit de lucht gegrepen, veronderstelling. Ik zou met dat geld bijvoorbeeld bedrijfjes oprichten in de derde wereld om armen structureel te helpen. Ik heb drie jaar in een derde wereldland gewoond en met eigen ogen gezien wat voor een vernietigende uitwerking armoe op mensen kan hebben. Er is inderdaad meer tussen hemel en aarde dan geld. Maar geld geeft mensen wel allerlei mogelijkheden. En dus leidt voor velen het gebrek er aan tot een ongelukkig leven.
 

Vrouw helpt man ontsnappen uit kantoorbaan

Lydia   |    |  29 november 2006
Reactie: Hoe zo leraar worden en lekker lang vakantie?
Ik werk als directiesecretaresse binnen een onderwijsorganisatie en merk toch niets van lange vakanties voor de leraren. Op papier hebben de leraren misschien veel vakanties, maar ik zie toch ook dat leerkrachten lange dagen maken en heel vaak 's avonds nog werken (vergaderingen, besprekingen met ouders etc.) En deze leerkrachten staan toch 's ochtends om 08:00 uur weer binnen de schoolpoorten om de kinderen op te vangen. Ik heb nog geen enkele leraar binnen onze organisatie gezien die 's middags om half vier de deur achter zich dicht kon trekken omdat het werk gedaan was. En tijdens vakanties zie ik ook regelmatig de leraren binnenkomen om achterstallig werk te doen of om lessen voor te bereiden. De onderwijswereld moet steeds meer in minder tijd en vooral ook met minder geld.
Misschien kan de heer van der Vorst eens een jaartje mee lopen met een leraar om zo erachter te komen hoe hard er gewerkt wordt binnen het onderwijs.

En dat leuke vrouwtje???? die kan werken terwijl de heer van der Vorst op vakantie is?
 

Zwitsers leger drilt managers

H.R.Passchier   |    |  29 november 2006
Reactie: Lijkt op de training Officier van Dienst die gegeven wordt voor leidinggevenden van de nederlande politie. Training wordt verzorgd op bases in Engeland of in Zweden. Resultaten zijn verbluffend. Kort samengevat wordt leidinggevenden geleerd eerst goede analyses te maken en de analyse om te zetten in processen om grootschalige incidenten/gebeurtenissen onder controle te krijgen. Eerst denken dan uitvoeren! Aan het einde van de (praktijkgerichte) opleiding kan de functionaris met vertrouwen grote incidenten tegemoet treden.
 

Ook directie steeds minder betrokken

Ad de Beer   |    |  29 november 2006
Reactie: Was het Markx niet die stelde dat door de voortgaande industrialisatie de mensen eerst zouden vervreemden van hun werk en daarna van zichzelf?
Het bovenstaande is dus best verontrustend te noemen.
Helaas kan ik niet anders doen dan het onderzoek bevestigingen. Momenteel coach en begeleid ik managers en aanstormend talent bij een grote multinational en ik heb al diverse managers gesproken die zeggen dat ze alleen maar voor het geld werken.
Commitment met de organisatie is ver te zoeken en dat beloofd niet veel.
 

De X-factor voor verkopers?

info@tannash.nl   |    |  29 november 2006
Reactie: Lees eens het boek provocatief coachen. Daar vind je een succesvolle manier om effectief provocatieve interventies te plegen.
 

Mannen staan de ambities van vrouwen in de weg (Artikel)

mevrouw S Hubert   |    |  29 november 2006
Reactie: Ik vind dat beide partijen zich dienen aan te passen. En als de mannencultuur in een bedrijf voorkomt dat een vrouw zich kan ontwikkelen in niveau dan zou ik kiezen voor een ander bedrijf waar wel gelijkheid heerst.

Er zijn vele wegen naar Rome, dus zelf zou ik voor een andere weg kiezen en niet te lang stilstaan bij een organisatie waar mijn ambities worden tegengehouden.

Huup ik deel je mening!
 

Helft personeel had relatie met collega

mevrouw starlina A.I Nocento   |    |  29 november 2006
Reactie: Ja het komt vaak voor zelf te vaak voor. Ik denk omdat men 8 of meer uren van de dag met elkaar bezig is.
 

Geld maakt niet gelukkig

Jos Arets   |    |  28 november 2006
Reactie: Geachte heer Hoetmer,

uw reactie illustreert nog maar eens op welke manier de inkomensverslaving mensen ongemerkt in hun greep kan houden.

Maar ik kan u gerust stellen. In persoonlijk opzicht heb ik geen problemen met geld. Niet met teveel en ook niet met te weinig. Het door mij beschreven verschijnsel van de inkomensverslaving is dan ook geen persoonlijke opvatting maar de weergave van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, waaruit ondubbelzinnig blijkt dat mensen in onze westerse samenleving niet duurzaam gelukkiger worden door meer geld.

Dat u de bekende uitzondering op de regel bent daar heb ik met interesse kennis van genomen. En ik kan u ook in alle eerlijkheid melden dat uw reactie bij mij niet de behoefte opwekt om geld naar u over te maken. Er zijn betere maatschappelijke doelen denkbaar.
 

