zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Bedrijfsleven heeft spirituele ridders nodig

heer PAL Jansen   |    |  28 november 2006
Reactie: Iemand zweverig noemen staat gelijk aan iemand als negatieve geest bestempelen. Dan wordt het bijna een soort wij tegen zij of andersom. Spiritualiteit beoogt juist dat iedereen verbonden is, alleen niet iedereen is zich er bekwaam bewust van.

De transitie van onbekwaam onbewust naar bekwaam onbewust, naar onbekwaam bewust en uiteindelijk bekwaam bewust is een langdurig proces, zeker als de mensheid van etnocentrisch denken naar wereldcentrisch gaat.

Het is moeilijk om je niet boven onbewuste personen te stellen, maar ook zij zijn nodig om bewustheid in anderen te inspireren. Ook zij zijn onderdeel van de gehele transitie waarin wij ons bevinden.

Tevens denk ik dat ''in control'' zijn niet het doel is. Aanvaarden en volledige overgave aan de staat van ''zijn'' is wat mij betreft een beter doel. Ik raad zeker iedereen aan, zoals R. in 't Veld, om ''What the Bleep do we Know''
eens te bekijken. Daarin blijkt dat het enige wat wij kunnen ''controleren'' is de wereld die wij zelf denken te creeren.

Hoe dan ook, het is prachtig dat dit artikel zoveel stof doet opwaaien. We mogen ons prijzen dat we deze transitie meemaken, ondanks de ellende die we nog voor de boeg hebben.
 

Bellende stagiair bron ergernis

heer andre Meij   |    |  28 november 2006
Reactie: Mischien is het een optie voor bedrijven om te zorgen dat er ook echt iets tedoen is voor een stagaire.

Veel stagaire's moeten alleen koffie en beetje opruimen omdat er geen werk voor hun is althans niet gemaakt word.
 

Moderne democratie voor managers

Michel Hoetmer   |    |  28 november 2006
Reactie: Beste Frank,

Bedankt voor je leuke artikel en je goede bijdragen in het TV-programma GMNL. Overigens begin ik na deze orkaan van democratie wel een beetje te hunkeren naar een meer dictatoriale vorm van leiderschap. Weet iedereen tenminste weer waar hij / zij aan toe is. Waagt niemand het meer als een soort vijfde colonne de eigen verkiezingscampagne te verknallen en is het wellicht ook afgelopen met die misselijkmakende draaikonterij van onze moderne 'lijders'.
 

Bellende stagiair bron ergernis

Arno Nijhof   |    |  28 november 2006
Reactie: Nou ben ik toevallig stagiair en ik heb werkelijk nog nooit een klacht gekregen over het naar huis gaan om 17.00u. (Ik sta dan ook nooit om 17.00u al met m'n jas aan klaar om weg te lopen, maar voor 17.05u ben ik meestal wel het pand uit.)

Aan de andere kant; als de baas van mij verwacht dat ik overwerk, dan zou hij dat natuurlijk altijd van te voren kunnen vragen/mededelen. Dit is geen automatisme, of wel?
 

Bellende stagiair bron ergernis

Senol BAtmaz   |    |  28 november 2006
Reactie: ik ben zelf ook stagair bij een assurantikantoor en las dit stukje en dacht plaats ook effe mijn reactie, nou hier is het zekf dat ik altijd pas om 17:05 de kantoor vertrek. en bellen of smsen gebeurt alleen in de pauze, dus het is niet bij elke stage plaatsen zo dat iedereen effe belt of smst, ik weet echt niet hoe ze daar aan zijn gekomen, maar dit valt nog allmaal mee, maar nu moet ik weer verder met me werk, laterszzz
 

Mannen staan de ambities van vrouwen in de weg (Artikel)

Huup   |    |  28 november 2006
Reactie: Beetje suffe stelling! Dat man-vrouw gedoe hangt me de keel uit: beoordeel op prestatie en gedrag passend binnen een functie.

Vervolgens is het een misplaatste koppeling tussen stelling en de uitleg achter de komma.
 

Bellende stagiair bron ergernis

Dayon   |    |  28 november 2006
Reactie: Dit is belachelijk. Ik ben zelf ook stagiaire en ik heb net zo goed het recht om een keer prive te bellen als collega's. En wat betreft het op tijd naar huis gaan lijkt mij volkomen logisch. De meeste stagiaires komen en gaan met openbaar vervoer naar hun stageorganisatie.. en geloof me openbaar vervoer is een hel en zorgt ervoor dat een afstand van thuis naar stageplek met de auto in 10 minuten kan worden afgelegd en je er met het openbaar vervoer maar liefst 1 uur en een kwartier over doet!!!

Daarnaast werken wij net zo goed 38 of 40 uur per week net zo als de rest, alleen verrichten wij het werk tegen een schamele schadevergoeding..

Is een prive belletje of smsje op zijn tijd dan zo'n drama?
 

Bedrijfsleven heeft spirituele ridders nodig

N. Dragt   |    |  28 november 2006
Reactie: Ik vind het altijd blijk geven van angst, als andere geluiden worden ingeperkt met opmerkingen over de houding, de inbreng, de effectiviteit.

