zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Ik word onzeker bij onbekende mensen. Wat te doen?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Ik ben in diverse leidinggevende posities werkzaam geweest, onder andere als salesmanager. Ik heb alleen één overheersende zwakke plek: ik word namelijk onzeker in nieuwe situaties en met name als ik een grote groep onbekende mensen moet toespreken of aanspreken. Dan sla ik dicht en wordt verlegen, ik voel mijn gezicht rood worden, en ik voel dat mensen naar mij kijken en word dan nog onzekerder. Het gebeurt mij bijvoorbeeld vaak op trainingen. Wat kan ik hieraan doen?" [ingekort door de redactie]

Antwoord
Kort samengevat komt het erop neer dat je last hebt van onzekerheid bij onbekende mensen en in nieuwe situaties. Als Sales Manager lijkt me dat inderdaad ongewenst en onprettig. Dat je al zolang goed werk verricht is natuurlijk een uitstekende prestatie voor iemand die onzeker is. Het zou me niet verbazen als je wilskracht enorm ontwikkeld is. Het feit dat het gevoel van onzekerheid steeds onprettiger wordt, is echter wel een signaal om daar nu mee af te rekenen.

Zelfbeeld
Er vallen me een aantal zaken op in je verhaal en je eigen analyse. Je zelfbeeld en het beeld dat anderen van je hebben lijken niet op elkaar. Blijkbaar kun je heel goed verbergen hoe jij je voelt. Want wat je zegt is dat anderen vinden dat je overwicht hebt, zelfverzekerd overkomt (misschien zelfs arrogant). Die kwaliteiten heb je onbewust al en blijkbaar op een hele natuurlijke manier, maar je bent je er zelf niet bewust van. Ik vraag me daarom af hoe authentiek je in je gedrag bent. Daarmee bedoel ik hoe het met de afstemming en balans zit tussen wat je voelt en hoe je vervolgens handelt. Daar kan een groot verschil tussen liggen. Het is een goede oefening voor jou omlijsten te maken met je zelfbeeld (hoe jij denkt en voelt over jezelf) en het beeld dat anderen van jou hebben (hoe zij reageren op jou en hoe ze over je denken). Sta vervolgens stil bij de verschillen en de overeenkomsten.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10