Slechte sfeer belangrijkste reden voor vertrek

Adrien Melsen   |    |  28 november 2006
Reactie: Managers krijgen regelmatig vanuit de top afgeleide, zeer concrete doelen, waarop zij ook keihard worden afgerekend. Als een manager ook aan zijn/haar eigen carrière wil denken, kan hij of zij het meest zichtbaar op korte termijn scoren op het voldoen aan de gestelde concrete doelen, welke veelal financieel van aard zijn. Daar carrière maken voor een manager inhoudt binnen een paar jaar doorstromen naar een andere functie (binnen of buiten het eigen bedrijf) zal de manager in 1e instantie zijn of haar korte termijn doelen gaan realiseren, zodat hij of zij voor het hogere management ''positief'' zichtbaar wordt. Daardoor wordt onvoldoende aandacht geschonken aan de emotionele behoeften van werknemers (o.m. sfeer); echter de afbreuk van sfeer komt pas op middellange termijn echt naar voren, een moment waarop de veroorzakende managers reeds in een andere functie zit. Vandaar dat continue werknemers-tevredenheidsonderzoeken nodig zijn en dient door de managers ook op korte termijn rekening gehouden te worden met de uitkomsten van deze onderzoeken. Wellicht krijgt de manager dan in de gaten dat er meer motivatoren zijn voor werknemers, dan alleen de financiële beloning.
 

Leiderschapsstijl afhankelijk van motivatie

Leduc Paul   |    |  28 november 2006
Reactie: De motivatie mag er zijn , maar als de competentie er niet is , wil ik de leiderschapsstijl niet tegenkomen bedreven door velen .
Het lijkt me voor de hand dat competentie van primordiaal belang is .
 

Vrouw helpt man ontsnappen uit kantoorbaan

Ton van de Vorst   |    |  28 november 2006
Reactie: 41 + 29 + 21 + 19 + 16 = 100???
Ik wil ook leraar worden, lekker lang op vakantie met een leuk vrouwtje dat voor mij de kost verdient.
 

Slechte sfeer belangrijkste reden voor vertrek

Ton   |    |  28 november 2006
Reactie: Inderdaad, ik ben het helemaal eens met dit artikel en zeker met de reacties die hierop gegeven zijn tot nu toe.

De leidinggevende moet een sfeer scheppen die zorgt voor dat het personeel zich zo efficient mogelijk kan inzetten. Efficient daar hoort volgens mijn opvatting ook de lange termijn bij.

Het is geen kunst om door een schrikbeleid kortstondig de organisatie te forceren tot een abnormaal hoge efficientie op korte termijn. De rek is er echter al snel uit en de lat wordt door het personeel zelf lager gelegt of men gaat op zoek naar een andere werkgever, vlucht in de ziektewet, etc.

Ieder geroutineerde leidinggevende weet dat dit niet de weg is.

Helaas weten veel managers dit kennelijk niet, zijn hiervan niet bewust of denken slechts aan hun eigen hachtje.
Eigenaren van een eigen bedrijf beseffen dat meestal wel, ze willen dan ook meestal geen roofbouw plegen op het bedrijf maar de manager die zelf nog nooit meegewerkt heeft, op zoek is naar succes of simpelweg geen inlevingsvermogen heeft maakt zich deze stijl dan ook vaak tot lijfstijl.
Ze zijn in de meeste gevallen desastreus met name omdat zulk een stijl van leidinggeven gecombineerd wordt met het uitschakelenen van alle (potentiële) tegenstanders en ophemelen van diegenen die geen kritische kijk hebben op de handelwijze van dergelijke carrieremensen.

DeepAdvice heeft daarom een bureau opgericht dat dergelijke rotte appels kan opsporen binnen een onderneming, het hoger management of de eigenaar is zich vaak niet bewust van dit knoeiwerk dat stiekem als een veenbrandt doorsmeult in een onderneming.

Wie zijn onderneming wil checken hierop kan mij een persoonlijk bericht sturen.

Ton



l
 

Moderne democratie voor managers

heer Gerard Dekker   |    |  28 november 2006
Reactie: In het artikel zegt Frank, dat je een stijl kunt kiezen, maar belangrijker lijkt het mij als manager dicht bij je zelf te blijven en dat je communicatie en je handelen rechtstreeks vanuit je hart moeten komen, maar dat is nog een hele kunst. Elke aanname van een leiderstijl komt dus van buiten, aangeleerd gedrag dus. Natuurlijk kunnen we ons zaken aanleren waardoor we beter functioneren, maar of gekunsteld aangeleerd gedrag op den duur loont, dat valt te betwijfelen. De andere kant is dat in onze prestatiemaatschappij te naturele personen ook niet als de beste uit de verf komen. Met het delen zoals bij het democratische leiderschap zal je ver kunnen komen, maar dan moet niet voorbij gegaan worden, gezien het meedenken, de inspraak, dat leiderschap gevraagd wordt in het belang van het bedrijf, maar ook door de medewerkers om samen het gestelde doel te bereiken
 

Ik word onzeker bij onbekende mensen. Wat te doen?

heer Stef de Beurs   |    |  28 november 2006
Reactie: Wel eens aan ''Speaking Circles'' gedacht, een van de veiligste methoden om hieraan te werken. Dagworkshops in heel Nederland. Klik bij Google eens op Speaking Circles.
 
< vorige 2201 2202 2203 2204 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10