Als we echt verandering willen in de richting van duurzaamheid, dan moeten we iedereen aan het woord laten en niet alleen maar de mensen die voor ons gevoel passen bij onze mening.

Ook negatieve opmerkingen bevatten namelijk een kern van waarheid en dragen bij aan verbetering. Het is juist de spirituele ridder die dit inziet. Daarom is het ook eigenlijk niet goed om van ridder te spreken, omdat er toch een agressieve, gevechtsconnotatie aan hangt. Spirituele ambassadeur zou misschien een betere term zijn geweest.
 

Geld maakt niet gelukkig

Michel Hoetmer   |    |  28 november 2006
Reactie: Geachte heer Arets,

Ik vind in uw artikel voldoende argumenten voor het tegendeel (geld maakt wel gelukkig). Maar nu eventjes serieus.

Gelooft u werkelijk in uw stelling? Dan heb ik een even eenvoudige als afdoende oplossing voor dit probleem waar u kennelijk slapeloze nachten van heeft. Een oplossing waarmee u voor uzelf een einde maakt aan deze nachtmerrie. Gewoon weg er mee! Schenk al uw overbodige muntjes aan iemand die er wel raad mee weet (aan mij dus) en er nog heel erg gelukkig van wordt ook! Ik stel graag mijn bankrekening ter beschikking.
 

Mannen staan de ambities van vrouwen in de weg (Artikel)

A. Stuijt   |    |  28 november 2006
Reactie: Wie beoordeelt wie? Wie selecteert wie voor wat? Tot op heden 95 % mannen die zowel beoordelen als selecteren. En dan nog zoals mannen dat doen. De JBF methode en de OB methode.
 

Slechte sfeer belangrijkste reden voor vertrek

heer H.P.S. Engelen   |    |  28 november 2006
Reactie: Niks erger als directeuren die benoemd zijn en geen verstand van zaken hebben. Ze verstoren alle verhoudingen binnen een organisatie en verpersten hierdoor de sfeer. Ze zijn blind voor alles wat er om hun heen gebeurt en alleen zei zijn goed. Ze brengen een bedrijf in verval, goede kundige mensen vertrekken om dat ze niet voor vol aangezien worden en het beu zijn om telkens de restjes van het bedrijf bij elkaar te houden.
Zelf ben ik manager van een cultureel centrum, mijn directeur is een oud wiskunde leraar, hou komt deze man op dergelijke positie terecht, beter nog hou breng je deze man aan het verstand dat het beter is dat hij vertrekt voordat alle goede werknemers hun biesen pakken.
 

Moet ik de zaak maar verkopen?

heer T. Bil   |    |  28 november 2006
Reactie: @ B. Houweling: prima invulling van het meerderheidsaandeel en de eigen portemonnee, lijkt me. Voor de uitwerking zou ik ook een fiscaal adviseur inhuren, en dan niet eentje uit de Gouden Gids, maar via een betrouwbaar persoonlijk netwerk. Verder goed kijken naar de persoonlijke ''click'' en naar de zeggenschapsverhoudingen. Want er moet een taakverdeling tussen de eigenaren ontstaan. Zie hieronder.

@R.P. Kooijman: zeer terecht wijst u op de kwaliteit van het werk. In de casus van de dakdekker wist hij wie kwaliteit levert en wie niet. Je biedt dus alleen aan om mede-eigenaar te worden aan wie je erbij wilt hebben. Wat de administratie etc. betreft: je kunt selecteren wie je welk soort werk laat doen. De een zit graag op het werk, de ander op kantoor. Weer een ander is goed in acquisitie, een vierde goed in personeelszaken (want je kunt altijd nog personeel hebben). Succes!
 

Bellende stagiair bron ergernis

heer m.s. Ulehake   |    |  28 november 2006
Reactie: Op tijd naar huis gaan lijkt me net zo volstrekt normaal als op tijd op je werk komen. Ik zie niet in waarom daar ergenis over zou moeten ontstaan. Net alsof stagiairs zo belangrijk voor het bedrijf zijn dat ze over moeten werken...waar gaat het over.
 

Moet ik de zaak maar verkopen?

heer R.P. Kooijman   |    |  28 november 2006
Reactie: Ik ken het probleem. Wij hebben een vloeren en terrazzo bedrijf en inderdaad is er geen goed personeel te krijgen. Verschillende advertentie geplaatst maar 0 reactie. Gelukkig heb ik een aantal ploegen om me heen die wij kunnen inhuren maar eigen personeel is zeer belangrijk.
Misschien is dat de oplossing. Maar probeer ze wel eerst uit want er zijn veel ZZPers die zeggen vakwerk te leveren maar uiteindelijk er een bende van maken en jij kan het weer recht gaan praten met het risico dat jij de slechte naam krijgt. Betreffende mede eigenaar. Ik ben van mening dat dit niet werkt. in de bouw en zeker in de vloeren branch heerst nog steeds de mentaliteit meters er in en dan snel naar huis. Dus de administratie en overige werkzaamheden kan je nog steeds doen en zij gaan mooi weer spelen. En dat is volgens mij ook niet de bedoeling.




 
< vorige 2202 2203 2204 2205 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10